Messiás, rendszerváltó vagy politikai celeb? Mi lehet Magyar Péterből?

Egy hónap alatt kétszer töltötte meg tüntetőkkel a belvárost. De kik állnak mögötte és mit akarnak?

Magyar Péter üstökösként robbant be a magyar politikába, amikor hirtelen szembefordult azzal a NER-rel, aminek rendszerhű tagjaként részesült a kiváltságosok kiváltságaiból, és az átlagot jóval meghaladó életszínvonalat érhetett el.

Igaz, amikor színre lépett, már a partvonal másik oldalán állt, válása Varga Judittal egyúttal a jövőjét is meghatározta. Ám simán ellavírozhatott volna az ismeretségek és a NER-es kapcsolatok biztonságot jelentő pókhálójában, de nem tette.

Egyelőre biztosan senki sem tudja, miért nem, és hogy mi is a szándéka. Egy szűk hónapon belül kétszer töltötte meg a budapesti belvárost tüntetőkkel, március 15-én az Andrássy utat, április 6-án Magyar Péter: Az első napon feloszlatnám a Klebelsberg Központot April 06. 17:20 a Kossuth teret. A demonstrációkra az egész országból érkeztek tüntetők, nem csak a budapestiek mentek ki az utcára.

Tüntetők április 6-án
Fuxreiter Erik

De egyelőre azt sem lehet tudni, mit is akar igazán Magyar. Jó, leváltani a kormányt, habár ő leginkább Rogán Antal bukását akarja. De mi lesz azután? Oké, visszaépíti a demokráciát, megszünteti a Klebelsberg Központot, a KESMA állami támogatását. De kivel? Ki lesz a kormányfő, hiszen ő már kijelentette, hogy nem akar miniszterelnök lenni, kik lesznek a miniszterek, egyáltalán, hogyan néz majd ki a NER utáni rendszer?

És kik állnak Magyar Péter mögött? Mert a média ilyen gyors leuralását, két ilyen tömegrendezvényt, ilyen profi szerevezést nem lehet csak haveri alapon összedobni ennyi idő alatt. Itt profik dolgoznak, akik megkérik az árát. Amihez kevés az a pénz, amit a NER-pókháló szélébe gabalyodva annak idején össze tudott szedni.

Montecuccoli szerint a háborúhoz három dolog kell, pénz, pénz és pénz. A politika pedig háború, és sok pénz kell hozzá, főleg, ha az ember a nulláról kezdi. És még több, ha ilyen gyorsan ilyen sikereket ér el. Szóval, kik állnak Magyar Péter mögött, honnan a pénz, a tapasztalat és a hozzáértés?

Magyar Péter nyilatkozta azt is, hogy nem akarja a Fidesz bukását, csak a NER vezéreinek a távozását. És ha ezt komolyan vesszük, akkor hirtelen minden egyszerű és világos lesz.

Egy parancsuralmon alapuló, a jogalkotást, az igazságszolgáltatást, a média nagyobb részét kézben tartó hatalmat nem lehet békés úton, kívülről leváltani. Főleg úgy nem, hogy közben a hivatalos ellenzék is betagozódott a rendszerbe, ma már ők is a NER részei.

Egyáltalán, kik akarnának megdönteni egy ilyen stabil rendszert? Jó esetben azok, akiknek már túl sok, amit a kormány művel. Hogy egyre inkább kiszakítják az országot a nyugati tömbből, hogy Keletre fordulnak, a volt Szovjetunió diktátorok uralta utódállamai felé.

Kevésbé jó esetben egyszerűen hatalmat és pénzt akarnak azok, akik most a második, harmadik vonalban vannak, és egyre türelmetlenebbek. Ez is elképzelhető.

De legyünk optimisták, maradjunk az első lehetőségnél. Ha az a cél, hogy visszanyessék a NER vadabb hajtásait, vissza egy demokratikusabb, a nyugati orientációt nem megkérdőjelező modell felé, akkor nem másra, mint egy új kiegyezésre van szükség.

Így marad a jobboldali hatalom, maradhatnak az oligarchák, csak azoknak a vezetőknek kell távozniuk, akik súlyosan kompromittálták magukat. Egy ilyen listát bárki össze tudna állítani pár perc alatt. Ki kell békülni a Nyugattal, az EU-val, a NATO-val, vissza kell állítani a fékeket és egyensúlyokat, leépíteni a KESMA-t. Kevesebb kínai kapcsolatot és kevesebb akkumulátorgyárat, több olyan beruházást, ami nem az összeszerelésen és a bérmunkán alapszik.

Így a hatalom új birtokosai megőrizhetik életszínvonalukat, megmaradnak összeköttetéseik, és még az országot is visszafordítják a zsákutca irányából. És talán az ellenzék is vállalja tovább a szerepét.

Magyar Péternek és a mögötte állóknak két évük van ezt lejátszani, 2026-ban lesznek a következő országgyűlési választások. Amit egyébként nem muszáj megvárniuk.

Ez a kiegyezéses megoldás valószínűleg a magyar választópolgárok többségének is bejönne. Hiszen nem akarnak mást, mint nyugalmat, megélhetést, biztonságot, nem az érdekli őket milyen párt zászlaja leng a legmagasabban.

Persze, az is lehet, hogy egyszerűen a pénz és a hatalom hajtja őket, a többivel nem foglalkoznak. Akkor meg tökmindegy, melyik társaság van hatalomban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény