Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vidnyányszkyhoz köthető állami cég üzemelteti majd a szombathelyi MMIK-t

Az MMIK Kft. ügyvezetője új tartalommal is bővíteni akarja a volt Megyei Művelődési és Ifjúősági Központot.

MMIK Kft. a neve annak az új cégnek, amelyiknek fő feladata a a szombathelyi MMIK üzemeltetése lesz - írta a múlt héten megjelent nyomtatott számában a HVG. A lap Szabó Lászlóra, a Magyar Teátrumi Társaság titkárára hivatkozott.

Kiss Tamás

Tavaly májusban írtuk Felújítják a szombathelyi MMIK-t, de az állam jelöli ki a működtetőjét 2020. May 23. 11:32 , hogy az államé marad az egykor szebb napokat látott MMIK, az állam 600 millió forintot szán a felújítására. Nemrég olyan információkat is kaptunk, hogy a Weöres Sándor Színház kapcsán kötött megállapodás nem hivatalos része volt, hogy a szombathelyi önkormányzat lemond az MMIK-ról. A színházat pedig közösen működteti és finanszírozza Megszületett a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház támogatási szerződése 2020. May 14. 13:59 az önkormányzat és az állam. Időközben gond nélkül lezajlott az igazgatóváltás Most már hivatalos: Szabó Tibor lesz a Weöres Sándor Színház új igazgatója 2020. October 29. 13:00 is.

Mi most megkerestük az új üzemeltetőt, a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t (MMIK Kft.) Kérdéseinkre Kovács Balázs ügyvezető válaszolt, aki azt írta, akkor kapják meg az üzemeltetési jogot, ha "ez a gondolat Szombathely városának érdekeivel találkozik és ezt Szombathely város vezetése is támogatja" .

Kiss Tamás

Céljuk a rossz állapotban lévő épület megmentése, m eg akarják őrizni a korábbi értékeket, és új tartalommal is meg szeretnék tölteni az épületet . Az ügyvezető leszögezte, hogy a cég kulturális célok érdekében szeretné hasznosítani az épületet.

A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft-t tavaly december 12-én jegyezték be, több állami szervezet tulajdonaként. A tulajdonosok között van a Nemzeti Művelődési Intézet, a Vidnyánszky Attila irányításával működő Magyar Teátrumi Társaság egyik cége, illetve a Fekete Péter államtitkár ötlete nyomán korábban létrejött Baross Imre Alapítvány .

A HVG rövid cikke összefoglalója szerint a fő cél a kulturális térfoglalás az ellenzéki városban.

Az MMIK története

Egykor nyüzsgő kulturális élet volt az MMIK épületében, egészen 2011 végig. Addig úgynevezett közös fenntartású intézmény volt, a Vas megyei és a szombathelyi városi önkormányzat volt a tulajdonosa és a kezelője. Igaz, ebből is voltak viták időnként, de nem hagyták lepusztulni az épületet.

2011 végén aztán a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 , erre a sorsra jutott az MMIK is. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állam nem tudja fenntartani és működtetni az elvett kulturális intézményeket, így azokat szép sorban a városi önkormányzatokra bízta. Szombathelyen is így történt Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház 2011. December 29. 16:58 , de az MMIK nem volt a visszaadott intézmények között.

Pedig a város szerette volna megkapni, többször is kérte a minisztériumtól az átadását, a kérést mindig visszautasították, legutóbb 2016 tavaszán Nem lett Szombathelyé az MMIK 2016. May 28. 07:48 .

Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér. Az állami tulajdonban lévő épületet jelenleg az Agora Kulturális Központ üzemelteti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra