Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mégsem kötelező a háziorvosnak a Covid-tesztelés, új eljárásrend jön

“A légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál.”

A háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgáltatók végzik - tudatta az atv.hu-val a Koronavírus Központ.

“A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva. Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza” - írta a Koronavírus Sajtóközpont.

A kérdés az után vetődött fel, miután a Népszava megírta: a háziorvosok szerint hibás az az utasítás - és betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen -, hogy a covid-gyanús betegeket a háziorvosoknak is tesztelni kell. A háziorvosok egy péntek éjfélig tartó aláírásgyűjtéssel tiltakoznak Müller Cecília országos tiszti főorvos és György István államtitkár erre vonatkozó utasítása ellen, és holnap akarják továbbítani. Azt kérik az Operatív Törzstől, hogy a tesztelések az eddig bejáratott rend szerint történjenek a jövőben is: a légúti panaszokkal a betegek továbbra is előzetesen egyeztessenek telefonon a háziorvossal a teendőkről.

Most az atv.hu kérdésére, hogy kommentálják a háziorvosok tiltakozását, illetve módosítják-e a Müller Cecília és György István által jegyzett utasítást, hogy ne legyen kötelező a Covid-tesztelés a háziorvosok számára, küldték a fenti választ.

A Koronavírus Központ a kérdésekre küldött válaszában azt is közölte: “a légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat”.

A delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt hazánkban is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, nő a betegek száma. A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató betegek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló légúti beteg, és számuk a következő hetekben várhatóan tovább nő.

A koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetésére és a negyedik hullám megfékezése érdekében a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigén gyorstesztet - írták, hozzátéve: a betegeknek nem kell a mentőkre várni és a mentők teszteléssel kapcsolatos terhei is csökkenthetők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra