Megkezdődött a szombathelyi költségvetés farigcsálása - Hat városi cég már januártól érzi

Ha úgy tetszik megszorítás, ha úgy, akkor racionalizáció.

Lapunk az utóbbi időben többször foglalkozott a szombathelyi költségvetés nehézségivel Hende-adó bevezetésére készül a szombathelyi önkormányzat 2020. November 17. 17:55 . A gondok egy részét a járvány miatt csökkenő iparűzési adóbevételek okozzák, a nagyobb bajok okában viszont nincs egyetértés Tudja, honnan érkeztek és mit csinálnak a Markusovszkynál állomásozó katonák? 2020. December 25. 10:43 a politikai oldalak között.

A városvezetés szerint a kormányzati elvonások miatt alakult ki a nehezen kezelhető helyzet, míg az ellenzéki Fidesz frakció szerint az elmúlt egy év pazarlása a legfőbb ok.

Így vagy úgy, de a városvezetés kétmilliárd forintot kíván megspórolni a jövő évi költségvetésben.

Néhány hónappal ezelőtt Nemény András polgármester lapunknak úgy fogalmazott “Most jön az érzékeny rendszerek átalakítása” - évértékelő Nemény Andrással 2020. November 05. 07:31 , hogy most jön az érzékenyebb rendszerek átalakítása.

A színház is kevesebb pénzt kap, mint tavaly - Igaz, állnak az előadások, így valószínűleg a kiadások is kisebbek
Kiss Tamás

A polgármester akkor arról is beszélt, hogy a következő költségvetés-módosításban ennek már nyoma lesz.

Nos, ennek most valóban nyoma van, de nem pont úgy, ahogy mi elképzeltük.

A városháza honlapján elérhető rendelet valójában nem költségvetés-módosítás - erre a pár napra már nem sok értelme lenne - hanem az átmeneti gazdálkodásról szól.

A város – ahogy korábban is – várhatóan csak februárban végén fogadja majd el a 2021-es költségvetést, de közben az első hónapokat is szabályozni kell valahogy.

Erre való az átmeneti gazdálkodás, amely sok esetben csak formalitás, a költségvetés valójában az elmúlt év tételeire alapozva megy tovább.

Idén azonban nem.

A javaslat több ponton korlátozásokat, megszorításokat/racionalitásokat (nem kívánt törlendő) tartalmaz a bizonytalan helyi adó bevételek miatt*.

Ezek szerint az átmeneti időszakra (a költségvetés elfogadásáig) szociális segélyezésre maximum 20 millió, lakás bérleti díj támogatásra 57 millió forint használható fel.

20 százalékkal kevesebbet költhetnek a nemzetiségi önkormányzatok, illetve út és hídfenntartásra csak a tavalyról áthúzódó és a működést biztosító tételek költségek jöhetnek szóba.

Sok kritika érte a Médiaközpont gazdálkodását
Józing Antal

Ennél is izgalmasabbak a listára felkerült gazdasági társaságok, amelyeknél visszanyírták a költségvetést.

Hat olyan cég van megnevezve, amelyek havi szinten a tavalyi támogatásnak csak 80 százalékát kapják majd meg az átmeneti időszak alatt.

Ezekről van szó (zárójelben az idei évre szóló teljes támogatás):

 • Falco KC Kft. (205 millió)
 • Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó NKFT. (130 millió)
 • Szombathelyi Médiaközpont (176 millió)
 • Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola (314 millió)
 • Weöres Sándor Színház (202 millió )
 • Savaria Turizmus NKFT. (34 millió )

  Minden bizonnyal nem véletlenül vagy sorsolás útján nevezték meg ezeket a cégeket.

  A kiválasztás okait és a megtakarítás összegét tudakoltuk a városházán.

  Horváth Attila költségvetésért is felelős alpolgármestertől ezt az írásbeli választ kaptuk:

  "Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet egy segítség a Polgármester Úrnak az év első hónapjaiban a gazdálkodásban, mivel a költségvetési rendelet megalkotására általában február végén kerül sor.

  Elfogadott költségvetési rendelet hiányában mindig is óvatos átmeneti gazdálkodási rendelet alkotott Szombathely Önkormányzata, hiszen az első hónapokban történő esetleges (túl)költekezés erősen befolyásolja a költségvetési rendelet mozgásterét.

  A 2021.évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet – az előterjesztésben is részletezettek pénzügyi nehézségek miatt – a szokásoktól eltérően még óvatosabb, mondhatni a visszafogottabb gazdálkodást enged minden területen.

  A gazdasági társaságok közül azokat szerepeltettük a rendeletben, amelyeknek mindig is szükségük volt az év elején önkormányzati támogatásra.

  Hogy mekkora megtakarítást jelenthet ez a város költségvetésére, azt nem ezen átmeneti rendelet, hanem az éves költségvetésről szóló „nagy” rendelet mutatja meg. Ezen rendelet csak az átmeneti időszakot szabályozza, nem mondja meg az éves előirányzatokat.

  A Polgármester Úr rendelkezik egy 50 millió Ft -os összeggel, amit a rendeletben nem szabályozott, un.: rendkívüli kiadások céljára használhat fel.

  Mindezek mellett megállapítható, hogy az átmeneti rendelet kellőképpen biztosítja a város normál működtetését, a kötelező feladatok ellátását a év első hónapjaiban.

  Részben ide tartozik, hogy a városvezetés a közelmúltban bejelentette Magán is spórol a szombathelyi önkormányzat 2020. December 04. 22:37 : 10 százalékkal csökkentik a képviselői, az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tiszteletdíjakat, és megfelezi a polgármester reprezentációs keretét.

  Igaz, tesszük hozzá, ezek inkább szimbolikus lépésnek tekinthetők, semmit költségvetési kiigazításnak.210 496

  * Cikkünk megírása után jelentette be Itt a nagy Orbán bejelentés 2020. December 19. 13:39 Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések részeként a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik. Mivel ezt az adót a helyi önkormányzatok szedik be, újabb lyukat jelent a város költségvetésében.

 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság