Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért lehet olyan nehezen elérni a szombathelyi háziorvosokat?

Sokan bosszankodnak és sokan adnak tippeket. Most a legilletékesebbek válaszolják meg a címben szereplő kérdést.

Lapunk már egy évvel ezelőtt is foglalkozott túlterhelt, nehezen elérhető szombathelyi háziorvosokkal, és most, hogy nyakunkon a járvány negyedik hulláma, ismét előkerült a téma.

A közelmúltban érkezett a szerkesztőségünkhöz egy levél, amelyben többek között ez állt.

"Lenne egy témajavaslatom: nem nyomoznátok ki és tennétek közzé a szombathelyi háziorvosok e-mail címeit? Telefonon elérhetetlenek, ha meg ott is vannak a rendelőben, akkor nem veszik fel, mert rendelnek. Nem igaz, hogy a 21. században csak telefonon lehet (lehetne) velük kommunikálni! Volt olyan ismerősöm, aki karanténba került, 3 napig hívogatta a háziorvosát, hogy vegye táppénzre, de nem érte el. Amikor meg beszélni tudott vele, akkor meg a doki volt felháborodva, hogy hogyan vegye visszamenőleg táppénzes állományba?!"

Lapunk természetesen nem szándékozik kinyomozni a háziorvosok e-mail címeit, és a levél tónusán is lehet vitatkozni, de az orvosok e-mailen történő elérhetősége jogos felvetésnek tűnik.

Mészáros D. Zsolt

Így megkerestük a Vigné Horváth Iloná t, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének igazgatóját, aki segített abban, hogy kérdéseink eljussanak a háziorvosokhoz.

Mindennek az eredménye az lett, hogy négy szombathelyi háziorvos, pontosabban a Háziorvosi Kollegiális Vezetők közösen fogalmazták meg lapunknak, hogy mi az oka az orvosok körülményes elérhetőségének, és miért olyan nehéz megoldani ezt a problémát.

Az írás nem mellesleg rávilágít a háziorvosok tevékenységének olyan területeire, amelyről legtöbbünk keveset tudunk.


A szombathelyi Háziorvosi Kollegiális Vezetők írása:

Igen, tudjuk és tapasztaljuk, hogy 2020 eleje óta a háziorvosok rendelői elérhetősége sokkal nehezebbé vált az addig megszokotthoz képest. A helyzet kialakulása egyértelműen a pandémiával hozható összefüggésbe.

A járvány következtében a háziorvosi praxisok feladata és leterheltsége a korábbinak többszörösére emelkedett. A körzethez tartozó 1500-2500 lakos egészségügyi alapfeladatain túl számos más, új feladatot kaptunk. A teljesség igénye nélkül:

Járványügyi feladatok

Kormányzati és hatósági utasítások alapján a járványügyi feladatok jelentős részét rátestálták az alapellátásra. Fogadjuk a nagyszámú, koronavírus fertőzésre gyanús betegek telefonjait, ellátjuk őket járványügyi és kezelési utasításokkal, intézzük a táppénzüket, megigényeljük a hatósági tesztelésüket, jelentjük (be és ki) az eseteket a népegészségügyi hatóságoknak, fogadjuk a kormányhivatal járványügyi határozatait, figyeljük a tesztelések eredményeit, folyamatosan követjük az igazolt covid-betegek otthoni állapotát, döntünk otthoni vagy kórházi kezelésről, kórházból való elbocsátásuk után ellenőrizzük a gyógyulási folyamatukat, szükség esetén utóvizsgálatokat kezdeményezünk.

A sajtóhírek többnyire a covid-betegek kórházi kezelést igénylő számainak változásait hangsúlyozzák, és átsiklanak azon 100-120 ezres létszámú, aktuálisan fertőzöttként nyilvántartott beteg felett, akik háziorvosuk felügyelete mellett, otthonukban gyógyulnak. A covid-fertőzöttek ellátását kezdetektől fogva nehezíti, hogy az alapellátás számára nem dolgoztak ki- a kórházak mintájára- kezelési protokollt, így hazai és nemzetközi kutatásokra, tapasztalatokra, javaslatokra és saját belátásunkra támaszkodhatunk csak.

Ugyan közvetlen információnk nincs, de tudjuk, és tisztelettel, elismeréssel vagyunk a heroikus munkát végző kórházi kollégák munkája iránt. Leterheltségüket igyekszünk csökkenteni, amennyire tőlünk telik.

Post-covid pszichés problémák

Új betegcsoportot és feladatot jelentenek a post-covid szindrómás (long-covid), tünetes páciensek, akik ellátásra szintén a háziorvosukhoz fordulhatnak először. A járvány okozta megbetegedések és korlátozások, a szociális és a társadalmi kapcsolatok sérülése a lakosság jelentős részénél idézett elő pszichés problémákat (szorongás, hangulati és alvászavarok, affektív zavarok), melyek szintén az alapellátás igénybevételét teszik szükségessé.

Védőoltások

Óriási többlet feladatot jelentett a lakossági védőoltások megszervezése és lebonyolítása. A 6 millió lakos jelentős részének beoltását (első 2 ill. booster oltás) a háziorvosi praxisok végezték ill. szervezték. A rendelőkben és az oltópontokon történt oltásszervezésben pótolhatatlan segítséget kaptunk a szombathelyi önkormányzat önkénteseitől, akiknek ezúton is köszönjük önzetlen és hasznos munkáját.

A 3. covid-oltás mellett jelenleg zajlik az influenza elleni védőoltások beadása is.

Mellékhatások és konzultációk

A páciensek a covid-19 elleni védőoltások után kialakuló panaszaik, mellékhatások miatt is háziorvosuktól kérnek segítséget, ahogy az ismétlő oltások felvétele előtt is velük konzultálnak a beadandó oltóanyag kiválasztásáról.

A rendelők infrastrukturális adottságai

A szombathelyi háziorvosi rendelők infrastrukturális adottságai miatt a praxisok fele másik háziorvossal közös, 2 műszakban működő rendelőn osztozik, a rendelési idő csak a délutáni műszakban hosszabbítható meg. Ilyen körülmények között az oltási tevékenységet nagyrészt a rendelési idő kárára tudják a háziorvosok elvégezni, ami megrövidíti a betegellátásra fordítható időt, az oltás alatt telefonon is elérhetetlenné teszi a rendelést, ez betegpanaszokhoz vezetett és vezet jelenleg is.

2021 tavaszán ezen probléma megoldása érdekében fordultunk először a Megyei Védelmi Bizottsághoz, majd elvi egyetértésük után Szombathely MJV Polgármesteréhez, hogy olyan központi oltóhelyeken végezhessük saját betegeink oltását, ahol a rendelési időn kívül, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett dolgozhatnánk.

Sajnálatos és szégyenletes, hogy a tisztán szakmai, a lakosság és az eü.szolgáltatók érdekeit figyelembe vevő elképzelés a politikai döntéshozók miatt mégsem valósulhatott meg.

Zajlik az alapellátás teljes strukturális átalakítása

A legnagyobb munkateher kellős közepén az alapellátás teljes strukturális átalakítása zajlik , a veszélyhelyzet alatt kellett lebonyolítanunk a praxisközösségi csatlakozással együtt járó adminisztrációt. És ehhez még meg kellett emésztenünk azt is, hogy a munkánk „elismerése” az állami alkalmazottként dolgozó orvosok bérkiegészítésének csak töredékét (30%) jelenti. Ahhoz, hogy a szakrendelői és kórházi orvosok bérkiegészítésének 80%-át megkaphassuk, plusz feladatokat kellett vállalnunk a praxisközösségi modellben.

Vajon mi indokolja az ugyanúgy közfinanszírozott, de kényszervállalkozó háziorvosok negatív megkülönböztetését?

Megnövekedett az alapellátás igénybevétele

A háziorvosi praxisok elsődleges feladata a hozzájuk bejelentkezett biztosítottak alapellátási szintű egészségügyi ellátása . A járványhullámok idején a kórházi és szakrendelői kapacitások beszűkülése, a nyári hónapokban pedig a korábban elmaradt vizsgálatok rohamszerű pótlása miatt, a járvány előtti időszakhoz képest jelentősen megnövekedett az alapellátás igénybevétele, nem-covid ügyekben is.

A szakrendelői és magánorvosi konzultációk alkalmával elrendelt diagnosztikus vizsgálatokra, műtét előtti kivizsgálásra is mi írjuk a beutalókat, és szervezzük az előjegyzéseket, értékeljük az eredményeket, különböző célra kért számtalan igazolást gyártunk, az aktuális rendeleteknek megfelelően figyeljük és módosítjuk a gyógyszerjavaslatokat, orvosszakértői felülvizsgálatokra kiterjedt dokumentációval látjuk el a pácienseket, és még hosszan sorolhatnánk (gyógyszerigazolások, gyógyszertámogatási kérvények, temetőbe történő behajtás engedélyezése, ápolási díj megállapítása, súlyos fogyatékossági igazolások áram- és gázdíj kedvezményekhez, igazolások továbbtanuláshoz, munkavállaláshoz, szociális szolgáltatások igénybevételéhez stb.) Lehet, hogy Önök ezt nem tekintik szorosan vett orvosi tevékenységnek (nem is az), de ez is hozzátartozik a háziorvosi munkához, komoly lakossági igényt elégít ki. A veszélyhelyzet miatt meghosszabbított és elmaradt több száz gépjárműalkalmassági vizsgálat is elvégzésre vár.

A teljesség igénye nélkül, a kissé hosszúra sikerült felsorolással azt kívántuk megmutatni, hogy az elmúlt közel 2 évben az egészségügyi alapellátás iránti kormányzati és lakossági igény meghaladja a szolgáltatás kapacitásait.

A személyes és telemedicinális ellátás kapcsán naponta és praxisonként 60-100 páciens ügyeit kell intéznünk, rendelésenként kb. 100-150 telefonos megkeresés érkezik, melynek csak egy része oldható meg a diszpécser szintjén. (Sajnos, nem is minden rendelőben van diszpécser.) A rendelés teljes ideje alatt csörögnek a telefonok, emellett magas a kimenő hívások száma is, mivel vizsgálatokra előjegyzéseket kérünk, leletek, beutalások vagy állapot ellenőrzés miatt betegeket hívunk fel. A telefonok mellett napi 30-40 e-mailt fogadunk, ezek nagy része hivatalos levelezés: leletek érkezése, NEAK-jelentések, -utasítások, hatósági levelek, miniszteri vagy tisztifőorvosi utasítások, tájékoztatók, karantén határozatok, szakmai szervezetekkel, önkormányzattal, kollégákkal való kapcsolattartás.

A telefonon kívül e-mailek útján is kommunikálunk a betegek egy részével, főleg olyan esetekben, amik fotódokumentáció (bőrkiütés, torokképek, más látható testi elváltozások) megküldését igénylik.

Mindezek kezeléséhez nincs titkárnő vagy adminisztrátor, a praxis csak 2 egészségügyi dolgozóból áll.

Érezzük mi is az időszakos lakossági elégedetlenséget a problémás elérhetőség miatt, de szíves megértésüket és türelmüket kérjük. Ha foglalt a vonalunk, akkor másik beteggel beszélünk vagy éppen beteget vizsgálunk, vagy oltunk.

Diszpécsernél hagyhatnak üzenetet, telefonszámot, amin rendelés után visszahívhatjuk őket, vagy ismételten próbálkozzanak telefonon.

Az e-mailben történő kapcsolattartás lehetőségét, igény esetén saját háziorvosukkal egyeztessék! A teljes, nyilvános hozzáférésre nem látunk lehetőséget a jelenlegi helyzetben.

Annál többet, mint amit az időnk és erőnk enged, nem tudunk vállalni.

Már most is komoly fizikai és pszichés terhelésnek vagyunk kitéve, ami komoly kockázatot jelent testi vagy mentális megbetegedés szempontjából. Ezt mindenki érdekében jó lenne elkerülni. Ez a helyzet valamennyiünknek nehéz, de egymásban bízva túl leszünk rajta.

Mi mindent igyekszünk megtenni ezért.

Szombathely, 2021.11.22.

Tisztelettel: Szombathely MJV háziorvosi kollegiális vezetői:


Dr.Legli Veronika
Dr.Haklits Györgyi
Dr.Savanya Márta
Dr.Kis Gergely

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra