Megérkeztek Szombathelyre a Schrammel-alkotások, amelyeket sikerült megmenteni a bezúzástól

Már biztonságos helyen vannak a kerámiák.

Három teherautó gördült be csütörtök kora délután a Vasi Múzeumi Látványtár raktárépületéhez. Megérkeztek Schrammel Imre Hegyeshalomról mentett kerámiadomborművei. Jobban mondva egy részük, hiszen az utolsó szállítmány pénteken reggel érkezik meg. A két nagy méretű földrelief darabjait gondosan megtisztították, becsomagolták, bedobozolták.

Schrammel alkotás megérkezik Szombathelyre
Óvatosan emelik le a domborművek becsomagolt darabjait a teherautóról. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Ahogy arról lapunk beszámolt Bontják a hegyeshalmi átkelőt: Korszakos jelentőségű Schrammel-alkotásokat mentettek meg a bezúzástól 2023. November 03. 08:58 a szombathelyi születésű Kossuth-díjas iparművész alkotásai a hegyeshalmi határátkelő épületében voltak évtizedekig. A határátkelőt lebontásra ítélték, a település polgármestere pedig nem engedte megsemmisíteni a műveket, ahogy másik két domborművet sem, azok a Kecskeméti Sándor-Kovács Gyula páros munkái.

Schrammel iparművészeti alkotás Hegyeshalmon
Az egyik Schrammel-alkotás, amikor még a határátkelő épületének falát díszítette. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

A Shrammel-kincsek miatt Szőke László megkereste a Savaria Múzeumot, és alig két hónap alatt a település, a múzeum, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Művészeti Akadémia és Schrammel Imre összefogásával sikerült megmenteni az alkotásokat. Azt továbbra sem tudni, hogy később hol kapnak helyet, hiszen nem egyszerű dolog ezeknek az elhelyezése, hatalmas tömegű reliefekről van szó.

Egy raklapnyi kerámia 50 kilogramm, a két munka 53 raklapon fér el, azaz összesen több mint két és fél tonnáról van szó.

Schrammel alkotás megérkezik Szombathelyre
Már biztonságban vannak a kerámiák. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt
„Nagyon komoly statikai feladat annak a megtervezése, hogy hova kerülhetnek a domborművek. A város és a városi főépítész hoz majd döntést az ügyben” – tudtuk meg Czenki Zsuzsannától, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatóhelyettesétől.

„A lényeg, már biztonságos helyen vannak a kerámiák” – tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra