Patthelyzet és tanácstalanság a szombathelyi önkormányzatban az alpolgármesteri hatáskörök megvonása miatt

Egész Szombathely láthatja a kárát a politikai balhénak, ami a rabszolgatörvény bojkottja nyomán robbant ki.

Alig néhány napja, hogy Puskás Tivadar polgármester hirtelen megvonta Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 Molnár Miklós alpolgármester hatásköreit, de a következmények nagy része már most látható. Puskás egyébként azzal indokolta a drasztikus lépést, hogy Molnár elárulta a jobboldalt, amikor a múlt heti rendkívüli közgyűlésen „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 megszavazta a napirendet, és ezzel lehetővé tette, hogy a Fideszen kívüli többség megszavazza „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 a rabszolgatörvény bojkottját.

A közgyűlés után először Puskás A szombathelyi polgármester árulónak nevezte Molnár Miklós alpolgármestert 2019. January 09. 13:38 , majd Hende Csaba országgyűlési képviselő árulózta Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort 2019. January 12. 08:17 le Molnárt, közben egy Fidesz-közeli szervezet lemondásra is felszólította Lemondásra és távozásra szólította fel Molnár Miklós alpolgármestert egy civilnek mondott szervezet 2019. January 14. 17:57 .

Puskás Tivadar magyarázza el majd a költségvetés részleteit?

A politikai balhé tehát folytatódik, amúgy teljesen értelmetlenül, ha a Fidesz tudomásul veszi a rendkívüli ülésen történteket, ma már senki sem emlékezne rá. Így viszont lassan a működésképtelenség fenyegeti a szombathelyi önkormányzatot.

Puskás Tivadarnál vannak Molnár Miklós alpolgármester hatáskörei
Kovács Dávid

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, hogy nagy a tanácstalanság a városházán, felborult a megszokott rend. És, noha decemberben még január végre tervezték a következő közgyűlést, nagyon úgy tűnik, abból semmi sem lesz, el kellett volna már készülniük az előterjesztéseknek, hogy a bizottságok is meg tudják azokat tárgyalni.

Molnár Miklós eddig a költségvetésért volt felelős, és ő ellenőrizte a SZOVÁ-t és a Távhőszolgáltatót. A jelenlegi helyzet szerint ez a feladat most a polgármesteré, korábban ugyanis ő adta át ezeket Molnárnak. Az azért érdekes lesz, amikor Puskás Tivadar magyarázza el a bizottságokban a költségvetés részleteit, vagy vesz részt a két önkormányzati cég döntéseiben.

Mit mondanak erre a jogszabályok?

De kíváncsiak voltunk, mit mondanak erre a jogszabályok. Megnéztük az önkormányzatokról szóló törvényt . A törvényből kiderül, hogy csak a közgyűlésnek vannak hatáskörei, illetve a polgármesternek a hatósági ügyek egy részében. Az összes többi hatáskört

a közgyűlés ruházza át a polgármesterre.

Az alpolgármester feladataival nem is foglalkozik a törvény, ő a polgármester segítője, adott esetben a helyettese, és hatásköreit a polgármestertől kapja. A szombathelyi önkormányzat Szervezti lés Működési Szabályzata ugyanezeket fogalmazza meg.

Tehát

a polgármester valóban visszavonhatja az alpolgármester hatásköreit, de akkor neki kell ellátnia azokat, amíg másnak át nem adja.

Viszont ebből az is következik, hogy a közgyűlés (a hatósági ügyeken kívül) akár a polgármestertől is elvonhatja a hatásköröket.

Molnár Miklós várja a polgármester bocsánatkérését
Kovács Dávid

Ezért is lesz érdekes a baloldal által kezdeményezett rendkívüli ülés, amit január végéig össze kell hívnia a polgármesternek. Ha megint meglesz a Fideszen kívüli többség, akár meglepő eredménnyel is zárulhat ez az ülés.

Ráadásul mindez éppen a költségvetés készítésének idején történik. Amit március 20-ig el kell fogadnia a közgyűlésnek, különben csak tartaléklángon működhet a város.

Tehát rövid időn belül meg kell oldani a politikai patthelyzetet és vitát. Molnár Miklós szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, várja a polgármester bocsánatkérését, mert valótlanságokat állított róla.

De közben egyre világosabb, hogy ezt az egész ügyet magasabb szintről irányítják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet