MR2 turné: Koncert a heringesdobozban

Sok szombathelyi koncerttel az a baj, hogy nagyon kevesen jönnek el rá. Aztán mindig jön egy-két olyan előadó, aki rá tudja venni az embereket, hogy kimozduljanak, szép kis tömeget produkálva a mozi aulájában, vagy épp az oladi ÁMK-ban. És van az MR2 turné.

Nem arról van szó, hogy teltház lenne. Ugyan! A mozi zsebkendőnyi aulájában nem olyan nehéz teltházas koncertet adni. Inkább, hogy azon felül, hogy belül mozdulni sem lehet, mert nincs egy kislábujjnyi szabad hely sem, még kint, az épület előtt is áll 100 ember, akiknek már nem jutott jegy, várnak a csodára, hogy talán valahogy be tudnak jutni, hallgatják a kihallatszó zenét, vagy már azon agonizálnak, hogy mihez kezdjenek az így felszabadult szombat estéjükkel.

Deszkás cipő és rakott miniszoknya

A tavalyi MR2 turné után persze nem is számíthattunk másra. Tulajdonképpen csodálkozom rajta, hogy miért nem tanultak a tavalyi esetből, és rendezték meg egy erre alkalmasabb helyen koncertet. Az ÁMK mégis szellősebb, nagyobb, illetve ott a Sportház is, ahol - mint a két évvel ezelőtti Nyugat Beat-en tapasztaltuk - gyakorlatilag bármennyi ember elfér.
De legalább nem csak mi nyomorogtunk. Kárörvendve konstatáltam, hogy a nem kevés zenészt felvonultató Csík zenekar is alig fér fel a színpadra a sok hangszer, vezeték és hangfal közé.

MR2 turné
A Csík zenekar alig fért el a színpadon
Mészáros Zsolt

Én azt hittem, hogy a Csík zenekarban játszik a Lovasi is!

Ez még nem a Péterfy Bori?

– 30-as nők beszélgetnek talpas üvegpoharakból fehérbort kortyolgatva, nejlonharisnyában, magas sarkú szandálban, rakott miniszoknyában. Mellettük deszkás cipőben, csőfarmerben, övtáskában gimnazista lányok, akik láthatólag nem örülnek neki annyira, hogy Bori a volt angoltanáruk, a varrónőjük, a fodrászuk és anyukájuk kedvenc énekesnője is.
Előttük őszes hajú, copfos férfi énekli a Csík zenekar számainak szövegét - ami bár, mint tudjuk, az esetek többségében megegyezik a Kispál számokéval.

Bori, a vámpír…

Amikor az

érdeklődés középpontja

a színpadra vonult, ugyanabban a fekete sortban, amit minden egyes eddigi koncertjén láttam rajta, fekete spagetti pántos felsőben - igen, szintén minden koncerten ilyen felsőben van -, pontosan ugyanolyan vállig érő, frufrus szőke hajjal, elkezdtem gyanakodni, hogy ő tulajdonképpen nem is ember, hanem egy vámpír, akinek a haja nem nő, és sosincs szüksége új ruhákra… Vagy fél attól, hogy másképp nem ismernék meg?

MR2 turné
Bori, a vámpír
Mészáros Zsolt

Nincs annyi hely, hogy táncolni lehessen. A legaktívabbak is csak dülöngélnek, esetleg felrakják a magasba a kezüket, egyhelyben ugrálnak, sikítanak. Az egész aulában forr a levegő, mindenkiről folyik a víz. Mindenki túl intim viszonyban van a mellette állóval, úgyhogy csak örülünk neki, hogy Bori most nem adja elő az

És most mindenki ölelje meg a mellette lévőt… és most mindenki csókolja meg a mellette lévőt… aki nem csókolózik senkivel, az egy looser!

című magánszámát.
Helyette sok új számot játszottak a majd novemberben megjelenő lemezről, köztük persze a Téged nem-et, amihez már a klip is kész van, érdemes megnézni, mert Bori egy piros, mélyen dekoltált ruhában csókolózik benne hevesen.

15 évvel csökkent az átlagéletkor…

Halvány gyanúm, miszerint majd mindenkit a Love Band vonzott ide beigazolódott. Mihelyt az utolsó ráadásszámnak vége volt, végeláthatatlan sorban kígyóztak ki az emberek, hogy minél előbb elhagyják a mozi auláját, és a langyos őszi estével száríttassák fel a homlokukon lecsorgó cseppeket.

MR2 turné
15 évvel csökkent az átlagéletkor...
Mészáros Zsolt

Az átlagéletkor benn hirtelen 15 évvel csökkent, és végre lehet ugrálni, táncolni, kezeket lóbálni, dülöngélni, tapsolni és forgolászni. Mivel a plakátokon ellentétes információkat lehetett olvasni, és mindenki az ellenkezőjét állította teljes bizonyossággal, míg színpadra nem léptek, nem tudtam biztosan eldönteni, hogy vajon a Carbonfools, vagy a Brains játszik ma éjszaka. A Brains nyert, így fél kettőig

dárenbészre dudorogtunk

.

A füstgép teljesen elszabadult, akkora ködben úsztunk, hogy az előttünk álló sziluettjén túl nem láttunk semmit, és ez a kékes fényű reflektorokkal társulva olyan érzetet keltett az emberben, mintha egy hatalmas akváriumban úszna, és a többiek is mind halak lennének, akik őrülten ficánkolnak mellette.

A színpad felől - amiből pedig csak néha lehetett kivenni valami olyasmit, hogy Kéri András szokásához híven a kistörölközőjét pörgeti a feje felett és ugrál -, hullámokban áramlott felénk az elektronikus zene.

További képekért katt ide:

MR2 turné - Savaria mozi
MR2 turné - Savaria mozi
Horváth Balázs
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Emelkedjetek el a földtől!” – Péterfy Bori és a Love Band a moziban

Olyan könnyű valakire rámondani, hogy jelenség. De ki az valójában? Péterfy Bori mindenképpen. Valaki, akire figyelni kell, aki egyedül is képes betölteni egy többszáz négyzetméteres teret.

Heringek a szaunában – MR2 turné Szombathelyen

Újra kell fogalmaznunk a teltház kifejezést. Ami szombat este az Agora Savaria moziban volt, azt a konzervdobozba zsúfolt kopoltyúsok érezhetik. Persze, ők nem szembesülnek a műfajok kavalkádjával. Kiscsillag, Boban Markovics fílingbe oltott ska, és zúzás.

Az igazi multikulti, avagy a kiszorult ötletek diadala

„Jó ez a zene” – mondja a konzervatív alpolgármester, miközben Lovasi András a Felkelő nap házát énekli a színpadon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra