Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ki kell írni a bejáratnál, hány vevő tartózkodhat a boltban

Megjelentek a szerdai enyhítésről szóló jogszabály részletei.

Orbán Viktor kedden Szerdán nyithatnak az üzletek és indulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor April 06. 17:42 jelentette be, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat, ami azt jelenti, hogy fokozatosan megkezdődhet az újranyitás. No persze csak módjával, egyelőre csak néhány szigorításon enyhítettek.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály szerdán jelent meg, melyet a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is közzé tett. Ebben olvashatók a részletek.

2021.04.07-től 2021.05.22-ig az alábbi szabályok érvényesek:

A kijárási korlátozás este 10-től reggel 5-ig lesz érvényben (az eddigi este 8-tól reggel 5-ig helyett).

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, tehát kinyithat valamennyi személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség és ott szolgáltatás is nyújtható. Vagyis minden szolgáltató – pl. fodrász, kozmetikus, testedzési szolgáltatást nyújtó, könyvelőiroda, cipész, műkörmös, masszőr, stb. - újra fogadhat vendégeket/ügyfeleket.

Kivétel nélkül valamennyi üzlet nyitva lehet a normál nyitvatartási idejében, de max. 5 órától 21.30-ig, ha néhány szigorú előírást betart. Tehát a szabályok, melyek betartása mellett kinyithatnak a boltok a következők:

 • 10 négyzetméterenként egy vevő lehet az üzletben (vásárlótér mérete számít, de a 14 év alattiakat, a 65 év felettiek segítőjét és a fogyatékossággal élők segítőjét nem kell beleszámítani a létszámba). A 10 m2-nél kisebb üzletben egyszerre 1 vevő tartózkodhat. Ha a vásárlótér mérete nem egész szám, akkor a kerekítés szabályait kell alkalmazni.
 • Egy szombathelyi belvárosi üzlet bejárata szerdán délben.
  Mészáros D. Zsolt
 • A bejárat előtt, a nyitvatartási idő mellett, mindenki számára jól láthatóan ki kell írni, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat bent. A létszámkorlát betartásáról az üzlet vezetője köteles gondoskodni.
 • A bejárat előtt várakozóknak – a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk (ennek betartásáról is az üzlet vezetőjének kell gondoskodnia).
 • Az üzletnek biztosítania kell a vásárlótérben a folyamatos kézfertőtlenítés lehetőségét, valamint a felületek, bevásárlókocsik, kosarak folyamatos fertőtlenítését is.
 • A vásárlótérrel nem rendelkező üzletek akkor lehetnek nyitva, ha biztosítják, hogy a sorban állók egymástól a 1,5 méteres távolságot folyamatosan megtartják (a közös háztartásban élők lehetnek közelebb is egymáshoz). Mivel ennek betartása az üzlet vezetőjének a feladata, ha ezt nem teszi meg – vagyis a várakozás közben a távolságtartási szabályokat nem tartják be -, akkor súlyos bírságot szabhatnak ki az üzletre, valamint a szabályszegőre is. Az üzlet üzemeltetője/vezetője akkor mentesülhet a szankciók alól, ha a szabályszegőt felszólítja a távozásra, és ha az ennek nem tesz eleget, akkor kihívja a rendőrséget.
 • A vendéglátó üzletek továbbra is csak elvitelre készíthetnek ételt, a helyben fogyasztás nem megengedett. A vendéglátó üzletben csak az ételek kiadása és szállítása érdekében szabad tartózkodni.

  Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) április 6-ai felsővezető megbeszélésén szóban megerősítette, hogy a fenti enyhítések nem befolyásolják az adó- és járulékkedvezményeket, valamint az ágazati bértámogatást, akinek ezek járnak – ha kinyitnak, illetve újra nyújtanak szolgáltatást – április hónapra továbbra is meg fogják kapni azokat.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Szerdán nyithatnak az üzletek és indulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor

  A miniszterelnök Facebook-posztban közölte, hogy megvan a 2,5 millió beoltott.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra