Ilyen misztikus hely Izland – szombathelyi fotóspár kiállításában lehet gyönyörködni a könyvtárban

Zergi Bori és Garai Antal fotóit állították ki a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Mi is ott voltunk a megnyitón.

Kollégáról mindig jó írni – még akkor is, ha a közös munka lassan egy messzi-messzi galaxisba és másik univerzumba vész. Ugyanis az újságírás, mint olyan, éppen átalakul, és ha átalakul, akkor az át van alakulva (de nagyon), mint azt a Ponyvaregényből pontosan tudjuk. Hogy mivé is, azt hagyjuk inkább, szóval a kolléga szó abból a korszakból származik, amikor olyan fogalmak játszottak, hogy tudás, tehetség, saját stílus, érzékenység a világra, összetartás, egymás emelése és segítése.

Bori és Atom kiállítása a BDK-ban
Nagy Éva könyvtárigazgató, Zergi Bori és Garai Antal Atom. A kiállításmegnyitóról készült további képekért kattintson!
Nagy Jácint

És bekerülni a csapatba nem valami szektás sutyerák vagy súlyosan fogalmatlan nímand választása vagy más és egyéb szempontok alapján lehetett, hanem a fentiek alapján, ugyanis akiben ezek megvannak, az rongy ember már nem lehet, és ilyesformán alkalmas a történések hiteles rögzítésre.

Garai Antallal még 1942 tavaszán ismerkedtem meg, írnám, ha ez lenne A Tanú remake-jének a forgatókönyve, és már akkor sejtettem, hogy lesz belőle valami. Kiválóan mesélt képekkel és szavakkal egyaránt, és mindez később csak fokozódott, ahogy egyre jobban magára talált. A fotók amolyan „Atomosak” lettek, mindig talált valami részletet, nézőpontot, szemszöget, sziklaperemet vagy akármit, ahonnét „lőve” az egész egy kicsit másképp látszott. Na, jó: nagyon.

Bori és Atom kiállítása a BDK-ban
A kiállításmegnyitó
Nagy Jácint

Ha Garai Antal szeretné a futballt (de szerencséjére nem szereti), akkor azt mondanám, olyan spíler, akiért kimennek a nézők a meccsre, mert jó nézni, ahogy játszik. Egyszerűbben: nagyon jó ránézni a fotóira, nem egyszer, hanem sokszor, és csak utána kezd felderengeni, hogy miért is úgy és akkor lett beemelve a gép lencséjén keresztül a relatív öröklétbe a pillanat, a hangulat, a táj.

Párjával, Zergi Borbálával kétszer is ellátogattak Izlandra. Ebben az a kaland, hogy Bori is fotós spíler, a természetben készült fotóin minimum egy tündér, varázsló vagy valami más mesebeli hős ott bujkál, még akkor is, ha amúgy nem látjuk őket, de mindenesetre készséggel elhisszük jelenlétüket. Így, kettesben, nekivágni a legendák és mítoszok földjének, már alapon jó felállás és egyben garancia arra, hogy ha tényleg van varázslat a zord szigeten, az egyszerre kétfelől és kétféleképpen lesz lekapva.

Bori és Atom kiállítása a BDK-ban
A kiállításmegnyitó
Nagy Jácint

Azt hiszem, ez így is történt: az utazásokon rengeteg kép készült, ezekből látható most pár darab a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban megnyílt kiállításon, fekete-fehérben. Hogy miért is így: mert Fűzfa Balázs irodalomtörténész skandináv krimikről készült előadását illusztrálták. (Tudják: tetovált lány, kissé fura újságíró, nyomozás, hekkelt rendszer, hirtelen szex – ez is még abból a korszakból, amikor a zsurnaliszták azt keresték, miről akarnak bizonyos emberek nagyon kussolni.)

Szóval, észak, sötét történetek, hozzájuk noir fotók – magam is kedvet is kaptam egy jóféle skandináv krimi megírásához, csak hát itt az élet folyton felülírja a maga fordulataival a legvadabbra húzott sztorit is.

Bori és Atom kiállítása a BDK-ban
A kiállításmegnyitó
Nagy Jácint

Amúgy nekem speciel jobban bejön Izland színesben, főleg mióta az egész ország elutazott a foci Eb-re, ahol aztán a legmenőbb szurkolást tolták (amit amúgy a skót Motherwell drukkereitől vettek át hasznosításra és fejlesztettek tökéletesre) és mindeközben úgy kezelték a pénzügyi válságot, hogy a nagy bankokat hagyták csődbe menni, a töketlen vezetőket elszámoltatták, programot dolgoztak ki lakáshitelek elengedésére. Ja és másfél év alatt tanultak meg futballozni, hangárokban, mert télen azért elég nagy a hó arrafele.

Garai Antal megnyugtatott, hogy lesz könyv is az utazásokról, színes fotókkal, amíg az elkészül, addig is átdobott párat. Mivel az izlandiak több mint fele eleve hisz a tündérek és manók (a rejtőzködő népség, a Huldufolk) létezésében, érdemes a fotográfiákon jól körülnézni, hátha Bori vagy Atom elkapott egyet közülük, ahogy éppen valamelyik sziklahasadékban merengenek a világ nagy kérdésein vagy az Eb-meccsek ismétlésein.

Török Tibor eredeti írása a Facebook oldalán jelent meg.

Örülünk, hogy Garai Antal Atom a Nyugat.hu is munkatársaként is dolgozott.

Bori, Atom és Izland - Bori szavaival:

A fotózás révén ismerkedtünk meg, egy kiállításmegnyitón találkoztunk. Hamar kiderült, hogy mind a ketten nagyon vonzódunk a fotográfia, és az északi tájak iránt. Amikor először utaztunk Izlandra, azzal nagy álmunk teljesült. Az északi tájak fotózása mellett az ottani életstílust, filozófiát is igyekszünk beleépíteni a mindennapjainkba.

Misztikus Izland, Bori és Atom
Ők ketten
Garai Antal Atom/Zergi Borbála

Anti már 15 éve foglalkozik fotózással, több, mint 10 évig fotóriporterként dolgozott. Én (Bori) 7 éve foglalkozom fotózással, leginkább a portrék, enteriőrök, kietlen tájak fényképezése köt le. Ma már mindketten szabadúszó fotográfusok vagyunk, amit nagyon élvezünk. Sok időt szentelünk a fotózásnak, ami nem csak a munkánk, hanem a hobbink is, életünk fontos része. Az évek során együtt formálódott ki a stílusunk, ma már mindketten a letisztult, egyszerű dolgokat szeretjük. Ez jellemő fotóinkra és az utómunkánkra is.

Misztikus Izland, Bori és Atom
Atom és a gejzírek. A kiállítás többi fotójáért kattintson!
Garai Antal Atom/Zergi Borbála

Izlandról sok embernek a zöldellő mezők, csillogó vízesések, kitörő gejzírek jutnak eszébe. Erre a kiállításra próbáltunk egy olyan anyagot összerakni, ami inkább egy másik, misztikus, szürreális szemszögből mutatja meg ennek a fantasztikus szigetnek a tájait, részleteit. Ezek a fotók akár egy skandináv krimi történetének képkockái is lehetnének. A képek mindegyike második izlandi utazásunk során készült, a teljes szigeten körbementünk lakóautóval. Mindkettőnknek leginkább a sziget nyugati és északi részei tetszettek, fotóink többségét is ezekről a helyekről válogattuk. Semmi közepén lévő házikók, ködbe burkolódzó hegyek, elhagyott hajó és repülőroncsok övezték az utunkat.

A kedvenc képem a saját fotóim közül a fekete homokon kiterülő elpusztult sirály, ami számomra nagyon vészjósló, riasztó pillanat volt, ugyanakkor különleges érzéseket váltott ki belőlem, ahogy felette álltam.

Misztikus Izland, Bori és Atom
Az elpusztult sirály
Garai Antal Atom/Zergi Borbála

Anti kedvence a saját munkái közül a magányosan álldogáló kőház, amit a nyugati fjorodkon fotózott. Órákig mentünk a semmi közepén, fekete hegyek között, köves utakon, és egy pici, havas rész tűnt fel, ennek a közepében állt ez a misztikus ház. Talán trollok lakták. :)

Misztikus Izland, Bori és Atom
A misztikus ház
Garai Antal Atom/Zergi Borbála
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra