Megszavazta az osztrák Nemzeti Tanács a kötelező oltást

Az osztrák Nemzeti Tanács elsöprő többséggel 137 igen és 33 nem szavazat mellett szavazta meg Európában elsőként a kötelező, covid-19 elleni védőoltást. Aki még nem oltatta be magát, március közepéig teheti ezt meg.

Az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) csütörtökön elfogadta a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt. a konzervatív-zöld koalíciós kormány által benyújtott javaslathoz megvolt az egyszerű többség. 137 képviselő szavazott igennel, 33 nemmel, írja a Der Spiegel cikke alapján a Telex.

A kötelező oltás csak a 18 éven felüliekre vonatkozik, a 14-17 évesek maguk dönthetnek az immunizálásáról. A kormány eredetileg csak a 14 éven aluliaknál akart kivételt tenni. Nem kötelező az oltás a várandósoknak és azoknak, akik egészségügyi okokból nem olthatók.

A törvény március közepéig határoz meg türelmi időt. Eddig az időpontig minden háztartást írásban kell tájékoztatni az előírásokról. Ezután kezdik csak el ellenőrizni az állampolgárok oltottságát, mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. Azok a 18 évesnél idősebbek, akik március közepe után sem lesznek beoltva, 600-tól 3600 euróig terjedő bírságot kaphatnak. A büntetés mértéke abban az esetben lesz magasabb, ha valaki a felszólítás ellenére sem megy el beoltatni magát.

( Telex )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Covid 19