Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megjelentek a részletek: így nyit újra Ausztria jövő héten

Bejelentették a május 19-i ausztriai "nagy nyitás" részleteit. Tartománytól függetlenül mindenhol azonos szabályok lépnek életbe, ezzel pedig megpróbálják újra felpörgetni a gazdaságot, és valamelyest visszaterelni az emberek életét a régi kerékvágásba. Nem lesz egyszerű, ugyanis számtalan korlátozó intézkedést kell betartani.

A legfontosabb talán az, hogy a legtöbb helyen, így éttermekben, rendezvényeken, ápolóotthonokban, hotelekben három tényező valamelyikének teljesülnie kell: a látogatónak/vásárlónak rendelkeznie kell negatív teszttel (hitelesíthető otthoni tesztek 24 óráig, antigén tesztek 48 óráig, PCR tesztek 72 óráig érvényesek), VAGY rendelkeznie kell oltással (22 napnak el kell telnie az első adag beadása után), VAGY bizonyítania kell, hogy felépült a covid-19 betegségből (legfeljebb 6 hónap telt el azóta).

Fontos még, hogy a legtöbb hely, tehát boltok, vendéglátóhelyek, konditermek, színházak is csak 5 és 22 óra között tarthatnak nyitva. Szinte mindenhol kötelező az FFP2 maszk viselése is, illetve a 2 méteres védőtávolság betartása.

Oltásnál kizárólag a Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca és a Johnson & Johnson készítményeit fogadják el, a Sputnik V-t NEM!

A részleteket a Heute.at cikke alapján szedtük össze.

 • A közösségi közlekedésben marad az FFP2 maszkviselési kötelezettség és a 2 méteres védőtávolság a nem egy háztartásban élők között.
 • Boltokban, üzletekben is érvényes az FFP2 maszkviselési kötelezettség és a 2 méteres védőtávolság, a boltban tartózkodó emberek számát pedig korlátozzák: minden vásárlóra legalább 20 négyzetméternyi terület kell, hogy jusson. Kisebb boltoknál, ahol ez nem kivitelezhető, csak egyetlen ember léphet be (vagy akár többen is, ha egy háztartásban élnek).
 • Zárt tereken kívül maszkviselési kötelezettség természetesen nincs, de a 2 méteres védőtávolság az itt is alkalmazandó.
 • Autóban, taxiban, libegőkben egy sorban maximum 2 személy ülhet, ha nem egy háztartásban élőkről van szó. Libegőkben és fogaskerekű szerelvényekben is kötelező az FFP2 maszk hordása, ezek ráadásul csak fél kapacitással működhetnek.
 • Fodrászatot, kozmetikát, vagy egyéb testközeli szolgáltatást az vehet igénybe, aki rendelkezik negatív teszttel, felgyógyult a covid-19 betegségből, vagy már megkapta a védőoltást. A szolgáltatók hajnali 5 és este 10 óra között tarthatnak nyitva.
 • Hosszú idő után végre országszerte megnyithatnak a vendéglátóhelyek is, ám itt is csak jelentős korlátozásokkal. Beltérben asztalonként legfeljebb 4-en ülhetnek (és 6 gyerek), a szabadban, tehát például teraszokon vagy kerthelyiségekben 10 fő (és 10 gyerek) ülhet egy asztalnál. A nyitvatartást itt is 5 és 22 óra közé korlátozták. Érdekes, hogy ezt külön kiemelik, de a megrendelt ételt csak az asztalnál ülve lehet elfogyasztani, kivételt képeznek ez alól a büfék. Az asztaloknak 2 méterre kell lennie legalább a szomszédos asztaltól, és az étteremben mozogva, tehát például WC-re vagy az asztalhoz közlekedve is kötelező a maszkviselés. Fontos információ még, hogy akik 15 percnél tovább szándékoznak egy vendéglátóhelyen tartózkodni, a vendéglőnek fel kell venni az adataikat, ez vezeték- és keresztnév, telefonszám és e-mail cím.
 • Újra kinyithatnak a szállodák és panziók is, de "természetesen" csak negatív teszttel, oltással, vagy abban az esetben látogathatók, ha már valaki átesett a betegségen. A hotelek aulájában, recepciónál, illetve minden közösségi téren kötelező az FFP2 maszkhordás.
 • Konditermek, fitneszközpontok is csak negatív teszttel, oltással, vagy abban az esetben látogathatók, ha már valaki átesett a betegségen. Ezek az egységek is 5 és 22 óra között tarthatnak nyitva. Érvényes 2 méteres védőtávolság és a maszkviselés, kivéve természetesen edzés vagy zuhanyzás közben.
 • Ami a szabadidőt és a kultúrát illeti, színházi, és egyéb előadásokat is legfeljebb 22 óráig lehet tartani, a Heute napilap szerint Burgenland tartomány kormányzója, Hans Peter Doskozil ezt kritizálta. Emellett az ülőhelyeket úgy kell betölteni, hogy a nem egy háztartásban élők között legalább egy üres hely maradjon. A "3G" szabály itt is érvényes: teszt, oltás vagy felgyógyulás.
 • Vállalatoknál, irodákban is marad a két méteres védőtávolság szabálya, a maszkviselés viszont csak ott, ahol nem lehet egyénenként külön helyen dolgozni, vagy nem áll rendelkezésre például egy plexifal. Azoknál a vállalkozásoknál, ahol a cég maga végezteti el a szükséges koronavírus-teszteket, ezeknek érvényességi ideje 1 hét lesz. Az 51 főnél több embert foglalkoztató vállalatoknak egy megelőzési koncepciót és egy covid-19 felelőst kell kijelölni.
 • Öregek otthonában, gondozóotthonokban a látogatás megengedett, egy nap legfeljebb 3 látogatóval. Nekik is negatív teszttel, oltással, vagy gyógyulási igazolással kell rendelkezniük.
 • 22 óra és hajnali 5 között beltérben legfeljebb 4, különböző háztartásban élő ember találkozhat (plusz 6 gyerek). A szabadban ez 10 felnőtt + 10 gyerek. 50 főnél nagyobb rendezvényeket egy héttel korábban be kell jelenteni a járási hivatalnál vagy a városi tanácsnál. Ételeket és italokat nem szabad felszolgálni, és itt is érvényes 2 méteres védőtávolság. Beltéri (maximum 1500 résztvevő) és szabadtéri (legfeljebb 3000 résztvevő) rendezvények csak jóváhagyással és megelőzési koncepcióval engedélyezettek. A látogatóknak teszttel, oltással, vagy felgyógyulást igazoló dokumentummal kell rendelkezniük. Két métert vagy legalább egy oldalsó ülést szabadon kell tartani a különböző háztartásokból érkező látogatócsoportok között.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Covid 19

  Tovább az oldalra