Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megabréking: vizet talált a Curiosity a Marson!

Mármint nem egy adott helyen, hanem általában véve jelen van a marsi talajban. Ez új távlatokat nyithat a jövőbeli esetleges emberi misszióknak a vörös bolygóra.

Végre! Az évtized legnagyobb űr-ügyi dobása, a NASA által egy éve útjára indított Curiosity marsjáró végre nem csak videókkal szórakoztat , de kézzelfogható eredményekkel is szolgál: a Science necű folyóirat szerint a bolygó finomszemcsés talajában sikerült vizet találnia. Hogy számokkal is dobálózzunk: egy köblábnyi (ez a köbméter egyharmincötöd része) talajmennyiségben fél liternyit, bár ezt nem úgy kell elképzelni, hogy csak úgy csepeg a vöröses homokból az életet adó nedű, a vízmolekulák ugyanis nem szabadon hozzáférhetők, hanem jóval inkább egyéb ásványi anyagokhoz kapcsolódva vannak jelen a talajban.

Fotó: NASA
NASA

Hajlamosak vagyunk azt gondolni a Marsról, hogy az egy száraz hely. Viszonylag könnyen vizet kinyerni a talajából ezért izgatottá tett engem is

- mondta a tudományos lapnak Laurie Leshin, a Rensselear Polytechnic Institute kutatócsoportjának vezetője, aki a Curiosity által küldött adatokat elemezte.

Amennyit az edzőterembe levinnénk

A marsi talajnak tehát két százalékát alkotja víz, ami bátran mondható óriási felfedezésnek. Ahogy a kutató is fogalmaz, hogy jobban érzékeltesse a mennyiséget: ha egy köblábnyi itteni földet felmelegítenénk, annyi víz jönne ki belőle, amennyit magunkkal vinnénk egy napi edzésünkre a konditerembe. Apropó, a vízen túl egyébként kén-dioxidot, szén-dioxidot és oxigént bocsátott ki a kőzet, amikor a marsjáró a saját kis fedélzeti laborjában 836 Celsius fokra felmelegítette a mintát.

Laurie Leshin (Fotó: John Carl D'Annibale / Times Union)
John Carl D'Annibale / Times Union

Leshin szerint a marsi kőzet kielemzése kritikus információkkal szolgálhat az esetleges későbbi, már embert is magában foglaló Mars-missziók vonatkozásában. Már csak azért is, mert ahogy vízre, úgy egy perklorát nevű kémiai anyagra is ráakadt a Curiosity, ami pedig mérgező lehet a szervezetünkre nézvést, gátolhatja ugyanis a pajzsmirigy funkcióját. De nem csak erre a kockázatra kell figyelemmel lennünk, hiszen még rengeteg vizsgálatot kell letudnia a rovernek. Ahogy a tudós fogalmaz:

hogy embereket is küldjünk oda, az elkerülhetetlen. De akkor csináljuk annyira okosan, amennyire csak tudjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Videó: így ügyködött a Curiosity egy éven át a Mars felszínén

A NASA mindent megtesz az informatív közönségszórakoztatás jegyében, most például egy time-lapse videót tettek közzé.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra