Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Most akkor kell még maszkot hordani az utcán vagy nem?

Egy kicsit elbizonytalanodott olvasónk, és több kérdés is felmerült benne. Ezekre igyekeztünk válaszokat találni.

Több olvasónk is panaszkodott arra az elmúlt időszakban, hogy egyre kevesebb emberen látni maszkot az utcán. És ez egyáltalán nem túlzás, hanem kőkemény tény. Ehhez elég csak tenni egy kört a szombathelyi Fő téren, és bárki meggyőződhet róla. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudjuk: simán előfordulhat, hogy valaki elfelejtette felvenni, de a legvalószínűbb, hogy szimplán elegük van az embereknek.

Pedig továbbra is büntetnek a szabályok megszegéséért. Az elmúlt napon például 477 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés miatt. Ebből közterületen 465-en, tömegközlekedési eszközön és váróban hárman, bevásárlóközpontok és kereskedelmi üzletekben pedig kilencen nem hordtak maszkot – mondták az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Most akkor kell maszk az utcán vagy nem?

Sokan a maszk nélküli emberek láttán hiszik azt, hogy már nem kell, de más téves infók is terjednek. Egy olvasónktól például kedden este kaptunk egy levelet, ő éppen egy ismerősétől kapott a Facebookon egy linket. Ezen egy szombathelyi rendelet érhető el, 2021. április 19-i dátummal, valamint Nemény András polgármester és Károlyi Ákos jegyző nevével fémjelezve.

https://net.jogtar.hu/

Ebből pedig olvasónk arra következtetett, hogy már csak az üzletek, bevásárlóközpontok parkolójában, illetve a Domus Áruház környékén kötelező a maszk.

„Bevallom, először nagyon dühös lettem, hiszen ez már háromhetes rendelet. Azaz a rendelet szerint teljesen feleslegesen kapkodtam ezeken a meleg napokon az utcákon a maszk alatt a levegőt, hiszen se bolt parkolójában, se a Domus környékének még csak a közelében se jártam” – panaszolta olvasónk.

Miután pedig kimérgelődte magát, elindultak a fogaskerekek a fejében és több kérdés felmerült benne:

 • A városvezetés miért nem hirdette ki a Facebook-oldalán az új rendeletet?
 • Ha tényleg nem kell mindenhol maszk, miért olvasni/hallani a hírekben, hogy többeket is megbüntettek mert közterületen nem hordtak maszkot?
 • Ismételten kiadta a kormány önkormányzati hatáskörbe a maszkhordási szabályozást?
 • Ha az ember elmegy reggel maszk nélkül, és csak azelőtt veszi fel, hogy a munkahelye területére belép, biztos nem büntetik meg, amiért nincs rajta az utcán maszk?
 • Vagy egyszerűen csak rosszul értelmezik a rendeletet?
 • Nos, mivel olvasónk szerint ez egy egész Szombathelyt érintő kérdés, és mi is úgy gondoljuk, hogy sokakban motoszkálhatnak hasonló kérdések, ezért most igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba.

  Nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani

  A helyzet pedig az, hogy nem kell nekiállni összeesküvés-elméleteket gyártani, ugyanis szó sincs arról, hogy már csak a fent említett helyeken kell maszk. A tavaly tavaszi helyzettel ellentétben most nem dönthetnek saját hatáskörben a polgármesterek a maszkviselésről, és a kormányrendeleteket amúgy sem írhatják felül a helyi rendeletek.

  Ez az önkormányzati rendelet most mindössze annyit jelent, hogy gyakorlatilag kiterjesztik a szabályozást. Azokra a területekre vonatkozik ugyanis, amik nem minősülnek közterületnek (például az áruházi parkoló), tehát ahol még a kormányrendeleten felül is maszkot kell viselni.

  A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet szerint:

 • A közterületen, tömegközlekedésben, boltokban – ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – a még be nem oltottak védelme érdekében továbbra is kötelező a maszkhasználat
 • A megnyíló helyszíneken a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak maszk viselésére nem kötelesek
 • A vendéglátó üzletek belső tereiben a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak a rendeletben meghatározott esetekben maszk viselésére nem kötelesek
 • A sportrendezvényen, illetve a kulturális eseményen nézőként tartózkodó koronavírus ellen védett személy és a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nem köteles maszkot viselni
 • A vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés
 • A szálláshelyen vendégként tartózkodó személy nem köteles maszkot viselni
 • A játékkaszinóban, illetve a kártyateremben látogatóként tartózkodó koronavírus ellen védett személy nem köteles maszkot viselni
 • A járvány elleni küzdelem azonban indokolja bizonyos védelmi intézkedések fenntartását, így egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozók továbbra is maszkot viselnek
 • (MAGYAR KÖZLÖNY 68. szám - 2021. április 26., hétfő)

  Tehát egyelőre továbbra is kötelező maszkot hordani közterületen.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra