Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már a vakcina első dózisa után kiküldik a védettségi igazolványt

A kormány változtatott az eddig érvényben lévő szabályokon.

Módosították a védettségi igazolvány kiadásának szabályait. A péntek éjjel megjelent kormányrendeletben leírt legfontosabb változás, hogy már egy oltás is elég lesz ahhoz, hogy megkapjuk a dokumentumot - írja a Portfolio .

A korábbi rendeletben az szerepelt, hogy „az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált, a gyártó által meghatározott dózisú COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás tényének az igazolásával történik ”.

A módosítással ebből kiveszik azt részt, hogy az igazolványt csak a gyártó által meghatározott dózisú oltás esetén lehet kiadni. Ennek jelentősége elsőre nem egyértelmű, erről a módosító rendelet későbbi passzusa árulkodik, mely szerint „az új rendelet hatálybalépése előtt az alapimmunizáláshoz két oltás volt szükséges” , azonban ez már nem feltétel, vagyis a lap értelmezése szerint: már egy oltás után is kiadható lesz a védettségi igazolvány.

A módosító rendelet arról is rendelkezik, hogy akik a hatályba lépése előtt kapták meg az első oltásukat, ugyanúgy megkaphatják a védettségi igazolványt, mint azok, akik a módosítás után kapják meg azt, és ezt hivatalból kiküldik nekik az oltás után egy-két héten belül.

A kormány arról még nem határozott, hogy mire lesz jogosult az, aki rendelkezik a védettségi kártyával. Gulyás Gergely azonban korábban már közölte, hogy a kormány álláspontja szerint a karanténszabályokat minden további nélkül fel lehet majd oldani az ő esetükben.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra