A régi gárdával indult újra a szombathelyi MMIK, de a felújítás még hátravan

Még a kávézóba is visszatért a régi bérlő.

December 20-án Tamási Áron: Vitéz lélek című darabját adta elő a Turay Ida Színház a szombathelyi MMIK-ban. Egyelőre ez a legfrissebb program az MMIK Facebook-oldalán, önálló weboldalt nem találtunk a régi-új intézményhez.

Az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban ősszel indult újra az élet. Ami, persze, soha nem állt le teljesen, hiszen kulturális csoportok működtek az épületben, többségük bérleti díjat sem fizetett, miután így állapodtak meg a korábbi üzemeltetővel, az Agora Kulturális Központtal.

MMIK
Kívülről semmit sem változott az épület. | Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

A legújabb hírek szerint viszont egyre több korábbi bérlő költözik ki az épületből, mivel az új üzemeltető bérleti díjat kért a korábban ingyen használt helyiségekért.

A kávézó is újra nyitva van, a jelenlegi bérlő korábban működtette a kávézót. Akkor a Savaria mozi kávézójának és az MMIK kávézójának egyaránt a Cafe 5 Kft. volt a bérlője. A cég tavaly elbukta a mozi kávézójára kiírt második közbeszerzési pályázatot, Bezárt a Savaria mozi kávézója, hogy hamarosan új külsővel, más néven szülessen újjá 2020. April 30. 15:58 a moziba másik vendéglátós költözött be, a Cafe 5 Kft. pedig nemrég megkapta az MMIK évek óta zárva tartó kávézójának bérleti jogát.

MMIK
A kávézó is a régi.
Mészáros D. Zsolt

Az MMIK tehát újra működik, miután közel egy éves előkészítés után augusztustól a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. (MMIK NKft.) üzemelteti. Az MMIK Kft.-t tavaly december 12-én jegyezték be, több állami szervezet tulajdonaként. A cég tulajdonosai között van a Nemzeti Művelődési Intézet, ezenkívül a Vidnyánszky Attila irányításával működő Magyar Teátrumi Társaság egyik cége, illetve a Fekete Péter államtitkár ötlete nyomán létrejött Baross Imre Alapítvány. Az MMIK épületének tulajdonosa maradt a magyar állam.

MMIK
Kiállítás a galériában.
Mészáros D. Zsolt

Idén februárban bemutatták az elképzelést, Talán egyszer ilyen lesz az ősszel újra nyíló MMIK 2021. February 04. 16:19 és arról is beszámoltak, hogy felújítják az épületet, és látványterveket is kaptunk. A bemutatón elhangzott, hogy Szombathely és az egész ország számára akarnak létrehozni egy nyüzsgő kulturális teret.

Talán egyszer ilyen lesz az MMIK. Látványterv, készítette Szabó János.
Szabó János

Az MMIK egyelőre a felújításra vár, de programok már vannak benne, ha még nem is azon a szinten, amiről korábban szó volt. Viszont úgy tűnik, nemcsak a kávézó bérlője tért vissza, hanem az egykor ott dolgozó munkatársak többsége is. Így a régi gárdával indul újra az MMIK.

MMIK
Programok.
Mészáros D. Zsolt

Az MMIK története

Egykor nyüzsgő kulturális élet volt az MMIK épületében, egészen 2011 végéig. Addig úgynevezett közös fenntartású intézmény volt, a Vas megyei és a szombathelyi városi önkormányzat volt a tulajdonosa és a kezelője. Igaz, ebből is voltak viták időnként, de nem hagyták lepusztulni az épületet.

MMIK
A nézőtér bejárata sem változott.
Mészáros D. Zsolt

2011 végén aztán a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát, Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 erre a sorsra jutott az MMIK is. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állam nem tudja fenntartani és működtetni az elvett kulturális intézményeket, így azokat szép sorban a városi önkormányzatokra bízta. Szombathelyen is így történt, Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház 2011. December 29. 16:58 de az MMIK nem volt a visszaadott intézmények között.

MMIK
Karácsonyfa az aulában. | Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

Pedig a város szerette volna megkapni, többször is kérte a minisztériumtól az átadását, a kérést mindig visszautasították, legutóbb 2016 tavaszán. Nem lett Szombathelyé az MMIK 2016. May 28. 07:48

Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet