Drogtörvény: rács mögé dugná a kormány a kamaszokat?

A Büntető Törvénykönyv tervezett módosítása már börtönbe vetné a füves cigi átpasszolóját is. Adja magát a kérdés: mit szedtek be a fiúk, akik ezt eldöntötték?

Van valami pikáns abban, hogy ez az írás egyazon címlapon szerepelhet ezzel a másikkal. Az Alkoholimádók Éjszakája a

készítsd a gyomrod!

szlogennel ágyazott meg egy egészestés szesztúrának, a meghívott sztárvendégek a 380 forintos nagy vodkanarancs, nagy rumkóla, nagy viszkikóla és nagy tekila voltak. Míg ők, akik a családi erőszaktól a májkárosodáson át évi nyolc-tízezer ember elhalálozásáig jónéhány súlyos következményért felelősek, vidáman lubickoltak a rivaldafényben, sőt, még reklámot is csináltak nekik, addig a fekete bárányként kezelt, holott kutatások szerint is jelentősen kevésbé ártalmasabb, édeskés illatú társuk elfüstölőire újabb billogot nyomtak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ugyanis tegnap megküldte a TASZ-nak a BTK módosításáról szóló előterjesztését, ennek pedig a kábítószerrel való visszaélés szekciójában sikerült olyan újításokat betervezniük, amiket a szabadságjogokkal foglalkozó szervezet csak úgy jellemzett: eszetlen szigor jön. Még annál is durvább, mint amit Sárosi Péter, a TASZ programvezetője tavaly októberben elmondott nekünk.

Forrás: Hírszerző / Milla Facebook
TASZ / Milla

Bár a Drogriporter írása részletesen vesézi a jövendőbeli változtatásokat, azért egy rövidebb kivonat álljon itt is néhány jelentős módosításról, rövid értelmezéseinkkel.

Először is: ha egy kábítószerfüggő átad valakinek csekély mennyiségű cuccot, akkor egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető, míg ha nem függő teszi ugyanezt, akkor két évnyi rács mögötti életet is kiszabhat a bíróság. Magyarul: egy vidám osztálykiránduláson körbeadott jointért - ami, csak hogy szögeződjön le, gyakran előfordul - lecsukhatják azt a szerencsétlent, aki ugyan három éve az oszály legjobb tanulója, jó magaviseletű, jó családi háttérrel és szép kilátásokkal rendelkezik, de elkövette azt az égbekiáltó aljasságot, hogy ő gyújtotta meg elsőként a fondorlatos rudacskát. Mintha bármi mást is okozna egy átnevetett estén túl.

Másodszor: "elterelést" csak az vehet majd igénybe, aki két éven belül nem vett részt ilyenben, és nem is folyt ellene eljárás kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt. Magyarul: egy huszárvágással kizárják tehát a függőket, mivel alighanem kerültek már a meghatározott intervallumon belül a hatóságok látókörébe. Ők tehát most ismét a vádlottak padján találhatják magukat valamelyik rehabilitációs intézmény betegszobája helyett. Értelmetlen kriminalizálás, ahogy a TASZ fogalmaz.

Büntetendővé válik a kábítószer fogyasztására való eredménytelen rábírás és a nagy nyilvánosság előtti felhívás is. Ezzel egy csomó mindenre ráhúzhatnák a vizes lepedőt, mint drogreklám, például akár már ebbe a cikkbe is beleköthetnének. Magyarul: értelmes vitát sem nagyon lehet majd folytatni a kábítószerekről, mert tartani lehet tőle, hogy a vonatkozó paragrafusra hivatkozva valaki feljelentést tesz. Aztán emeli a házi készítésű pálinkával teli poharát arra, hogy na, sikerült megszorongatni a liberális férgeket.

De vannak itt még egyéb finomságok is, tessék csak elolvasni a Drogriporter érveit.

Ezért a mozdulatért már bilincs járhat
Nyugat.hu

Miközben tehát számos tudományos felmérés igazolja, hogy a szigorítás sehol nem vezetett még eredményre a kábítószerkérdést illetően, addig a Fidesz-KDNP fogja magát, és az - Európában a keménységével már így is dobogósnak számító - drogtörvényt még inkább ebbe az erődemonstrációs irányba akarja elbillenteni. Kár, hogy ettől még nem lesz kevesebb szerfogyasztó, csak éppen a kemény függők rehab helyett, a rajtakapott középiskolások meg egyetem helyett mehetnek börtönbe. Szép, új világ!

De gond egy szál se, spanglik helyett majd a pálinkafőzdék okoznak izgalmakat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Új drogstratégia: illegitim, szakmaiatlan és alkotmányellenes lesz?

A Fidesz lesöpörte asztaláról a szakma által széles körben támogatott korábbi stratégiát, és újat készíttet. Sárosi Péterrel, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetőjével beszélgettünk arról, mit jelent mindez, és mik a kilátások.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény