Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban

Mutatjuk, hogy alakulnak az álomfizetések.

Márciustól 107 ezer forinttal nő a parlamenti képviselők alapilletménye, de az érintettek átlagosan ennél is nagyobb fizetésemelésnek örülhetnek az illetményszorzóknak köszönhetően - írja a Blikk.hu.

A lap annak alapján számolta ki a fizetéseket, hogy ezek a pénzek a bruttó átlagkeresethez vannak kötve, a KSH csütörtöki felmérése szerint pedig 9,7 százalékkal nőtt tavaly a bruttó átlagbér.

Az összegek bruttóban értendőek!

A fizetésemelést vita nélkül, automatikusan kapják a politikusok, mivel pár évvel ezelőtt a bruttó átlagkeresetekhez kötötték a nekik járó havi juttatást. A KSH csütörtöki jelentése szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, így ennyivel nő a képviselők fizetése is.

Ezzel a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forintról 1 millió 211 ezer forintra emelkedik. De ennél szinte minden képviselő többet kap, aki nem államtitkár vagy miniszter (ők ugyanis kapják az államtitkári és miniszteri fizetést is), mert a tisztségekért és bizottsági helyekért jelentős pluszpénzek járnak. Az a képviselő, aki csak egy bizottság tagja, az már 1 millió 453 ezer forintot keres majd havonta. Két bizottsági helyért vagy a törvényalkotási bizottsági tagságért már 1,7 millió forint jár. A bizottsági alelnökök illetménye több mint 160 ezerrel nő, így meghaladja az 1,8 millió forintot - derül ki a lap számításaiból.

A frakcióvezető-helyettesek, bizottsági elnökök és jegyzők fizetése átlépi a kétmillió forintos álomhatárt, 2 millió 58 ezer forintot fognak keresni, ezzel magasabb lett az illetményük, mint a legtöbb miniszternek. A hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, 2 millió 421 ezer forintot kapnak - írják.

Legjobban Kövér László házelnök járt, akinek 290 ezer forintos fizetésemelkedésével az illetménye ezentúl jócskán meghaladja a 3 millió forintot is - teszik hozzá.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra