Az utóbbi időben komoly és kevésbé komoly újságcikkek, közösségi média bejegyzések foglalkoztak azzal, hogy az Európai Unió szabályozása megengedi a rovarok élelmiszerként való használatát.
Ilyenekre gondolunk:
De vannak TikTok-szakértői is a témának:
@lacikis081 Rovarok az élelmiszerekben szakmai szemmel #ismeretterjesztő #élelmiszeripar #egészségestáplálkozás #puaztuljonaforyouba ♬ eredeti hang - Laci Kis
Minden bizonnyal ezzel a megnövekedett érdeklődéssel kapcsolatos az Agrárminisztérium mai sajtóközleménye, amelynek három fő üzenete van:
1. Magyarország megvédi a magyar embereket
2. Harc a rovarok ellen
3. Brüsszel
Mi van a közleményben?
„A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain” - jelentette be Nagy István .
A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy
veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások, Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra.
Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.
Nagy István arra emlékeztetett, hogy
hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis sem élelmiszer sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban.
Az Agrárminisztérium így módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain.
A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell elhelyezni az üzletekben.
A magyar nem egy rovarfogyasztó nép
Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy
a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.
Nagy István szerint
a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre.
Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – tette hozzá a miniszter.