Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért nem kapott építési engedélyt a Magellán Center?

Nem határozták meg a telek beépítésének arányát, a zöldterületek nagyságát, a szomszédos épületekre gyakorolt hatást. A vasvári polgármesteri hivatal ezért vonta vissza a szombathelyi Center építési engedélyét.

Közel két éve folyik a vita a szombathelyi belvárosába, a Kossuth utcába tervezett Magellán Centerről Magellán Center – gigantikus bevásáróközpont a város szívében? 2006. November 22. 23:37 . Politikai és szakmai okok miatt is. Kezdjük a szakmai szempontokkal.

A Magellán Center az időközben lebontott elhanyagolt ÉDÁSZ épületek, és a telephely udvara helyén épülne fel, gyakorlatilag a Kossuth, Kiskar és Thököly utcák által határolt területen. Már az első pillanatban felvetődött, hogy a bevásárlóközpont vajon nem okozna-e közlekedési káoszt a belvárosban. Az építető cég tulajdonosa ezzel szemben úgy védekezett A "nép dönt" a Magellán centerről? - közgyűlés, délutáni felvonás 2008. March 28. 15:03 , hogy a terv tulajdonképpen nagylelkű ajánlat a városnak, mert úgy szépül meg a belváros ezen része, hogy az egy fillérjébe sem kerül az önkormányzatnak. (Egy dologban értett egyet a szombathelyiek többsége, szépnek találták a Magellán építészeti terveit.)

Közben elindultak az építkezés hivatalos ügyei is. A Közigazgatási Hivatal az építési engedély kiadásával a vasvári polgármesteri hivatalt bízta meg, a szombathelyi városházával szemben ugyanis felmerült az elfogultság lehetősége. Akkor ugyanis még városi képviselő volt a fideszes Vígh Gábor, az építető cég vezetője. (Vígh részben épp ilyen okok miatt mondott le közgyűlési mandátumáról). A vállalkozás egyik ügyvezetője pedig a jelenleg is képviselő, Fidesz-frakcióvezető Marton Zsolt.

Fórumok és viták a közlekedésről

Nézze meg a bevásárlóközpont terveiit!

Ez év áprilisában lakossági fórumot tartottak Lakossági fórum, Magellán Center: mindenki közlekedéstechnikai szakértő 2008. April 23. 10:20 a beruházásról, ahol szinte mindenki a közlekedési helyzettől tartott. Hiszen a Thököly utca végén lévő körforgalom és a Kiskar utca jelenleg is az egyik legnagyobb forgalmat bonyolítja a városban, egy bevásárlóközpont pedig csak újabb forgalmat generálna, nem is szólva az áruszállító teherautókról. Ezek után az áprilisi városi közgyűlésen Tovább halogatják a Magellán Center ügyét – Közgyűlés, délután 2008. April 24. 23:35 a testület nem is adta meg hozzájárulását a közlekedési rendszer átalakításához, úgy vélték, előbb független szakértőkkel kell megvizsgálni a kérdést.

A legutóbbi közgyűlésen Nincs építési engedély a Magellán Centerre 2008. June 19. 21:43 aztán általános meglepetést okozott, hogy a vasvári polgármesteri hivatal visszavonta a május 19-én kiadott építési engedélyt.

A Rendezési Tervet sérti az elképzelés

Birtokunkba került a határozat, amely fényt derít a részletekre. A Devirs International Ingatlanfejlesztő Kft. 2007 március 28-án nyújtotta be az építési engedély kérelmet a vasvári hivatalhoz. Több mint egy éves huzavona után a hivatal május 19-én ki is adta az engedélyt, így elvileg el is indulhatott volna az építkezés.

Az építéshatósági eljárásoknál is van azonban fellebbezési idő, a szombathelyi önkormányzat június 3-án élt is jogával. Mint megtudtuk, a város több pontban is kifogást emelt. Például azért, mert hiányzott a dokumentumokból a telek beépítési aránya, és a zöldterület nagysága. Márpedig a város Rendezési Terve ez ügyekben szigorú, pontosan azért, hogy ne alakuljanak ki nagyméretű háztömbök. Kifogásolták azt is, hogy az anyagból hiányzik a Center szomszéd épületekhez való illeszkedésének bemutatása is.

A fellebezés eredménnyel járt, hiszen a vasvári hivatal június 16-i visszavonta az építési engedélyt. Az indoklásban elismerik, hogy eljárásuk jogszabályt sértett, ugyanis nem vették figyelembe azt a rendeletet, amely előírja, hogy a tervdokumentációnak meg kell felelnie a tartalmi és szakmai követelményeknek. Márpedig a Magellán Center kérelméből több információ is hiányzott, Így azok a részletek is, amelyeket a szombathelyi hivatal kifogásolt a fellebbezésben. Például a szomszédos épületek körvonalrajzát, méreteit, köztük a földalatti létesítményeket is. Mi tesszük hozzá, hogy korábban elhangzott, a Magellán Center alá tervezett földalatti parkoló a szomszédos épületek alá is benyúlna.

Azt hihették, könnyebb lesz…

Ejtsünk néhány szót az ügy politikai vonatkozásairól is. Nemrégiben leírtuk Fideszes cégbirodalom a szombathelyi belvárosban. Terasz taxiállomás helyett? 2008. May 19. 06:00 , hogy a Devirs International Ingatlanfejlesztő Kft-ben Vígh Gábor volt, és Marton Zsolt jelenlegi képviselő is érdekelt, bonyolult áttételeken keresztül többszörösen is. Ráadásul a fiatalabb fideszes képviselők is az egyik érdekelt vállalkozásnál vannak alkalmazásban. A cég a területet a 2006-os önkormányzati választások előtt vásárolta meg A "nép dönt" a Magellán centerről? - közgyűlés, délutáni felvonás 2008. March 28. 15:03 , valószínűleg bíztak pártjuk győzelmében, akkor ugyanis könnyebben ment volna az engedélyek beszerzése és a közgyűlés hozzájárulásának megszerzése.

A választásokon aztán az MSZP nyert, ha minimális többséggel is, a projektbe viszont annyi pénzt fektettek be, hogy kénytelenek voltak azt folytatni. A beruházás előkészítése aztán nem úgy sikerült, ahogyan kellett volna, ennek az eredménye az építési engedély visszavonása. Persze, felmerül a kérdés, hogy a szombathelyi hivatal akkor is fellebbezett volna-e, ha fideszes a városvezetés. De legyünk jóhiszeműek, hiszen itt építéshatósági ügyről, jogszabályok betartásáról van szó, amiben nincs helye a politikának…

Szóval, egyelőre kérdéses, mi lesz a Center sorsa. Az építési engedéllyel komoly probléma nem lesz, egyszerűen pótolni kell a hiányosságokat. A területen már komoly munkát végeztek, lebontották a régi épületeket, állnak a munkaterület határát jelző palánkok.

Ám most munka nem folyik, és úgy tűnik, még jó néhány hónapig nem is fog.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Miért nem kapott építési engedélyt a Magellán Center?

Nem határozták meg a telek beépítésének arányát, a zöldterületek nagyságát, a szomszédos épületekre gyakorolt hatást. A vasvári polgármesteri hivatal ezért vonta vissza a szombathelyi Center építési engedélyét.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet