Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

Nemrég indult sorozatunk Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész 2022. April 06. 21:02 folytatásában az 1960-as évek emblematikus, akkor indult műsorai után most jönnek a hetvenes évek. Az időszak abban az értelemben biztosan garancia a jó műsorokra, hogy a tévé szélesebb elterjedésével sokkal több nézőhöz több, minőségibb műsor tudott eljutni.

Azok a hetvenes évek

Kis korrajzzal kezdjük az elején. A hetvenes évek rengeteg technikai újdonságot hoztak magukkal. Az első fontosabb állomás 1971, amikor, a televízió rendszeres adásának megkezdése után 14 évvel, elindult a "kettes" program, amelyen majdnem teljesen ugyanazt lehetett nézni, mint az egyesen (egy ideig legalábbis biztosan). Az előző évtized vége felé már elvétve volt néhány színesben sugárzott adás is, azonban ezek a hetvenes évektől rendszeressé váltak, az új technikában pedig a televízió egyre szélesebb elterjedése után egyre többen gyönyörködhettek.

Most pedig jöjjenek az 1970-es évek legemblematikusabb tévéműsorai, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Önök kérték

Az 1970-ben indult kívánságműsor volt a egykor a televízió egyik legnézettebb műsora. Egykoron özönlettek a levelek a televízió Szabadság téri székházába, ahol ezek közül csak néhány kerülhetett be a szerkesztett műsorba, amely első körben 1971 és 1990 között futott a Magyar Televízióban Tamási Eszter vezetésével, de miután a riporternő sajnálatos halála bekövetkezett, a műsor megszűnni látszódott. Végül a Televízió vezetősége 1997-ben indította újra a műsort, amely azóta is változatlan formában fut Bényi Ildikó vezetésével. Igaz, mára már sokkal alacsonyabb nézettséggel, mint egykoron. (Csak megjegyzésképp, a műsor fél órában minden hétköznap délután jelentkezik a Duna TV-n)

Voltak természetesen különkiadásai a műsornak, például május elsején, amikor a "Felvonulók kérték" (korabeli tévéújságokat fellapozva ez akkoriban egy egész napos műsorfolyamnak számított), vagy szilveszter este, amikor egész este a nézők által kért műsorszámok mentek az M1-en.

A HÉT

Szintén az 70-es évek elején, pontosabban 1970-ben indult el a Magyar Televízió emlékezetre méltó heti politikai magazinja, A Hét. A műsorban eredetileg inkább külpolitikai témákat feszegettek a főszerkesztőnek, Polgár Dénesnek köszönhetően, később aztán egyre inkább előtérbe kerültek az egyes belpolitikai témák mellett olyan tudósítások is, amelyek más műsorokban teljesen elképzelhetetlenek lett volna. A Hét aztán később többször is megújult, a nyolcvanas években, Hajdú János főszerkesztése alatt a Vangelis L'enfant c. dala lett a műsor főcímzenéje, amely egy új színt hozott a vasárnap esti magazinba. A műsor akkora népszerűségnek örvendett, hogy előfordult, hogy az M7-es autópálya rendesen bedugult vasárnap délutánra, hogy mindenki hazaérjen az este kezdődő magazinra.

A Hét főcímei

A kétezres években aztán a Magyar Televízió is jelentősen átalakult. Az új vezetés, amely elsősorban nézettségközpontúvá vált, 2003-től levette az akkor Baló György felügyeletével készülő műsort, és a helyét átadta a Szólás Szabadsága című műsornak, amely a 2010-es kormányváltásig futott viszonylag jó nézettséggel az M1-en.

Kapcsoltam

Az 1979-ben indult vetélkedőről azt hiszem sokat nem kell beszélni. A Kapcsoltam korszakalkotó játék volt, amelyben az akkor csillagászati magasságokban járó 10 ezer 240 forint volt a főnyeremény, és ami egyébként az első telefonos játék is volt. A hatalmas népszerűséget az is mutatja, hogy a meghirdetett levéljátékra közel 20-25 ezer megfejtés érkezett, arról nem is beszélve, hogy mennyien akartak játszani a tízezerért. A műsor 1989-ig futott, a tíz évből mindössze egyet vezetett az eredeti műsorvezető, Vitray Tamás, aki ezután átadta a terepet Rózsa Györgynek, aki 150-szer köszöntötte a nézőket a játékban.

Az utolsó előtti Kapcsoltam 1989-ből

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a műsor szerkesztői ekkor még sokkal komolyabb feladványokat állítottak össze, nem úgy, mint a 2001-ben a TV2-n újraindított délutáni műsorban, amelyben már a játékosnak az egymilláért kicsit sem kellett megtekergetni az agytekervényeit (teszem hozzá, hogy ahhoz képest, ami a nyolcvanas években volt...)

TV Torna

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell" - így kezdődött a évekig a TV torna főcíme, amelynél szerintem bátran elmondható, hogy az idősebbek is elkezdhetik . A TV torna 1976 áprilisában indult, és egészen 1989-ig ment rendszeresen a Magyar Televízióban.

Korabeli újságokat fellapozva megtaláljuk az eredeti ötletgazda, Békési Sándor interjúját, amelyben 1976-ban azt mondta, korábban már volt próbálkozása tornával a televízió vezetőinél, de később a kezdeményezésből nem lett semmi.

TV Torna-részlet valamikor a nyolcvanas évekből

A műsor létezésének tizenhárom éve alatt sokan megfordultak tornáztatóként a "népi tornás" műsorban, legtöbbet talán Müller Katalin és Bérczi István tornáztattak, de a korábbi köztársasági elnök, Schmitt Pál felesége, Makray Katalin is mozgatta a nézőket. A díszlet díszlet szerény volt, sokan tettek is erre korábban megjegyzéseket (mint ahogy a ruhákra is...). Végül aztán 1989-ben lekerült a képernyőről a TV torna, amelyet az új évezred után több kereskedelmi tévé is igyekezett feltámasztani - természetesen Norbival és Rékával... - a tornázást, de nem jártak túl sok sikerrel.

Keménykalap és Krumpliorr

Már a hatvanas évektől kezdett jelentőssé válni a műsorok mellett a sorozatok, filmek készítése is a Magyar Televíziónál, és ez nem volt másképp a hetvenes, pláne a nyolcvanas évektől. Most egy sorozatról esik majd szó, ami a hetvenes években készült, de ahogy haladunk majd előbbre az időben, egyre több legendás, említésre méltó szériát idézünk majd fel.

A sorozat, amely 1973-ban készült és 1974-ben került képernyőre, Csukás István azonos című műve alapján készült, és összesen négy rész erejéig ment a Magyar Televízióban. A sorozatból később film is készült, amelyet 1978-ban, a sorozatból összevágott jelenetek alapján mutattak be - legalábbis a Wikipédia szerint.

Részlet a Keménykalap és krumpliorrból

A sorozatról azt hiszem, sokat nem kell beszélni, melynek főszerepében egyébként olyan színészeket láthattunk, mint Kovács Krisztián, Berkes Gábor, Alfonzó, vagy épp Szilágyi István, de persze a sor még sokáig folytatható.

Sorozatunk mai része ezzel véget ért, de persze holnapig lehetne sorolni azokat a filmeket, műsorokat, sorozatokat, amelyek a hetvenes években kerültek először képernyőre, és még azóta is szívesen nézzük őket. A következő részben jönnek a nyolcvanas évek, amely sok újdonságot hoztak a televíziózásban, de hogy miket is pontosan, csak legközelebb derül ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra