Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A második frontvonal - Túlterhelt, nehezen elérhető szombathelyi háziorvosok, akadozó influenzaoltás

A hírek leginkább az Operatív Törzs és a kórházak Covid-osztályairól szólnak, pedig máshol sem egyszerű az élet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy növekedett a koronavírus-járvány második hulláma, úgy szaporodtak a szerkesztőségünknek érkezett levelek és telefonok, amelyek arról számoltak be, hogy csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet elérni a szombathelyi háziorvosokat.

Hogy jó dolog az e-recept, de ha nem tudják telefonon elérni az orvosi rendelőt, akkor ez csak elméleti lehetőség.

Orbán Viktor látványosan megkapta az influenza elleni védőoltást, és a lakosságot is erre biztatták, ugyanakkor több olvasónk arról panaszkodott, hogy mindez szép és jó, csak éppen az ő háziorvosánál nincs oltóanyag. Máshonnan meg az az információ érkezett, hogy a háziorvosuk karanténban van, azért akadozik az ellátás.

Naponta 1400 (!) hívás érkezik a Kiskar utcai rendelőbe
Józing Antal

Lapunk egy kérdéscsomagba gyűjtötte össze a lakossági felvetéseket, és kb. két héttel ezelőtt elküldte azokat a háziorvosi rendelőket működtető Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetnek (GESZ), ahonnan az önkormányzathoz irányítottak bennünket.

Végül is tegnap délután megérkeztek a válaszok, amelyek az aktuális helyzetet mutatják be. Az influenza elleni védőoltás témájához hozzáteszünk mi is egy kicsit.

Nyugat: Olvasóink elmondása szerint néhány rendelőt nagyon nehéz telefonon elérni, ezzel együtt időpontot kérni vagy gyógyszert felíratni. Mennyire leterheltek a szombathelyi háziorvosok, mit tehet az, aki több napja nem tudja elérni telefonon a háziorvosát?

Polgármesteri hivatal: Országosan, így Szombathelyen is telemedicinális ellátás, azaz táv-konzílium folyik, tehát az orvos és beteg kapcsolat főként telefonon, interneten keresztül történik, ahogy az esetleges személyes találkozó időpontfoglalása is. Példaként: a Kiskar utcai orvosi rendelő 5 háziorvosára naponta 1400 telefonhívás jut. A háziorvosok nagy fokú leterheltsége miatt a páciensek türelmét kérjük, előfordulhat, hogy többször is meg kell ismételni a hívást, mire tudnak az asszisztenssel vagy a háziorvossal egyeztetni.

Olvasóink szerint van olyan rendelő, ahol karanténban van a háziorvos. Van-e olyan szombathelyi háziorvos, aki koronavírus-fertőzött, illetve hányan vannak közülük karanténban? Az ilyen körzetekben hogyan oldják meg a betegellátást?

A Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ jelenlegi információi szerint Kiskar utcai felnőtt fogorvosi rendelőben 1 fogorvos és 2 asszisztensnő, a Jáki úti rendelőben 1 felnőtt háziorvos, a Deák Ferenc utcai rendelőben 1 helyettesítő gyermek háziorvos van távol a praxisától koronavírus fertőzöttség miatt. A betegellátást helyettesítéssel tudják megoldani.

Biztonságban érzik-e magukat a szombathelyi háziorvosok? Megvan-e a szükséges védőfelszerelésük?

A szombathelyi háziorvosok megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítő szerrel vannak ellátva, a telemedicinális ellátás következtében pedig az orvos-beteg személyes kapcsolat is minimálisra csökkent.

Több olvasónk jelezte, hogy jelenleg nincs influenza elleni védőanyag. Hány adag érkezett eddig ebből, és mi várható a jövőben?

Az NNK adatai szerint az idei influenzaszezonban eddig a felnőttek részére biztosított oltóanyag 74 százalékát, míg a 3 év alatti gyermekek rendelkezésére álló négykomponensű vakcina 20 százalékát használták fel. Vas megyében a rendelkezésre álló influenza elleni védőoltás készleteivel kapcsolatban a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya tud tájékoztatást adni.*

A lakosság hogyan tudja segíteni a háziorvosok munkáját?

Azt kérjük Szombathely lakosságától, hogy mielőtt telefonálnak a háziorvosi rendelőbe bármilyen tünettel, problémával, pontosan gondolják végig, mit szeretnének kérdezni, vagy milyen tüneteik vannak, nézzék meg, hogy vannak-e azok olyan súlyosak, hogy terheljék a rendszert. Mert így is a háziorvosok a rendelési időn túl órákat dolgoznak, ugyanis a végtelen mennyiségű telefont mind le is kell adminisztrálni.

*Lapunk egyik szombathelyi munkatársa néhány héttel ezelőtt szerette volna beadatni az influenza elleni védőoltást. A rendelőben akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy elfogyott a vakcina. Ha érkezik, akkor telefonon értesítik. Ez a hét elején meg is történt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra