Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már fertőzötteken is tesztelik az orrspray-t, ami a koronavírus ellen is hatásos lehet

Komoly antivirális hatást mutatott, szinte nullára csökkentette a vírus replikációs képességét.

Pécsi és bécsi szakértők szerint is egyre több jel utal arra, hogy egy hazai forgalomban is kapható, allergia ellen használt orrspray hatásos lehet a koronavírussal szemben. A szerről már hónapok óta azt lehet hallani, hogy amolyan mellékhatásaként felveszi a versenyt a vírussal. Éppen ezért a gyógyszertárakban szinte mindig készlethiány van. Számolt be az ATV Híradója .

Még a gyógyszerészek sem tudják hivatalosan, hogy a hazai forgalomban is megtalálható orrspray milyen hatással van a járványt okozó vírusra, így a Gyógyszerészeti Intézet egyelőre csak allergia elleni használatra engedélyezte. Kőhegyi Imre, a Baranya Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke az ATV-nek kiemelte: nem tudják, hogy a koronavírus ellen hogyan és milyen adagolásban lehetne alkalmazni, ezért azt reméli, hogy a patikai dolgozók nem is ajánlják ilyen terápiás javaslattal.

A gyógyszertárakban ennek ellenére csak nagyon ritkán lehet kapni a szert, amelyet a pécsi egyetemen is kutatnak a bécsi szakértőkkel közösen. Az eddigi eredmények pedig nagyon biztatóak, a laboratóriumi kémcső kísérletek nagyon jól sikerültek. A azehasztin-hidroklorid nagyon komoly antivirális hatást mutatott, szinte nullára csökkentette a vírus replikációs képességét a szövetkultúrában, a sejtkultúrában.

Németországban már koronavírus-pozitív embereken is tesztelik, az eddigi tapasztalatok egyértelműen jó irányt mutatnak. „Meg tudja előzni a vírusfertőzést, és a már megfertőzött sejteken is meg tudja állítani a vírus szaporodását. Már az első napon azt láttuk, hogy a vírus nem tudott szaporodni, és ez három napig fennállt” – mondta a Cebina GMBH igazgatója az ATV-nek.

A szakemberek szerint a magyarországi klinikai vizsgálatok már a tervezési fázisban tartanak, és abban bíznak, hogy a német és osztrák tapasztalatokra alapozva itthon is megkezdhetik szer kipróbálását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra