Mobilod a kábítószered? 10 jel, ami azt mutatja, hogy igen

Az új idők szelei nem csak az okostelefonokat fújták el hozzánk, de a hozzájuk kapcsolható függőséget is. Honnan tudhatjuk, hogy kezdjük elveszíteni a kontrollt?

Talán nem mondunk újat azzal, hogy az alkohol, a dohánytermékek, az illegális drogok vagy a szerencsejáték mellett egyebek iránt is kialakíthatunk az egészségesen túlmutató vonzalmat, ha nem vigyázunk. Az online függőség már jól ismert kategória a pszichológusok előtt, ami bizony a jóléti államok lakosságát sem kíméli: egy tavalyi felmérés szerint Németországban több mint félmillió netfüggő él. Ahogy pedig az egyre többet tudó okostelefonok futótűzként terjednek, úgy azokba is hamar beleszerethetünk, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy többször kapjuk elő a zsebünkből, mint amennyiszer tényleg szükség volna rá. A britek még egy új szót is kitaláltak, nomofóbiának hívják, amikor valaki szorong attól, ha nincs nála a mobilja.

Mivel bizonyára idén karácsonykor soktízezer magyar karácsonyfa alá is kerül a különféle Androidos vagy almás logójú készülékből, érdemesnek találtuk összeszedni pár - nem tudományos, hanem a mindennapi tapasztalatás útján megfigyelt - figyelmeztető jelet, amelyek ugyan egyenként nem károsak, ha elszaporodnak az életünkben, akkor kezdhetünk aggódni, hogy kicsit túl sok időt töltünk a mobilunkkal.


1. Ha felhívnak, SMS-ben üzenünk vissza

Persze, maga a telefonhívás sem túl emberközeli dolog, sőt, hát nyilván a távolságot hidaljuk át vele, mégis legalább a hang megszólal a vonal túlsó végén, halljuk az ízes szavakat, domborodnak a hangsúlyok, kitapintjuk az érzelmeket. Ezért nincs is annál idegesítőbb, ha valaki ránk csörög, és miután nem tudtuk felvenni a telefont, később sem visszahívjuk, hanem inkább visszaírunk. Nem jó jel ránk nézve, és nem is szép reakció.

2. Tányér mellett sem bírjuk ki

Elvileg ugye a digitális interakciót csak mankóként kezdtük használni, arra az esetre, ha a személyes találkozás nem megoldott. Ma már szinte ünnep az, ha valakivel nyugodtan el tudunk költeni egy közös étkezést, hát miért sértjük meg azzal, hogy a vacsoraasztalnál is elővesszük a mobilt? Ha nincs szó vészhelyzetről, akkor várjunk addig, míg végeztünk a desszerttel.

3. Fülünkön csüng a ronda headset

Ugye mindenki látott már embert, aki ezzel a fekete bigyóval rohangál mérgezett egér módjára? Na, ő az, aki nagyon komolynak akar látszani, helyette viszont egy béna ügyfélszolgálatosnak tűnik. Vagy bolondnak, aki magában beszél. A helyzet az, hogy amennyiben valaki az autóján kívül is rendszeresen a fülén hordozza ezt a digitális kori hallókészüléket, világosan mutatja, hogy nehezen képes elszakadni a telefonjától (ami ráadásul ott van a zsebében, tehát akár fel is vehetné, kézzel).

(Fotó: Complex.com)
Complex.com

4. Nyilvános helyeken töltjük fel

Egy fesztiválon, vagy utazáskor hellyel-közzel még elfogadható. Na de ha már a saját jól megszokott környezetünkben is előfordul, mondjuk a kedvenc kávézónkban, hogy az egyik első dolgunk olyan helyet keresni, ami mellett van konnektor, és még a telefontöltő is ott ficánkol a táskánkban, nos, akkor már lehet baj. Esetleg nem éppen azért merült le a drága, mert a helyre érkezés előtt fél órán át nyomkodtuk a semmiért?

5. Akkor is a telefont használjuk, ha orrunk előtt a laptop

A felhajtható fedelű számítógépcsoda erősebb teljesítményű, a kezünkre áll, és még a rövidlátásért folytatott küzdelemben sincs annyira segítségünkre. Hát akkor miért nem rajta keresztül nyúlunk az internethez, ha épp ott van előttünk? Ja, talán mert a mobilfüggőség kezdeti szakaszában járunk?

6. Megérkezünk a buliba és rögtön a mobilhoz nyúlunk

A beépített GPS-nek és a kitűnő online térképeknek hála ma már kismillióan használják a Foursquare-t, vagyis a becsekkolós mobilos alkalmazást, amivel ismerőseinknek jelezhetünk, merre járunk épp. Nem túl rokonszenves dolog azonban megjelenni egy nagy, hús-vér-offline összejövetelen, majd a puszik és kézfogások helyett első körben az érintőképernyőt böködni. De még a másodikban sem az.

(Fotó: zdnet.com)
zdnet.com

7. De még a fürdőbe is magunkkal visszük

Ugye, hogy ez egyszerűen nem hangzik túl fényesen? Mármint ránk nézve. És nem higiéniai szempontból, hanem gondoljunk csak bele, a vécéülőke mégiscsak az utolsó zavartalan menedék ebben a világban, és még attól is megfosztjuk magunkat?

8. Többet költünk kiegészítőkre, mint magára a telefonra

Ez általában valami ártalmatlan és praktikus tárggyal kezdődik, mint mondjuk az autós töltő, aztán lassan elborul a az ártó és kevésbé praktikus eszközök felé: ilyen-olyan dokkolók, hordozható töltők, sztereó bluetooth adapter, majdnem minden hétre más tok. Ráadásul ha tényleg annyira kattogunk a telefontémán, mint amennyire ezek a kiegészítők jelzik, akkor a következő okostelefon-verziót is azonnal beszerezzük, amint kijön, és akkor buktuk az egész hóbelevancot, mert semmi nem lesz belőle kompatibilis.

9. Ha összetörjük, az olyan, mintha egy barátunkat vesztettük volna el

Megesik, hogy leesik. És az is, hogy gyönyörűen, pókhálószerűen berepedezik a kijelzője. Ha ezen annyira nem tudjuk túltenni magunkat, hogy folyamatosan újra és újra visszajátsszuk a fejünkben a katasztrofális eseményt, átkozzuk magunkat érte, és esetleg még az álmainkban is visszatér, karcmentes formájában. Na ilyenkor azért érdemes eltöprengnünk.

(Fotó: retroyou.org)
retroyou.org

10. A mobilunkon olvasunk a mobilunkról

Az egyik legszürreálisabb vészjelzés: ha éppen az iPhone érintőképernyőjén görgetjük végig a cikket, ami arról szól, hogy mit tud még az iPhone. Ezt tetézhetjük még mondjuk a hetes ponttal is, ha ez van, akkor magabiztosan jelenthetjük ki magunkról, hogy hozzánőttünk. Úgyhogy felnőni is ideje a feladathoz, hogy legyűrjük ezt az addikciót, sőt, letegyük a készüléket az asztalunkra, és ÚGY menjünk le a sarki boltba. Kis lépés az embernek, de nagy lépés egy telefonfüggőnek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű