Megérkezett a Pfizer új Covid-gyógyszere az EU-ba

Bizonyos feltételek mellett jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön a Pfizer által fejlesztett Covid-elleni tabletta forgalmazását az unió területén.

A Paxlovid nevet viselő gyógyszert a magas kockázati csoportba eső felnőttek kezelésére lehet majd használni. Jelenleg csak egy maroknyi uniós ország vásárolt be a gyógyszerből, ezek között megtalálni Olaszországot, Belgiumot és Németországot is írja a hvg.hu a Reuters nyomán.

Nem a Paxlovid az egyetlen szájon át szedhető Covid-gyógyszer, az USA-ban már a Pfizer terméke mellett engedélyt kapott a Merck által gyártott molnupiravir is. Ennek is zajlik az uniós engedélyeztetése, bár ez egy lassabb folyamat, mivel a cég tavaly novemberben kénytelen volt felülvizsgálni a tesztfázisban készült adatokat, ugyanis a gyógyszer lényegesen kevésbé bizonyult hatékonynak, mint azt korábban gondolták.

A tesztek azt mutatják, hogy a Paxlovid viszont nem csak a korábbi variánsok, de az omikron ellen is hatásos lesz – idézi a napi.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19