Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mentális pandémia követheti a világjárványt

"Sok esetben a probléma az, hogy a családok nem kommunikálnak.”

Már most láthatóak az előjelei a mentális kimerültségnek: megnőtt az erőszak a családokon belül, de az utcákon, a közlekedésben is, ráadásul sokan fordították indulataikat önmaguk ellen is - nyilatkozta Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke az InfoRádiónak.

Több szakember is megkongatta a vészharangot, ugyanis ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket sem, és nem avatkozunk be, akkor a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi majd Magyarországon is - írja az infostart.hu .

A világjárvány olyan szintű csapást mért az egész emberiségre, ami lelki szinten hatalmas érzékenységet váltott ki, főleg az ismeretlenség és a váratlanság miatt vélekedik a szervezet. "102 éve nem volt ilyen" - tette hozzá a szakember, aki szerint már most készülni kellene arra, hogy amint véget ér a járvány elkezdjük ápolni a lelkeket, különben a következő járványt mentális pandémiának fogják hívni.

Radó Iván szerint a következőkben lehet észrevenni, ha a közvetlen környezetünkben - akár barátot, családtagot, munkatársat - valaki lelki problémákkal küzd. "Elsősorban a megváltozott személyiségszerkezetre, tehát a viselkedés szignifikáns változására kell odafigyelni, ám különbséget téve a klinikai értelemben vett depresszió és a rosszkedv között" - mondta a PÉF elnöke.

Ugyanakkor megjegyezte: "Sok esetben a probléma az, hogy a családok nem kommunikálnak, pedig egy jó kapcsolatban az ember elmondja, hogy mi zavarja, mi bántja." A beszélgetés tehát kulcsfontosságú, ennek pedig egy normális kapcsolatban eleve működnie kellene - vélekedik a szakember. Az elnök szerint az utóhatások kezelésére ugyanúgy fel kell készülni, de a szerencsés esetekben nem lesz rá szükség.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra