Ahol az elégedettség fokmérője a hangos szürcsölés, ülve zuhanyoznak az emberek és még mindig virágzik a DVD-piac

Lassan két hete bicajozik Japánban Mesits Sándor. A szombathelyi kerékpáros mesebeli tájakon és high-tech megapoliszokon keresztül szeli át a szigetországot. Eddigi élményeiről mesélt nekünk.

Április 27-én landolt a gépe Japánban Mesits Sándor szombathelyi bicajosnak, aki a szigetország átszelésére vállalkozott. Előzetesen már megírtuk, Az Amerikai Egyesült Államok után Japán átszelésére készül a szombathelyi kerékpáros March 09. 18:57 hogy 2-3 ezer kilométert teker majd körülbelül öt héten át délről észak felé. Kagosimából indult, a cél Sapporo. Közben kiderült, ha minden jól megy, Sándor öt helyett, három hét alatt teljesíti a távot.

Mesits Sándor Japánban
Az útvonal
Mesits Sándor

A szombathelyi férfi keresztül kerekezte Egy szombathelyi férfi gondolt egy nagyot, és lazán átbiciklizett az Egyesült Államokon 2022. June 24. 11:06 már az Amerikai Egyesült Államokat, de a Brüsszel-Marseille távot is maga mögött tudhatja már. Ötvenéves korára egy férfi vagy alkoholista, vagy kerékpáros lesz! 2023. February 08. 19:15

A nagy rutin miatt tisztában van azzal, hogy mekkora és milyen felszerelést érdemes vinnie, milyen bicikli, ruházat szükséges ahhoz, hogy hidegben, forróságban, esőben, napsütésben is tudjon tekerni.

Mesits Sándor Japánban
Egyhavi halom. Minden eshetőségre felkészülve. Kattintson a további képekért!
Mesits Sándor

A bicajos napi szinten számol be élményeiről egy privát Facebook-csoportban, de beszéltünk is vele, ezért azt is tudjuk, hogy még ő is meglepődött azon, milyen simán ment a megérkezése. A biciklijét is könnyen megtalálta a hatalmas reptéren.

Mesits Sándor Japánban
Egy doboznyi bicikli
Mesits Sándor

Sándor így nem sokkal a landolás után már egy csipketerítővel kibélelt taxiban utazott első szállására. Egy mindössze 2,5*2,5 méteres szobában szerelte össze a biciklit.

Mivel sötétben érkezett a nagy Kjúsú sziget legdélibb városába Kagoshimába, csak másnap szembesült az egészen különleges kilátással. „A füstölő vulkán és az alattam elterülő város finoman szólva is mellbevágó élmény volt” – írta bejegyzésében.

Mesits Sándor Japánban
Kagosima
Mesits Sándor

Soha nem érzett ízek

Már teljes gőzzel üzemelt a reggeliző, ahová ébredés után betért és mivel nyitott az új ízekre, nem bánta, hogy a reggeli nagy részét nem tudta beazonosítani. Mézes füstölt angolna és ismeretlen eredetű hínármoszatleves biztosan szerepelt a kínálatban.

Sándor azt mondja, a japán konyha semmilyen más nemzetéhez sem hasonlítható. „Az ételeknek nemcsak az állaga, a színe vagy a formája furcsa, hanem az íze is. Nem is éreztem még soha ilyen ízeket. Van, ami finom és van, ami egészen borzalmas” – meséli.

Mesits Sándor Japánban
Mesits Sándor

A kerékpárosnak persze nem mindegy, hogy mit és mennyit eszik, hiszen napi 4-5 ezer kilokalóriát éget el, így ha nem akar fogyni, akkor pedig naponta ennyit be is kell vinnie a szervezetébe.

Mesits Sándor Japánban
Szeme van az ételnek? Nem is egy?
Mesits Sándor

Szűk utak, ici-pici autók

Aztán kalandorunk vonatra szállt, hogy a sziget legdélibb pontjáról indítsa a túrát, bicajjal tekert vissza Kagoshimába. A japánok híresek a szabálykövetésükről, így nem meglepő, hogy egy hölgy a vonaton rögtön bepanaszolta Sándort, hogy a kerékpárt nem becsomagolva szállítja, merthogy ez az előírás. A kelet-európai elszántság azonban győzött, nem szállították le a vonatról.

Szűk utak, icipici autók, de vigyáznak a kerékpárosokra. 40 km éppen elég volt az első napra. Azóta az időjárástól, a szintkülönbségektől függ, mikor, mennyit teker. Napi 5-6, maximum 7 órát ül a bicajon. Volt olyan nap, hogy 70, míg máskor 170 kilométert tett meg. A szigetek között komppal közlekedik. A férfit hol a trópusi időjárás, a páratartalom, hol pedig a monszun teszi próbára, amikor telefonon beszéltünk, mindössze 10 fokban tekert. Ez a 10 fok tolerálható ideig óráig, akárcsak a szél és az eső, de ha ezek összefognak, az már cseppet sem komfortos.

Mesits Sándor Japánban
Mesits Sándor

Sok a furcsaság az európai szemnek

Reggel fél 5-kor már teljesen világos van, este 7-kor pedig teljesen sötét. Sándornak egy-egy hosszú nap után jólesik megmártózni a helyi tradicionális fürdőkben, ahol el vannak különítve a nők és a férfiak. Ülve zuhanyoznak az emberek és van, hogy a tetováltaknak tilos belépni. Számos hasonló furcsasággal találkozik nap, mint nap a magyar turista.

Mesits Sándor Japánban
A szigetországban ülve zuhanyoznak
Mesits Sándor

Ilyen az is, hogy a japánok ahhoz képest, hogy a digitalizáció úttörői, rengeteg papírt használnak vagy, hogy reggelizni, vacsorázni sokan szállodai pizsamában, köntösben mennek. A leveses tésztázókban az elégedettség fokmérője pedig a hangos szürcsölés.

Újabb furcsaság a magyar szemnek, hogy a japán társadalomban a gyermeki lét megjelenítése sokkal mélyebb, mint máshol. A feliratok, útbaigazítások, jelek meseszerű figurákkal vannak megjelenítve, annak ellenére, hogy ezek felnőttekre vonatkozó üzenetek. A japánok imádják az automatákat: nemcsak italos, hanem leveses, pizzás, rizses vagy bugyis automata is van.

Mesits Sándor Japánban
Mesits Sándor

Valamiért ott erősen tartja még magát a DVD-piac, hirdetik, kölcsönzik, adják és veszik. Szintén érdekes jelenség, hogy életkorra és nemre való tekintet nélkül szemérmetlenül szívják az orrukat. Szerintük tiszteletlenség nyilvánosan orrot fújni.

"A szállodai szobában, ha közel megyek a WC-hez az öntudatra ébred és felnyitja magát. Ha eltávolodok, lehúzza magát, libabőr" - tudjuk meg a kerékpárostól, aki megjegyzi, a nyilvános illemhelyeken is okosvécék vannak. És az sem megy csodaszámba, ha az étteremben egy robot viszi ki a rendelést.

Érkezik a rendelés

Az viszont tényleg meglepő, hogy a legtöbb étterem este 8 körül bezár, de Sándor örömére az étkezés és az élelmiszerek ára alacsonyabb, mint Magyarországon. Például egy főétel ára körülbelül 2-3000 forint között mozog.

Mesits Sándor Japánban
Mesits Sándor

Valószínűtlenül zöld hegyek és városi őrület

Bármilyen kemény is közben a terep, a látvány kárpótolja a bicajost: valószínűtlenül zöld hegyek, sűrű növényzettel és meredek lejtőkkel, a tetejük felhőpamacsokban bújik meg.

Mesits Sándor Japánban
Mesits Sándor

Sándor Sikoku szigetén is kerekezett, ami a négy fő sziget közül a legérintetlenebb. Egy nemzeti parkon is áttekert, ami hatalmas élmény volt a semmihez nem hasonlítható táj miatt.

De a nagyvárosi idegbajból is jutott neki, Kiotót és a nyolcmilliós Niigatát is megjárta már. Ezek a nagyvárosok egy egész más Japánt mutatnak. Ezek a high-tech megapoliszok, és teljesen személytelenek.

Mesits Sándor Japánban
Niigata
Mesits Sándor

A kulturális és nyelvi burok

Sándor azt meséli, érdekes a viszonyuk a helyieknek az amerikai/nyugati életformához és kultúrához.

Hozzánk hasonlóan kulturális és nyelvi burokban léteznek, nagyon fontosak számukra a tradíciók, de közben kívánják is a nyugati életformát. A városok hasonlóan épülnek fel, mint nálunk: a külvárosok bevezető útjain nagy áruházak, plázák, autókereskedések sorakoznak.

Rengeteg az amerikai gyorsétterem. Megveszekedetten rajonganak a nyugati luxustermékekért, igazodni szeretnének a világdivathoz. Van egyfajta megkülönböztetett tisztelet a fehér ember iránt. "A hajlongás már nálam is rögzült, a rutinom része lett" - mondja.

A japánok általánosságban nagyon kedvesek, alázatosak, precízek bármit csinálnak. Ugyanakkor fegyelmezettek, távolságtartóak és visszafogottak. "Próbálom a gesztusaikat megérteni, megfejteni a viselkedésüket, de, hogy jobban tudjam őket elemezni, ahhoz hosszabb időt kellene itt töltenem. Így a felszínt kapirgálom, de azt tudom, semmihez sem fogható ez az ország: a kultúrája, az ételei, a tájak, a városok és az emberek. Sokan azt hiszik, hasonlítanak a többi ázsiai néphez, de szerintem nem" - összegez a bicajos utazó.

Sándornak a család, a barátok, az ismerősök mind-mind nagyon drukkolnak és persze aggódnak is érte, szerencsére van egy vészhelyzeti kontaktja, ha segítségre lenne szüksége: a felesége gimnáziumi osztálytársa Japánban él. Egyszer már hívta Krisztiánt, mert a kompra csak japánul lehetett jegyet váltani. Reméljük ennél nagyobb nehézségekbe nem ütközik Sándor, akinek teljesítménye és bátorsága mindenképpen elismerésre méltó. És miután hazaért, várjuk egy még részletesebb élménybeszámolóra a Nyugat.hu podcast-stúdiójába. Cikkünket pedig zárja egy naplementés kép, amit természetesen a szombathelyi bicajos lőtt egy hosszú, átkerekezett nap után.

Mesits Sándor Japánban
Mesits Sándor
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód