Az állam beszállt a lignitbányászatba, hatszorosára nőtt a kitermelés

A kormány szerint az energiabiztonság érdekében szükség van a szénbányászatra.

A következő években is fontos lesz az energiabiztonság fenntartása, amit a magyar állam igyekszik még szilárdabb alapokra helyezni, ezért is lépett be tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI tudósítása szerint.

Az államtitkár az Ormosszén Zrt. felsőnyárádi bányatelkére látogatott el kedden. Mint mondta, a kormány elkezdte fokozni a kőszén kitermelését is, mert már tavaly nyáron megduplázódott az igény iránta. A kapacitás a hatszorosára emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, a hazai szénbányákét évi 500 ezer tonnára növelték - mondta Rétvári.

Tavaly kiadták a parancsot

Tavaly júliusban jelent meg az a kormányhatározat Itt a kormányhatározat a rezsicsökkentés módosításáról 2022. July 16. 07:05 ami a lignitbányászat növeléséről szólt. A kormány akkor meg is bízta Palkovics László akkori ipari és technológiai minisztert, hogy tegyen meg mindent a lignit kitermelésének növelése érdekében.

Palkovics azóta már nem miniszter, de a kőszén, és ezen belül a lignitbányászat kapacitása valóban nőtt.

Július végén írtunk Az energia-veszélyhelyzet felébresztette a toronyi lignitbánya démonát 2022. July 25. 07:18 arról, hogy a kormány terve felélesztheti a toronyi lignitbánya démonát. Húsz évvel ezelőtt ugyanis felszíni lignitbányát akart itt nyitni Ki győz? 2001. November 05. 02:58 a Nógrádszén Kft.

De aztán hatalmas erővel tört ki a tiltakozás. Voltak lignitellenes tüntetések Lignit-ellenes majális Nardán és performance Szombathelyen 2003. September 01. 09:55 , demonstrációk, a vasi politikusok közös levélben tiltakoztak, és még Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök is a bányanyitás ellen emelt szót Medgyessy: új sportcsarnok igen, lignit bánya nem! 2003. September 04. 03:21 . Később az osztrákok is beszálltak Burgenlandi előljáró a lignitbánya ellen 2003. August 15. 02:59 a tiltakozásba, a föld alatt lévő lignitmező ugyanis átnyúlik Ausztriába.

A tíz évig tartó vitának az vetett véget, hogy az érintett települések sorra tiltották a bányászati tevékenységet saját közigazgatási területükön.

Ha kell, most is beleállnak

Tavaly viszont úgy tűnt, szóba jöhet újra a toronyi lignitmező kitermelése, mivel létezik egy jogi kiskapu, amiről itt írtunk Az energia-veszélyhelyzet felébresztette a toronyi lignitbánya démonát 2022. July 25. 07:18 . Kovács György, Torony polgármestere akkor azt mondta lapunknak, hogy ha kell ismét kiállnak a lignitbánya ellen.

Most úgy tűnik, a kapacitásnövelést meg tudták oldani a jelenleg is működő bányákkal, jelenleg az ország északi részén vannak ilyenek. Remélhetőleg az energiaválság is lecsillapodik, és soha nem ébred fel többé a toronyi lignitbánya démona.

(Címlapképünkön egy felszíni bánya, külfejtés Pécs mellett.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság