Megszületett a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház támogatási szerződése

Nemény András bizakodik, hogy a Szombathelyi önkormányzat és a magyar kormány között jó lesz az együttműködés.

Megszületett a szerződés, melynek értelmében a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház a szombathelyi önkormányzat és a magyar állam közös fenntartása alá kerül. Nemény András a napokban alá is írja – hangzott el a ma délelőtti támogatási szerződésekről szóló sajtótájékoztatón.

Nemény András, Szombathely polgármestere
Kiss Tamás

Egy 2019. december 19-én meghozott törvény szerint a színházak és más kulturális intézmények működéséért csakis a fenntartó felelős. A szombathelyi színház és bábszínház eszerint a jövőben nem lenne jogosult állami támogatásra, mivel ezeknek az intézményeknek a város önkormányzata az egyedüli fenntartója.

Szombathely polgármestere szerint nagy szüksége van az intézményeknek a támogatásra, mert

a járványhelyzet miatt a város költségvetése sokkal kevesebb támogatást tudna biztosítani, mint az előző években.

Nemény András és Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár február eleji egyeztetése után egy olyan szerződés született, amely a Weöres Sándor Színháznak 302 millió 75 ezer forint, a Mesebolt Bábszínháznak pedig 53 millió forint állami támogatást biztosít. Ezt a támogatást az intézményeknek alapműködésre és művészeti fejlesztésre kell költeni.

Horváth Soma alpolgármester hozzá tette, hogy az önkormányzat emellett 210 millió 324 ezer forint támogatást tud biztosítani a színháznak, 26 millió 72 ezer forint támogatást pedig a bábszínháznak. A Mesebolt Bábszínház egyébként további öt pályázatot adott be, remélhetőleg ezek további forrásokat biztosítanak majd.

Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester
Kiss Tamás

Decemberben Budapesten és több vidéki városban, így Szombathelyen is tüntettek a törvényjavaslat ellen, ugyanis sokak szerint ez a törvény arról szól, hogy a kormány sokkal nagyobb befolyást szerezzen a kulturális intézmények működésében.

A legtöbb kőszínháznak szüksége van az állami támogatásra, hogy rendesen működhessen,

de ezek után csak akkor kapja meg, ha a magyar állam kizárólagos, vagy az önkormányzatokkal közös fenntartása alá kerül. Ezzel az Emberi Erőforrások Minisztériumának már jogköre lesz a kinevezésekben, vezetői megbízásokban, felmentésekben, vezetői megbízások visszavonásában, fegyelmi eljárások megindításában és a fegyelmi büntetések kiszabásában is.

Nemény András ettől függetlenül bízik benne, hogy Szombathely önkormányzata és a magyar kormány közt nem lesz gond az együttműködéssel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra