A felmelegedés éves szinten most először átlépte a kritikus 1,5 fokot - Pompásan alakulnak a dolgaink

Magyarországon az elmúlt héten egymást érték a melegrekordok.

Az EU éghajlatváltozással foglalkozó csoportjának jelentése szerint a globális felmelegedés most először haladta meg az éves plusz 1,5 Celsius-fokot – közölte a BBC.

A világ vezetői még 2015-ben, a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény keretében tettek ígéretet arra, hogy megpróbálják a hosszú távú hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozni az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest, amikor még nem égettek nagy mennyiségben szénhidrogéneket.

A klímakutatók úgy gondolják, hogy 1,5 fok az a hőmérséklet-emelkedés, ami még valamennyire kezelhető, beleértve a tengerszint emelkedését és az ember alkalmazkodóképességét.

E felett már visszafordíthatatlan és beláthatatlan folyamatok indulnak be. 2 fok körül instabillá válik a bolygó éghajlata, a sarki jég mellett olvadásnak indul a permafroszt, szárazság, vízhiány és élelmiszerellátási problémák merülnek fel, állatfajok halnak ki. A tengerszint körülbelül 20 centiméterrel emelkedik, az óceánokban „halott zónák” jönnek létre.

Újabban szinte minden januárban eljön a tavasz. Ezt a fotót olvasónk készítette 2018-ban.
Lakotárné Lőrincz Edit

Ezenkívül is sok minden történhet, hogy pontosan mi, az egyelőre megjósolhatatlan, ráadásul a bolygó különböző területein nemcsak a hatás, de a felmelegedés maga is eltérő lesz.

Az 1,5-ös emelkedés még nem a világvége, de mindenképpen nagyon rossz jel, ráadásul hamarabb elértük, mint ahogy a szakemberek számítottak rá.

"Nézze meg, mi történt idén mindössze 1,5 Celsius fokos emelkedés mellett - árvizeket, aszályokat, hőhullámokat és erdőtüzeket láttunk szerte a világon"

– nyilatkozta a BBC-nek a hír kapcsán az ENSZ egyik top klímakutatója.

A széndioxid-kibocsátás radikális csökkentése elvileg segítene kordában tartani a klímaváltozást, de ennek nem sok jele látszik.

Magyarországon még téma szintjén is alig merül fel a klímaváltozás, pedig a kutatók szinte tényként kezelik, hogy néhány évtized múlva az ország nagy része sztyeppévé válik Klímaváltozás: Nyugat-Dunántúlon is melegünk lesz, de nem annyira 2018. September 30. 17:28 .

De nem is kell a jövőbe tekintenünk. Aki elsétál a Kőszegi-hegységbe, már most is láthatja, hogy haldokolnak a fenyőerdők Siralmas állapotban vannak a Kőszeg és Velem környéki fenyőerdők 2021. January 20. 18:55 , Szombathely közterületein pedig új fajtájú, szárazságtűrő virágokat ültettek.

Lapunk a január eleji meleg kapcsán nézte meg Ábrán mutatjuk az elmúlt 50 év felmelegedését Magyarországon January 02. 19:05 a hosszú távú idősorokat és készítette az alábbi diagramot.

Adatok: KSH
Józing Antal

Ebből egyrészt kirajzolódik az éghajlat kaotikussága: ha az egyes éveket nézzük, hatalmas kilengéseket találunk mind a hideg, mind a forró napokat tekintve. Igaza van tehát annak, aki azt mondja, hogy korábban is voltak a mostanihoz hasonlóan enyhe telek és forró nyarak, de ha meghúzzuk a trendvonalakat, akkor egyértelmű, hogy mi történik.

És ami igazán riasztó, az a folyamat sebessége.

Néhány MTI-hír az elmúlt hétről

Miközben az elmúlt héten a magyar közvéleményt szinte kizárólag az úgynevezett pedofil ügy Lemondott Novák Katalin February 10. 17:36 tartotta mozgásban - érthetően -, a Magyar Távirati Iroda anyagai között ezeket találtuk.

 • Február 5., hétfő: Rekordenyhe volt az időjárás vasárnap a fővárosban, megdőlt a hajnali és a napi melegrekord is. Egyrészt a Budapest Újpest állomáson regisztrált 13,9 Celsius-fokkal új napi legmagasabb maximumhőmérsékleti fővárosi rekord született, amely 0,1 fokkal múlta felül a korábbi csúcstartók: Budapest Ferihegy, illetve Budapest Országút állomáson 2021-ben mért 13,8 fokos értéket. Másrészt a rekordenyhe hajnalon a minimumhőmérséklet több helyen is 9 fok körül alakult a fővárosban, ami jóval magasabb, mint az erre a napra vonatkozó eddigi szélsőérték, az 1967-ben Budapest Országút állomáson rögzített 6,1 fok. Végül az új napi legmagasabb minimumhőmérséklet "fővárosi rekordere" címet a Budapest Lágymányoson mért 9,0 fok nyerte el - írták.
 • Február 6., kedd: Megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord hétfőn: Újpesten 10,3 Celsius-fokot mértek. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 8,4 fok volt a lágymányosi állomáson, még 2004-ben.

 • 2024. február 7., szerda: Hétfő után kedden is megdőlt a fővárosi melegrekord, emellett a napi legmagasabb széllökés több mint 60 éves rekordja is. Az újpesti állomáson 17,8 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, ami új legmagasabb napi maximumhőmérsékleti rekord a fővárosban. A korábbi rekord 17,4 fok volt, azt Lágymányoson mérték 2004-ben. Országszerte 9-14 fokkal volt melegebb kedden, mint a sokévi átlag.
 • Február 8., csütörtök: A hét harmadik napján, szerdán is megdőlt a fővárosi melegrekord. Újpesten 15,1 Celsius-fokot mértek. Ezen a napon 2011-ben Pestszentlőrincen 15 fok volt a maximum.

 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Időjárás