„Nem szorulunk rá a kukacevésre” – Már négyféle rovart lehet fogyasztani az EU-ban, de az Agrárminisztérium résen van

Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek.

Az utóbbi időben komoly és kevésbé komoly újságcikkek, közösségi média bejegyzések foglalkoztak azzal, hogy az Európai Unió szabályozása megengedi a rovarok élelmiszerként való használatát.

Ilyenekre gondolunk:

De vannak TikTok-szakértői is a témának:

@lacikis081 Rovarok az élelmiszerekben szakmai szemmel #ismeretterjesztő #élelmiszeripar #egészségestáplálkozás #puaztuljonaforyouba ♬ eredeti hang - Laci Kis

Minden bizonnyal ezzel a megnövekedett érdeklődéssel kapcsolatos az Agrárminisztérium mai sajtóközleménye, amelynek három fő üzenete van:

1. Magyarország megvédi a magyar embereket

2. Harc a rovarok ellen

3. Brüsszel

Mi van a közleményben?

„A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain” - jelentette be Nagy István .

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások, Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra.

Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy

hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.

Az Agrárminisztérium így módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain.

A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell elhelyezni az üzletekben.

A magyar nem egy rovarfogyasztó nép

Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy

a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.

Nagy István szerint

a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre.

Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – tette hozzá a miniszter.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?