Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Patthelyzet és tanácstalanság a szombathelyi önkormányzatban az alpolgármesteri hatáskörök megvonása miatt

Egész Szombathely láthatja a kárát a politikai balhénak, ami a rabszolgatörvény bojkottja nyomán robbant ki.

Alig néhány napja, hogy Puskás Tivadar polgármester hirtelen megvonta Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 Molnár Miklós alpolgármester hatásköreit, de a következmények nagy része már most látható. Puskás egyébként azzal indokolta a drasztikus lépést, hogy Molnár elárulta a jobboldalt, amikor a múlt heti rendkívüli közgyűlésen „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 megszavazta a napirendet, és ezzel lehetővé tette, hogy a Fideszen kívüli többség megszavazza „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 a rabszolgatörvény bojkottját.

A közgyűlés után először Puskás A szombathelyi polgármester árulónak nevezte Molnár Miklós alpolgármestert 2019. January 09. 13:38 , majd Hende Csaba országgyűlési képviselő árulózta Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort 2019. January 12. 08:17 le Molnárt, közben egy Fidesz-közeli szervezet lemondásra is felszólította Lemondásra és távozásra szólította fel Molnár Miklós alpolgármestert egy civilnek mondott szervezet 2019. January 14. 17:57 .

Puskás Tivadar magyarázza el majd a költségvetés részleteit?

A politikai balhé tehát folytatódik, amúgy teljesen értelmetlenül, ha a Fidesz tudomásul veszi a rendkívüli ülésen történteket, ma már senki sem emlékezne rá. Így viszont lassan a működésképtelenség fenyegeti a szombathelyi önkormányzatot.

Puskás Tivadarnál vannak Molnár Miklós alpolgármester hatáskörei
Kovács Dávid

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, hogy nagy a tanácstalanság a városházán, felborult a megszokott rend. És, noha decemberben még január végre tervezték a következő közgyűlést, nagyon úgy tűnik, abból semmi sem lesz, el kellett volna már készülniük az előterjesztéseknek, hogy a bizottságok is meg tudják azokat tárgyalni.

Molnár Miklós eddig a költségvetésért volt felelős, és ő ellenőrizte a SZOVÁ-t és a Távhőszolgáltatót. A jelenlegi helyzet szerint ez a feladat most a polgármesteré, korábban ugyanis ő adta át ezeket Molnárnak. Az azért érdekes lesz, amikor Puskás Tivadar magyarázza el a bizottságokban a költségvetés részleteit, vagy vesz részt a két önkormányzati cég döntéseiben.

Mit mondanak erre a jogszabályok?

De kíváncsiak voltunk, mit mondanak erre a jogszabályok. Megnéztük az önkormányzatokról szóló törvényt . A törvényből kiderül, hogy csak a közgyűlésnek vannak hatáskörei, illetve a polgármesternek a hatósági ügyek egy részében. Az összes többi hatáskört

a közgyűlés ruházza át a polgármesterre.

Az alpolgármester feladataival nem is foglalkozik a törvény, ő a polgármester segítője, adott esetben a helyettese, és hatásköreit a polgármestertől kapja. A szombathelyi önkormányzat Szervezti lés Működési Szabályzata ugyanezeket fogalmazza meg.

Tehát

a polgármester valóban visszavonhatja az alpolgármester hatásköreit, de akkor neki kell ellátnia azokat, amíg másnak át nem adja.

Viszont ebből az is következik, hogy a közgyűlés (a hatósági ügyeken kívül) akár a polgármestertől is elvonhatja a hatásköröket.

Molnár Miklós várja a polgármester bocsánatkérését
Kovács Dávid

Ezért is lesz érdekes a baloldal által kezdeményezett rendkívüli ülés, amit január végéig össze kell hívnia a polgármesternek. Ha megint meglesz a Fideszen kívüli többség, akár meglepő eredménnyel is zárulhat ez az ülés.

Ráadásul mindez éppen a költségvetés készítésének idején történik. Amit március 20-ig el kell fogadnia a közgyűlésnek, különben csak tartaléklángon működhet a város.

Tehát rövid időn belül meg kell oldani a politikai patthelyzetet és vitát. Molnár Miklós szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, várja a polgármester bocsánatkérését, mert valótlanságokat állított róla.

De közben egyre világosabb, hogy ezt az egész ügyet magasabb szintről irányítják.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet