Miért léteznek szökőévek?

A válaszhoz az ókori Rómáig kell visszanyúlnunk.

Az idei év, 2024, szökőév. 365 nap helyett 366 napos és a február hónap nem 28, hanem 29 napból áll. Minden olyan negyedik év szökőév, ami nem osztható százzal maradék nélkül - kivétel, ha négyszázzal is osztható, mert akkor az megint szökőév. Miért van ez így? Miért kapunk egy ajándék napot, amikor a többséget valószínűleg nem érdekli?

Miért kellenek szökőévek?

A válasz erre a kérdésre a csillagászatban rejlik. Szökőévekre azért van szükség, hogy a naptár szinkronba kerüljön a csillagászati és az évszakok szerinti idővel, ugyanis a naptári év mindig egy kicsit csúszik, viszont négyévente egy nap a bajokat távol tartja.

A Föld legtöbb országában a gregorián naptárat (vagy Gergely naptárat) alkalmazzák, ami alapján egy év hossza 365,2425 nap, miközben a csillagászati év hossza körülbelül 365,2422 nap, ami 0,0003 napos eltérést jelent. Kb. 3000 évente marad el egy nappal a mi naptárunk a csillagászati naptártól, bár ez már annyira nem nagy baj.

Miért február 24. a szökőnap?

Ha ezt nem tudtad, nem baj. Sokan 29-ről hiszik, hogy az a szökőnap. Elvégre, nézhetjük úgy is, hogy ez 28+1-ik nap. A szökőnap viszont 24-e. Ez a szokás az ókori Rómáig nyúlik vissza, Julius Caesar uralkodásának korába.

Az ókori diktátor ugyanis naptárreformot vezetett be, így az addig használatos tízhónapos naptárat, amihez kétévente hozzá kellett tenni egy szökőhónapot, tizenkét hónaposra cserélte és elrendelte, hogy “a március kalendasa (elseje) előtti 6. nap kettőztessék meg”, így lett 24. a szökőnap.

Névnapok és szülinapok

A szökőévek megnehezítik az ünneplést. Ilyenkor 24-én senki nem ünnepli a névnapját, ezek ugyanis 25-re tolódnak. Egy fontosabb kérdés is megfogalmazódik ilyenkor bennünk: mi van azokkal, akik 29-én születtek? Ők csak négyévente ünneplik a születésnapjukat? Van valami jogi velejárója annak, hogy egy olyan napon születtek, ami a legtöbb évben nincs benne a naptárban?

Megnyugtatok mindenkit, nincs nagy gond, ha 29-én születtünk. A születésnapunkat megünnepelhetjük 28-án vagy március elsején. Jog terén a születésnapot az határozza meg, hogy a helyi törvények hogyan számolják az időintervallumokat. Az öregedést nem tudjuk ezzel elcsalni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?