Alakul az új 8-as út Rábafüzestől Kecskemétig

Új fogalommal is barátkoznunk kell: "gyorsút".

Ahogy arról lapunk is beszámolt A jövő tavasszal átadják az M8-as első Vas megyei szakaszát 2020. October 13. 17:01 , javában zajlik az új 8-as gyorsforgalmi építése Körmend és Rábafüzes között. A 2x1 sávos, lakott területek elkerülő, 110 km/órás sebességre tervezett út Körmend-Vasszentmihály közötti szakasz várhatóan 2021 augusztusára készül el, míg a Vasszentmihálytól Rábafüzesig tartó 9,45 kilométeres szakaszt már idén áprilisban forgalomba helyezik.

A vasszentmihályi völgyhíd
NIF

Az útra eddig mindenki az M8-as nevet használta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Zrt. (NIF) most pontosított, Körmendtől az országhatárig M80-as lesz az új út neve .

Körmendtől Székesfehérvárig R8-asnak hívják majd a régi 8-ast. Ez egy új útkategória, 2015-ben vezették be, az R-es jelzésű utakat "gyorsút" -nak hívják .

A gyorsút tulajdonképpen egy "fapados gyorsforgalmi" . 110 km/órás tervezési sebességű, 2x2 sávos, osztottpályás, csökkentett keresztmetszetű, leállósáv nélküli, indokolt esetben szintbeli csomópontokat tartalmazó utat jelent.

A gyorsút sokkal gyorsabban és olcsóbban megépíthető az autópályánál és a gyorsforgalmi útnál, nevéhez illően gyors megoldást jelent, és eleve úgy építik, hogy később továbbfejleszthető legyen.

A jelenlegi 8-as főúton már sok helyen építettek ki 2x2-es gyorsító sávokat, Herendtől gyakorlatilag Székesfehérvárig már 2x2 sávos út vezet. Ennek a szakasznak a szűk keresztmetszete a veszprémi elkerülő , de azon is dolgoznak már 110 km/h-s sebességre fejlesztik a 8-as főutat Herend és Székesfehérvár között 2020. September 14. 11:10 .

A Veszprémet délről elkerülő szakaszán a litéri és a füredi csomópontja között, 7,5 kilométer hosszon, a jelenlegi szintbeli kereszteződéseket megszüntetik, és helyettük külön szintű csomópontokat építenek ki, az elkerülőn is 110 km/óra lesz a megengedett sebesség.

Építik a veszprémi elkerülő almádi felüljáróját
Forrás: NIF Zrt.

A legújabb hír, hogy elkészült a tanulmányterve az M8 gyorsforgalmi útnak az M7-es autópálya és Dunaújváros közötti szakaszának . Az út engedélyes tervei 2022 elejére, kiviteli tervei jövő őszre készülhetnek el, míg maga az útépítés 2023 elején indulhat.

A hírek szerint 2x2 sávos gyorsforgalmi útként épül meg ezen az 50 kilométeres szakaszon az M8-as . A tervek szerint 110 km/órás sebességhatárral használható autóút lesz, de ezt is úgy alakítják ki, hogy később autópályává fejleszthető legyen.

Forrás: NIF Zrt.

Az M8-asnak ez a szakasza az M7-es autópálya, valamint a 61-es, 62-es és 64-es főutak forgalmát csökkentheti. A beruházás tizenkét települést érint, köztük Balatonfőkajárt, Lepsényt, Enyinget és Sárbogárdot . Az M8-as Duna-hídja Dunaújvárosnál már 2007-ben elkészült, a Bács-Kiskun megyei szakaszának építése előkészítési fázisban van .

Ennek a szakasznak lesz a neve M8-as, arról még nincs végleges döntés, hogy Kecskemét után merre vezet majd az út.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech