Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magyar viszonyokhoz képest Vas megyében nem rosszak a fizetések

Csak néhány megye előz be. De a pénzügyi szektorban dolgozni errefelé nem főnyeremény.

A közelmúltban részletesen foglalkoztunk A számok azt mutatják, hogy a magyar minimálbér-emelkedés nem egy sikertörténet May 23. 07:07 a magyar minibérek kérdésével, és akkor kifejtettük véleményünket az európai viszonylatban arcpirítóan alacsony fizetésekkel kapcsolatban is.

Ezt most nem ismételnénk meg, csak arra hívnánk fel olvasónk figyelmét, hogy a KSH oldalán megjelentek a megyékre vonatkozó 2020-as részletes adatok.

Akiket érdekel a statisztika, sok érdekességre bukkanhat, hogy mást nem mondjuk, kiolvashatók a számokból, hogy a járvány első és második hulláma hogyan érintette a kereskedelmet, a munkaerőpiacot vagy a turizmust.

Nettó átlagfizetések megyékre bontva (2020) - Forrás: KSH
Mészáros D. Zsolt

Visszatérve a fizetésekre, egyrészt az látszik, hogy milyen jelentős különbségek vannak a térségek között (Budapesten gyakorlatilag kétszer olyan magasak a bérek, mint Szabolcsban), másrészt az is kerül, hogy Vas megye e tekintetben nem áll olyan rosszul. (Vakok között félszemű a király, ugye.)

A számok

 • 2020-ban Vas megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 367 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 244 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 372 ezer, a nettó átlagkereset 247 ezer forintra emelkedett.
 • A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 9,8%-kal múlta felül a 2019. évit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme valamelyest meghaladta az országos átlagot, ennek ellenére az alkalmazottak 9,1%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.
 • A bruttó keresetek a versenyszférában 9,8%-kal, 377 ezer forintra, a költségvetési szférában 11%-kal, 345 ezer forintra emelkedtek.
 • Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 8,5, a szellemieknél 9,3%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 312, az utóbbiak 450 ezer forintot kerestek.
 • Mire elég ez?

  A 367 ezer forint bruttó alatta marad az országos átlagnak (404 ezer), de ha kiszedjük belőle a fővárost (503 ezer), akkor meghaladja azt (349 ezer forint.)

  Mindez azt jelenti, hogy – a fővároson kívül - csak öt megye előzi be Vast: Győr, Komárom, Fejér, Tolna és Pest.

  Ezek közül csak Tolna okoz fejtörést, de a szerkesztőségben arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg a Paksi atomerőmű dobja itt meg a fizetéseket.

  Nettó átlagfizetés Vas megyében iparágakra bontva (2020) - Forrás: KSH
  Mészáros D. Zsolt

  Vas megyében egyébként az információs és kommunikációs ágazat mellett a feldolgozóipar húzza fel a béreket, és némi meglepetés, hogy a pénzügyi szolgáltatásban dolgozók csak 200 ezer forint körül visznek haza, miközben Budapesten ez a szám közel jár a félmillióhoz (485 ezer forint).

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra