Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Minden eddiginél veszélyesebb lehet a koronavírus új szupervariánsa

A Dél-Afrikában azonosított koronavírus új fajtája a HIV-ben mutálódhatott.

Miközben az egész világ a koronavírus negyedik hullámával küzd, addig a mutációk újabb és újabb változatai ütik fel a fejüket a világ különböző pontjain.

Tegnap azonban a szokásosnál is aggasztóbb hír érkezett , mely szerint Dél-Afrikában 32 mutációt tartalmazó új variánst azonosítottak. Egyelőre biztos információkat nem lehet mondani arról, hogy ragályosabb vagy halálosabb-e, mint a korábbiak, de mindenesetre vannak arra utaló jelek, hogy a kutatók joggal aggódnak miatta.

Az újabb és újabb variánsok közül, a dél-afrikai lehet a legveszélyesebb
stock

Mit tudunk az újonnan azonosított vírusvariánsról?

A koronavírus új fajtáját Dél-Afrikában azonosították, ami önmagában még nem is bírna semmilyen jelentőséggel, hiszen szinte hetente bukkannak fel újabb és újabb variánsok. Azonban a dél-afrikai esetében B.1.1.529 elnevezésű tüskefehérjén 32 mutációt azonosítottak.

Ez azért is veszélyes, mivel a vakcinák éppen a vírus tüskefehérjéjét célozzák meg, így aztán elképzelhető, hogy képes megkerülni az oltások által biztosított védelmet. A Skynews szerint ez az eddigi legjelentősebb variáns, amivel az eddigi kutatások alapján találkoztak.

A legnagyobb kérdés az, hogy az új variánsok ellen védenek-e a jelenlegi oltások...
MTI/Kovács Tamás

Mennyire terjed?

A szerdai adatokat nézve kiderül, hogy a Dél-Afrikában azonosított szupervariáns dominálja a megbetegedések nagy részét. A szerdán azonosított 1100 fertőzést már a vírus új fajtája okozta. A szomszédos Botswanában négy esetben, míg Hongkongban egy dél-afrikai turistánál mutatták ki a tesztek az új vírusfajtát.

HIV vírusban mutálódhatott

Azon kívül, hogy Dél-Afrikában sikerült azonosítani, a Cambridge Egyetem mikrobiológus professzora, Ravi Gupta szerint egy legyengült immunrendszerű, kezeletlen HIV/AIDS szervezetében mutálódhatott a vírus. Egyébként Dél-Afrikában van a legtöbb HIV fertőződött, 8,2 millió fő szenved ebben a betegségben írja a Portfolio .

A kutatók még nem tudják pontosan mivel állunk szemben

Tom Peacock, az Imperial College London virológusa szerint folyamatosan figyelemmel kell kísérni a vírus terjedését, mert az is lehet, hogy csak furcsa, nem túl fertőző változattal állunk szemben.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője próbált az objektivitás talaján maradni és csak annyit mondott, hogy a mutációk számát ismerjük, de többet nem.

Az Európai Bizottság is lépéseket tervez

Az Európai Bizottság pénteken reggel a légiközlekedés leállítását javasolta a dél-afrikai régióból - ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be.

A következő hetek legnagyobb kérdése az lesz, hogy mennyire lesznek hatékonyak az oltások a Dél-Afrikában terjedő új variáns ellen.

Az aggodalmat jól mutatja, hogy a világ tőzsdéi eséssel reagáltak a hírre, a Bloomberg arra hívja fel a figyelmet, hogy erősödésnek indult a biztonságos menedéknek számító japán jen.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19