Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mi a teendő, ha a traktorok felhordják a sarat az utakra?

Gyakori probléma. Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket a minap, mi pedig megkérdeztük a Magyar Közutat és a rendőrséget is, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a sár eltakarítása.

Úgy látom, a traktorosnak mindent szabad

– kezdte olvasónk, aki a Rábahídvég és Püspökmolnári közti szakaszt fotózta le a minap. Elmondta, hogy már napok óta csupa sár az egész út és senki nem tesz ellene semmit, pedig elég balesetveszélyes, főleg csapadékos időben.

Rábahídvég és Püspökmolnári közti sáros út
Olvasó

Mi pedig ezen felbuzdulva megkérdeztük a Magyar Közutat és a rendőrséget is, hogy mi a teendő ilyenkor, kinek a hatáskörébe tartozik a sár eltakarítása és kinél tehetnek bejelentést az autósok. A Közúttól hamar érkezett is a válasz és megtudtuk, hogy a törvény szerint annak a sofőrnek kellene gondoskodnia az ilyen helyzetekről, aki okozta a problémát. Ha viszont nincs meg a felelős, de valaki észlelte a problémát bejelentést kell tennie. Ezt megteheti a rendőrségen is, országos közút esetén a Magyar Közútnál (akár a nemrégiben megújult www.kozut.hu

E-Ügyfélszolgálat

menüpontján keresztül), bármilyen más út esetén pedig a helyi önkormányzatnál.

Rábahídvég és Püspökmolnári közti sáros út
Olvasó

Íme teljes közleményük:

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza, hogy a közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad. Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).

A jogszabály értelmében, minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét stb. között. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges mezőgazdasági munkát elvégezni. Ebben az esetben azonban a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetőjének el kell távolítania el a felragadt sarat. Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni.

Szankcionálni, büntetni csak hatóság tud és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. Amennyiben társaságunknak kell a sárfelhordást eltakarítani, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a 100.000 Ft-os összeget is elérheti a beavatkozás értéke.

A közlekedők így a rendőrséget, és az adott útszakaszt kezelő társaságot is - országos közút esetén bennünket, minden más út esetén a helyi önkormányzatot - értesíthetik. A közlekedők egyébként bejelentéseiket a nemrégiben megújult www.kozut.hu

E-Ügyfélszolgálat

menüpontján keresztül is megtehetik.

Rábahídvég és Püspökmolnári közti sáros út
Olvasó

A rendőrségtől pedig szinte ugyanazt a tájékoztatást kaptuk:

Megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

1. Kinek a hatáskörébe tartozik a sár eltakarítása?

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Törvény) 7.§ (2) bekezdése tartalmazza, hogy aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

2. Kit értesíthetnek az autósok? A rendőrséget, a közutat, az önkormányzatot vagy esetleg valami más szervet?

A Törvény 7.§ (3) bekezdése szabályozza, hogy az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét – értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra