Most már hivatalos: Szabó Tibor lesz a Weöres Sándor Színház új igazgatója

Rábólintott kinevezésére a szombathelyi közgyűlés.

A szombathelyi közgyűlés csütörtökön rábólintott Nemény András polgármester előterjesztésére, így most már biztos, ami korábban csak valószínű volt: 2021. február 1-jétől Szabó Tibor lesz a szombathelyi színház új igazgatója.

A képviselők egyhangú szavazással választották új vezetőnek, ami azt jelenti, Szabó Tibor kinevezését meglehetősen széles politikai konszenzus övezi.

Ez utóbbi csak részben volt elmondható a január 31-én nyugdíjba vonuló Jordán Tamásról, aki ugyan megtalálta a hangot a kormánypárti politikusok egy részével, más részük viszont erősen kritizálta tevékenységét.

Szabó Tibor
Mészáros Zsolt

Az igazgatói posztra két érvényes pályázat érkezett, Egy belső és egy külső pályázó van a szombathelyi színház igazgatói posztjára 2020. September 16. 12:29 és már az elején gyanítható volt, hogy ki az esélyesebb befutó.

A Weöres Sándor Színház dolgozói szeptember 25-én voksoltak, A szombathelyi színház dolgozóinak többsége Szabó Tibort látná szívesen igazgatónak 2020. September 26. 13:21 és a 77 leadott szavazat közül 55 támogatta Szabó Tibor pályázatát, miközben Harsányi Sulyom Lászlót 22-en szerették volna igazgatónak.

De a dolgok valójában október 8-án dőltek el, A szakmai bizottság is Szabó Tibort szeretné a szombathelyi színház élére 2020. October 08. 17:31 amikor is – egy tavalyi év végi törvénymódosítás értelmében – egy szakmai bizottság választotta ki a szerintük alkalmasabb jelöltet.

A bizottság, amely kimondva-kimondatlanul a kormány szándékának a megtestesítője, végül is 8 igen, 1 nem szavazat mellett Szabó Tibor András pályázatát támogatta, ami egyben azt is jelenti, konszenzus volt a szombathelyi városvezetés, a kormány és szakmai szervezetek között.

A döntés pikantériája, hogy lapunk információi szerint Fülöp Péter helyettes államtitkár egyik pályázatot sem támogatta.

A bizottsági döntést és az azt megelőző meghallgatást Harsányi Sulyom László egy hosszabb írásban "Így, kissé megszégyenülve ugyan, de nem leszek a Weöres Színház igazgatója." 2020. October 09. 13:08 kommentálta.

Szabó Tibor a Weöres Sándor Színház egyik alapítója, a társulat ismert és kedvelt tagja, aki szintén erdélyi származású feleségével, Bálint Évával 2012-ben tette le az állampolgári esküt Pezsgővel kísérve kapta meg Szabó Tibor a magyar állampolgárságot 2012. February 21. 12:45 a szombathelyi városházán. A színészházaspárnak itt született gyermeke, gyakran vesznek részt közéleti eseményeken is.

Elképzeléseivel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy szeretné a szombathelyi színház népszínházi küldetését erősíteni, ugyanis szerinte ez a vidéki kőszínházaknak egyik legfontosabb feladata. Úgy véli, a WSSZ-ben ugyanúgy helyet kell adni az alternatív, szűkebb réteghez szóló produkcióknak és a könnyedebb, látványosabb, szélesebb körben népszerű daraboknak is. A teljes pályázat itt, az összefoglalása itt Ismerje meg a Weöres Sándor Színház igazgatói pozíciójára pályázó Szabó Tibor terveit 2020. September 18. 12:31 olvasható.

Szabó Tibor színházigazgató alapbére 600 ezer forint/hó lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra