Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mikortól ad védettséget az orosz vakcina?

Itt vannak az orosz vakcina védettségéről elérhető adatok.

Akármelyik vakcinát kaptuk, az immunitás nem alakul ki azonnal az első oltás után. Általánosan nagyjából két hét kell ahhoz, hogy a szervezet reagáljon az oltóanyagra és elinduljon az ellananyag-termelés. Ezalatt az idő alatt meg is lehet fertőződni a COVID-19-cel, ezért az első oltás után még figyelni kell a távolságtartásra, maszkot kell hordani stb. Szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy 2-3 hétre van szüksége a szervezetnek az immunválasz eléréséhez. - írja az egeszsegkalauz.hu .

A Szputnyikról általában véve kevesebbet tudunk, de az a tapasztalat, hogy a Szputnyik V vakcina az első dózistól számítva egy ideig egyáltalán nem véd, vagyis ugyanannyian betegszenek meg az oltottak között, mint a placebo-csoportban, majd egy ponton látható, hogy viszonylag gyorsan elkezd kialakulni a védőhatás. A Szputnyiknál az első oltást követő 17-18. napon alakul ki számottevő védelem, ugyanis a kontrollcsoport fertőződési adatai ekkor kezdenek elválni az oltott csoportétól.

Nemrég tízezer beoltott ember vérmintáján végeztek antitestvizsgálatokat Szerbiában, ahol ugyanazokat a koronavírus elleni vakcinákat használják, mint Magyarországon. A szerb vizsgálatról a Danas szerb hírportál írt. A vizsgálat során az antitestek jelenlétét kétszer elemezték: először két héttel az első, majd két héttel a második oltás után. Hangsúlyozták: az antitestszám nem az egyetlen mutatója a szervezet immunválaszának, de azt képes jelezni, hogy az egyes korosztályok miként reagáltak az oltásokra. - írja a lap.

A Szputnyik V-nél azt találták, hogy az első adag után három héttel tehát 21 napra rá volt mérhető mennyiségű antitestet, a második oltás után azonban az oltottak több mint 92 százalékánál megvolt a megfelelő ellenanyagszint. Egy még publikálás előtt álló, úgynevezett pre-print kutatás adatai szerint már a Szputnyik V egyetlen dózisa után is sikeres immunizálást láttak azon beoltottak körében, akik korábban már átestek a Covid-fertőzésen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra