Me tooval, „elkurvulással” és „transznemű törpékkel” vezette fel Puzsér Róbert a Savaria Mozi ötvenedik szülinapját

A publicista mellett mozitörténeti kiállítással és egyéb érdekességekkel is készültek, illetve készülnek a szervezők.

Korábban már beszámoltunk Annyi program lesz ősszel Szombathelyen, hogy megszámolni is nehéz 2023. September 20. 12:44 arról, milyen nagy durranásokkal készül a hétvégére a szombathelyi Savaria Filmszínház. Idén ünnepli ugyanis fennállásának ötvenedik évfordulóját a mozi, amit egy kétnapos, nagyszabású programsorozattal ünnepelnek.

Ennek a megnyitójára voltunk hivatalosak szombaton késő délután, ahol a mozirajongók mellett megjelent több politikus, többek között Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester és Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke is. Ők egyébként – a megye, és a város nevében – egy-egy díszoklevelet adtak át Mayer Rudolfnak, a mozi vezetőjének, valamint Horváth Zoltának, az üzemeltető AGORA igazgatójának.

Mozi 50
Pataki Gergely

A mozi egyik felét egyébként az ünnepi hétvégére teljesen ellepték a különböző relikviák, állítottak ki korabeli újságcikkeket és kellékeket is. A lenyűgöző kiállítás mégis eltörpült a fő attrakció mellett.

A jelenlévők ugyanis már órákkal a kezdés előtt Puzsér Róbertet keresték.

Mozi 50
A megnyitó valamikor, ötven éve
Pataki Gergely

A publicista a szombat este sztárfellépője volt, aki a kiállítás megnyitója után lépett színpadra a nagyteremben, mondhatni teltház előtt.

Bár a szervezők azt ígérték, az úriember a filmes, hollywoodos, mozis, streaminges világról beszél majd főként, érintett mindent, amit csak el lehet képzelni. Volt szó a metoo-mozgalomról, arról, hogy ki számít jó rendezőnek, és arról is, hol tart most a magyar film.

„Elkurvultak” a filmek

Puzsér a tőle megszokott stílusban, erősen kezdte előadását. Kijelentette, hogy a 20. század egyik legnagyobb találmánya a mozizás és a filmkészítés volt, ami kulturálisan óriási jelentőségű volt.

A század végére viszont a hollywood-i stúdiók „elkurvultak”. Elmondta, szerinte a rendezők fontos szerepét manapság átvették a producerek, akiket csak a nagyobb bevétel tud inspirálni. Ezért a filmek a nézők elvárásaihoz kezdtek el alkalmazkodni, így eltűnt a valódi művészet a moziból.

A publicista valahogy úgy fogalmazott: „a művészet tudta, hogy erre szüksége van az embernek, az ember viszont nem tudta, hogy neki erre szüksége van”. Hozzátette, az a mostani hátborzongató érzés, amit manapság a filmekben látunk, nem igaz, ezt valahol „kiméricskélik”.

Aztán szóba kerültek a politikusok is. A publicista azt mondta, szerinte hasonló történt a politikában is, mint a filmeknél. A politikusok ugyanis mosóporrá váltak, mert nem azt hirdetik, amiben valóban hisznek, hanem azt, amivel a legtöbb embert képesek magukhoz vonzani.

A filmek és a politika kapcsolatáról kijelentette, szerinte ideológiai nevelés zajlik a streamingszolgáltatóknál. Úgy véli, ma attól lesz jó egy film, hogy ezekben az alkotásokban hány kerekesszékes, „latino” meg „transznemű törpe” szerepel.

Mozi 50
Pataki Gergely

Ezután jött szóba a metoo-mozgalom. Puzsér azt mondta, „ha elmondtál egy faszos viccet 1972-ben, vagy megcsaptad egy nő fenekét húsz évvel ezelőtt” akkor a mai felfogás szerint szexuális erőszakot követtél el. Azt azonban vitatta, hogy ezeket valóban első hallásra el kell-e hinni.

Közölte, szerinte ez az egész Donald Trump elnöksége alatt indult be igazán, aminek az egyik nagy áldozata Kevin Spacey, akit bár felmentettek a vádak alól, a botrány mégis kettétörte a karrierjét. Így lett az ünnepelt sztárból egyik napról a másikra kitagadott senki.

Puzsér a fenti példa mellett azt is bosszantónak tartja, hogy a botrány óta „ezek írják a kultúrát meg a politikát”, ami nagyon nem vezet jó irányba.

„Mostanság sterilebb a szórakoztatás. Az egész olyan, mint egy szupermarket, ami tetszik, azt levesszük a polcról, ami meg nem, azt ott hagyjuk” – tette hozzá.

„Hol keressünk jó magyar filmet?”

- kérdezte az egyik néző a folyamatos (és néhol teljesen felesleges) kérdésáradat közepette, már az előadás vége felé. A válasz mindössze annyi volt:

a filmarchívumban.

Bár sorolt 1-2 jó filmet, így a Dögkeselyűt, a nemrég bemutatott „Forgatunk a trébe egy gettó seggszagú klipet” - borsodi rapperek a művészmoziban 2023. January 22. 13:17 Larry-t és a Saul fiát is, többségében mégis azt mondta, a magyar filmek nem jók. Úgy véli, az itthoni mozi megmentője Andy Vajna volt, aki a harminc év alatt „elmocsarasodott magyar filmgyártásból képes volt egy plázát építeni”.

Hozzátette, ezzel egyidőben kezdték el azt is felfedezni, hogy a magyar színészek tudnak játszani, mert mindaddig felületes és rossz rendezők irányították a filmipart, akik megelégedtek a gyenge teljesítménnyel is.

Az előadás egyébként közel kétórás volt, az utolsó fél-egy órában viszont eléggé kocsmaivá vált a hangulat, többen – feltehetően a közönségből áradó, és rendkívül hosszan elnyúló kérdéssorozat miatt – az előadás közben távoztak a teremből.

Mozi 50
Bár teltház volt, az előadás vége előtt többen távoztak
Pataki Gergely

A mozi születésnapi bulija ma, vagyis vasárnap tovább folytatódik. Délelőtt kedvezményesen lehet megnézni több animációs filmet, délután mozibejárással és korabeli filmhíradókkal készülnek a szervezők, este pedig Reisz Gábor új filmjének bemutatójával és közönségtalálkozóval folytatódik az ünneplés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra