Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Vasivíz ellen indított eljárás rántotta magával Dorkota Lajost, a Magyar Energiahivatal elnökét?

A volt fideszes országgyűlési képviselő négymilliós állást bukott el, nem hosszabbították meg elnöki megbízását.

Már nem Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke - Írja a péntek éjjel megjelent Magyar Közlöny . Dorkota 2013 óta vezette a MEKH-et, korábban volt fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg is a Fidesz dunaújvárosi választókerületi elnöke.

A MEKH-nél június 30-án lejárt a hétéves megbízatása, de hiába várták, nem hosszabbították meg azt, így július 1-től elnök nélkül működik a hatósági feladatokat is ellátó hivatal.

Dorkota volt az, aki április elején vizsgálatot indított Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata 2020. April 02. 15:24 a Vasivíz Zrt-nél, amit aztán május végén azzal zártak le Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul 2020. May 28. 15:15 , hogy szabálytalan volt Molnár Miklós tavalyi vezérigazgatói kinevezése, a céget másfélmillió forintra bírságolták, és kötelezték, hogy 90 napon belül "állítsák helyre a törvényes működést" .

Dorkota Lajos
Forrás: castellum.do

A határozat ellen a Vasivíz a Fővárosi Törvényszékhez fellebbezett azt kérve, hogy semmisítsék meg a MEKH határozatát. Ez az ügy még folyamatban van, július második felére várható érdemi folytatás. Nemrég írtunk Még egy hónap, mire történik valami a Vasivíz elleni eljárásoknál, akár az Alkotmánybíróságig mehet az ügy 2020. June 29. 07:21 az ügy lehetséges kimeneteleiről, egyáltalán nem biztos, hogy a MEKH határozata megállja a helyét a bíróság előtt.

Arról is írtunk, hogy a Vasivíz ellen valószínűleg politikai támadás zajlik, hiszen Molnár Miklós tavaly fordult szembe „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 a Fidesszel, miután a párt helyi vezeti leárulózták Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort 2019. January 12. 08:17 , ezt követően az őszi önkormányzati választásokon Molnár szervezete, a Pro Savaria a Fidesz (és az Éljen Szombathely választási szövetség) jelöltjei ellen indult.

2013-ban egyébként Hende Csaba, aki akkor honvédelmi miniszter volt, a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya kitüntetést adta át Dorkotának.

Nem várt következmények, 15 vízközmű cégnél kellene eljárást indítani

A támadásnak azonban nem várt következményei lettek. Az elmúlt évtizedben ugyanis rendszeres volt, hogy szakmai tapasztalat nélkül nevezték ki a cégek vezérigazgatóit, miután a Vasivíznél elindult emiatt a vizsgálat, több önkormányzati és állami cégről is érkeztek bejelentések a MEKH-hez.

Köztük van a Heves Megyei Vízmű Zrt, ahol a tanári diplomával rendelkező Sasvári Szilárd, a Fidesz egyik alapítója a vezérigazgató. A másik cég pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., ahol szintén szakmai végzettség és tapasztalat nélkül ül a vezérigazgatói székben Bakondi György Patrik. A névnem véletlenül ismerős, ő a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadójának, Bakondi Györgynek a fia.

Sőt, ahogyan azt a városvezetés is többször nyilatkozta, a Vasivíz korábbi vezérigazgatójának, Kohuth Viktornak sem volt meg a szakmai tapasztalata, de ez ellen senki sem tiltakozott akkor.

Magyarországon 41 önkormányzati illetve állami tulajdonban lévő vízközmű-cég van. Információink szerint ezek közül 15 cégről érkeztek bejelentések a MEKH-hez. Ha a MEKH következetes akar lenni, és egyenlő mércével mér, akkor ennél a 15 cégnél is meg kell hoznia a törvényes működést megkövetelő határozatát.

Havi 43 ezerért bérel 153 milliós budai lakást

De Dorkota neve más ügyekből is ismert volt. Tavaly februárban írta a hvg.hu , hogy Dorkota - több fideszes mellett - a budai várban bérel 153 millió forintot érő ingatlant Orbán Viktor hivatalának köszönhetően. Az elnök fizetése közel négymillió, de még a várbeli lakás kedvezményes, 43 ezer forintos bérleti díját is a hivatal állta.

A tavalyi önkormányzati választások után ezek a bérlemények bizonytalanná váltak, a MEKH februárban 68 millió forintot kínált azért, hogy annak a bizonyos lakásnak kijelölhesse a bérlőjét, vagyis, Dorkota tovább lakhasson a Halászbástya közelében lévő lakásban. A megállapodás egyébként létrejött, Dorkota jelenleg is az említett lakásban lakik.

Dorkota most egyébként négymilliós fizetést és miniszteri juttatásokat veszített el, információink szerint Dunaújvárosban egyelőre megtarthatja választókerületi elnöki pozícióját.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat Horváth Péter Jánost, az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. elnök-vezérigazgatóját nevezte ki július 1-i hatállyal a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökévé.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet