Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megszólalt az AstraZeneca az EMA állásfoglalása után

Az európai és a brit gyógyszerhatóság, valamint a WHO állásfoglalása után közleményt adott ki a gyógyszergyár.

Szerdán az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befejezte a kivételesen ritka, alacsony vérlemezkeszám mellett előfordult, vérrögképződéssel járó esetek vizsgálatát, amelyet 34 millió AstraZeneca vakcina beadását követően észleltek. Az EMA a vizsgálatokat követően az oltás további használatát javasolja és az alkalmazási előírás módosítását kezdeményezte.

Az AstraZeneca közleményében rámutatott: egyik hatóság sem azonosított kockázati tényezőket (mint például nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban - igen ritka mellékhatásként - feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, és már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.

Általánosságban mindkét hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a Covid-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Ezeken felül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai közleményében az szerepelt, hogy a jelen információk alapján az ok-okozati összefüggés ugyan lehetséges, de nem bizonyítható. Hozzátették: célzott vizsgálatok szükségesek az oltás és az esetleges kockázati tényezők összefüggésének pontos megértése érdekében.

MTI

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra