Mennyit lehet megspórolni az otthoni kenyérsütéssel?

A járvány alatt már úgyis rutint szereztünk benne. Most más indokunk lehet előbányászni a recepteket.

Olvasóink még bizonyára emlékeznek arra, hogy a koronavírus járvány első szakaszában, a nagy lezárások alatt, szinte mindenki kenyeret sütött Miért sütünk otthon kenyeret, ha tele a polcok és nyitva a pékségek? 2020. April 13. 13:09 otthon.

A weboldalakon és a közösségi médiában receptek százai keringtek, ismerőseink versenyben kelesztettek és sütöttek, majd a gusztusosabbnál gusztusosabb végeredményeket megosztották a Facebookon.

Most már tudjuk, hogy mindennek leginkább lelki okai voltak, amelyet egy írásban Miért sütünk otthon kenyeret, ha tele a polcok és nyitva a pékségek? 2020. April 13. 13:09 alaposabban körül is jártunk.

Aztán a kenyérsütésláz a járvánnyal együtt lecsengett, de könnyen elképzelhető, hogy ismét reneszánsza lesz.

De most nem annyira a pszichológia a fő mozgatórugó, mint a gazdasági megfontolások.

Amíg hatósági áras a liszt, az otthoni sütés valóban gazdaságos
Pixabay.com

A KSH adatai szerint az utóbbi időben az amúgy is magas magyarországi inflációt Mennyire számít kiugrónak Magyarországon a 8-10 százalékos infláció? April 14. 07:18 messze meghaladó mértékben drágult a kenyér és a péksütemények ára, mi pedig az üzletekben a szemünket dörzsöljünk a pékáru részlegen, és eszünkbe jut az a kenyérsütő, amit még két évvel ezelőtt vettünk.

A Pénzcentrum helyettünk is vette a fáradtságot, és utánaszámolt, hogy mennyire éri meg a házilag kenyeret sütni.

A kérdés azért is jogos, mert bár a bolti kenyér és egyéb pékáru napról napra többe kerül a boltban, a fehér liszt hatósági áras, és ha minden igaz, még így is marad egy darabig Július 1-jéig marad az árstop az üzemanyagokra és az élelmiszerekre is April 27. 14:05 .

A szakportál számításai – kissé leegyszerűsítve – azt mutatják, hogy minél kevesebb pénze van valakinek, annál jobban megéri ebben gondolkodnia.

A statisztikák szerint átlagosan 35 kilogramm kenyeret eszünk meg fejenként egy évben. Ennek az ára most alulról 20 ezer forint, de be kell szorozni a család tagjaival és sok családnál valószínűleg ennél jóval több a fogyasztás. Mindehhez hozzájön az is, hogy a kutatások szerint akinek kevesebb pénze van, annak az étrendjében nagyobb szerepe van a kenyérnek.

Így vagy úgy, a számolás végén az jön ki, hogy a bolti árnak körülbelül a 40 százalékából lehet kihozni a házi kenyeret.

Ez átlagos fogyasztással számolva fejenként évi 11 ezer, családi alapon 30 ezer forintos megtakarítást jelent . Ahol több kenyeret esznek, ott többet.

Hogy ez sok vagy kevés, azt majd mindenki eldönti maga, mint ahogy azt is, hogy hogyan jön ebbe a képletbe a időnk, illetve az, hogy az otthoni kenyérsütés munkát vagy éppen élvezetet jelent.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság