Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mesterházy bemutatta az MSZP vasi képviselőjelöltjeit

Az 1-es választókerületben Nemény Andrást, a 2-esben Fehér Lászlót indítják. És nagyon optimisták.

Féltucatnyi csendes, idősödő ellentüntető várta Szombathelyen az MSZP elnökét. A már megszokott táblákat tartották a magasba, amíg bírták, a legaktívabb közülük egyszerre kettővel birkózott meg. Mesterházy Attila késett, később azt mondta, hatalmas volt a kamionforgalom, majd hozzátette:

Ezt is megoldjuk.

De nem részletezte, hogyan és mit.

A 3-as választókerületet átengedték

Hárman ültek a nagyasztalnál, a pártelnök mellett a két jelölt, Nemény András és Fehér László. Igaz, a megyében az új rendszer szerint három választókerület van Háromfelé osztják Vas megyét 2011. November 21. 14:57 , de mint már korábban kiderült, a 3-as választókerületet átengedték Vas megyében összefog az ellenzék 2013. February 15. 13:29 az Együtt-PM-nek.

Mesterházy valóban bemutatta néhány szóban a két jelöltet. Nemény Andrásról elmondta, eddig is komoly munkát végzett az országgyűlési frakcióban, ő a fejlesztéspolitikai kabinet vezetője, és az ő feladata volt a párt Nyugat-Magyarország programjának összeállítása Mesterházy: Számon kell majd kérni rajtunk az ígéreteket 2012. October 05. 15:28 . Ami kiemelkedően jó anyag lett, integrálták is a párt programjába. A pártelnök szerint Nemény dinamikus, fiatal jelölt, aki már tapasztalatokkal is rendelkezik.

Mesterházy Attila mutatta be az MSZP Vas megyei jelöltjeit
Bejelentő sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

Mesterházy Fehér Lászlót komoly múltú jelöltként jellemezte, aki önkormányzati képviselőként, polgármesterként szerzett tapasztalatokat, népszerűségét jól mutatja, hogy többször is újraválasztották. Az önkormányzatiság, közigazgatás, településpolitika terén rendelkezik szakmai tudással.

Ajtótól ajtóig

A pártelnök megemlítette, hogy az MSZP a múlt hétvégi kongresszusán elfogadta választási programját, ami öt társadalmi csoportot kezel kiemelten. A gyermekeket, a nőket, a munkavállalókat, a kis- és középvállalkozókat és a nyugdíjasokat. Ők egészen biztosan jobban járnak, ha hatalomra kerülünk – mondta Mesterházy.

Mesterházy Attila mutatta be az MSZP Vas megyei jelöltjeit
Féltucatnyi ellentüntető
Vágvölgyi Bálint

A következő hetekben, hónapokban két kampányt indítanak, az egyik egy szembesítő kampány, a Fidesz igazi arca címmel – jelentette be. Ennek lényege, hogy szembesítik a Fideszt az ígéreteivel, és megmutatják, hol hazudott a párt. A másik a Beszéljük meg címet viseli, ennek során a képviselőjelöltek végigjárják mind a 106 választókerületet, meghallgatják az embereket, hogyan látják a helyzetüket, és elmondják, mit tesznek, ha kormányra kerülnek.

És, persze, a jelöltek a lehető legtöbbször találkoznak választóikkal, az ajtótól ajtóig kampány pedig sikerre viszi az MSZP-t – fejezte be.

A fejlesztési központ

Nemény András kezdte a bemutatkozást. Megtudtuk, hogy 37 éves, két gyermek apja. Szombathelyen született, egyetemi éveitől eltekintve itt is élt mindig. Bölcsész és jogász végzettsége van, volt megyei közgyűlési és városi képviselő, a szombathelyi közgyűlésben frakcióvezető is volt. Tagja volt a regionális fejlesztési tanácsnak, 2010-től országgyűlési képviselő.

Mesterházy Attila mutatta be az MSZP Vas megyei jelöltjeit
Nemény bemutatkozik
Vágvölgyi Bálint

Tagja a foglalkoztatási és munkaügyi bizottságnak, itt látja, hogy mennyire nincs rendben az új Munka Törvénykönyve, ami inkább a munkáltatók érdekeiről szól. Fejlesztési kabinetvezetőként tapasztalja, hogy rosszul használják fel a fejlesztési forrásokat, azokat egy gazdasági érdekcsoport, és főleg egy cég, a Közgép Zrt. kezébe adják.

A Nyugat-Magyarország fejlesztési program a helyi adottságokra épül – folytatta -, és azt célozza, hogy hosszú távú munkahelyek jöjjenek létre. Ezt a programot később ki lehet terjeszteni az egész országra, ő azt szeretné, ha a Nyugat-Dunántúl lenne a fejlesztés központja.

A rendszer valódi arca

És azt is látja, milyen a jelenlegi rendszer – mondta. Kívülről nézve egy színes vár, de belül egy omladozó, rossz épület. Példákat is sorolt, amelyek szerinte megmutatják a rendszer valódi arcát. Ilyen az Aranyhíd Nevelési és Oktatási Központ ügye Aranyhíd alatt: 700 sérült gyerek, fejlesztés nélkül 2013. September 20. 12:38 , ahol sérült gyerekekkel foglalkoznak, és ahol szeptemberben a 17 gyógypedagógus helyett csak három volt.

Mesterházy Attila mutatta be az MSZP Vas megyei jelöltjeit
Fehér László most Celldömölk polgármestere
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, a Nyugat-magyarországi Egyetem valóban csődközeli helyzetben van Csődben a Nyugat-magyarországi Egyetem? 2013. October 25. 16:16 , jól ismeri az egyetem helyzetét, korábban dolgozott a szombathelyi főiskola egyetemi integrációján. Az egyetem egy kart már elveszített, és további csökkentések várhatóak, az oktatók nem kapnak bért, a hallgatók nem kapnak ösztöndíjat.

Emlékeztetett a Savaria Nett-Pack ügyére Célba ért a Savaria-Nett Pack dolgozóinak segélykiáltása 2013. October 25. 14:05 , a cég ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, akik petícióban tiltakoztak a műszakpótlék elvétele és az új műszakbeosztás miatt. Nemény szerint mindez azért történhetett meg, mert az új munkaügyi törvények lehetővé teszik.

Rosszul jártak

Felidézte a vát-porpáci repülőtér történetét Váti repülőtér - titkosítva 2013. March 19. 12:01 , ami szerinte a Simicska-nyerges csoport érdekeltségei miatt bukott el, és közben hiába jelentették be, Pápán sem indult el Pápai reptér – titkosítva 2013. June 28. 11:13 a civil forgalom. Azt is látja – mondta -, hogy a kistelepülések rosszul jártak az adósságok elengedésével, mert erre hivatkozva forrásokat is megvontak tőlük. Van olyan település, ahonnan 45 milliót vettek el, miközben egymilliót nyert az adósság elengedésén.

Mesterházy Attila mutatta be az MSZP Vas megyei jelöltjeit
Mesterházy új generációról, új politikáról beszélt
Vágvölgyi Bálint

Nemény azzal fejezte be, hogy amit tudtak, ellenzékből is megtettek, ha jövőre bizalmat kapnak, ennél többet is tehetnek. Az értelmes kezdeményezéseket folytatják, a károsakat orvosolják – ígérte.

Fehér László is bemutatkozott. 55 éves, Celldömölkön született, mindig is ott élt, korábban pedagógus volt, és volt asztaliteniszező, sportvezető, edző is. 1990-ben egy autóbalesetben elveszítette a feleségét és a kislányát, de sikerült talpra állnia. 1994-ben újra megnősült, három gyereke született.

Kellene még egy kórház

1994-ben lett először önkormányzati képviselő, négy alkalommal az MSZP, egyszer (2010-ben) egy celldömölki civil szervezet színeiben jutott mandátumhoz. 2002-től Celldömölk polgármestere, kétszer is újraválasztották. 2006-tól tagja a megyei közgyűlésnek is, 2010-től frakcióvezető. A kistérségi társulás vezetője, nyolc évig volt a regionális fejlesztési tanács tagja.

Mint mondta, a kistérségi tanács vezetőjeként látja, hogy milyen nehéz a települések helyzete, Celldömölknek korábban 700 közalkalmazottja volt, most 300 van. Azt is látja, hogy a megyében kellene még egy aktív kórház, az MSZP-kormány alatt, a reform után – a szombathelyi Markusovszky mellett - Körmenden és Celldömölkön is maradtak aktív ágyak, most már csak a szombathelyi kórház maradt aktív, és megindult a betegáramlás Zalaegerszeg, Ajka és Pápa felé.

A feloldható konfliktus

A tájékoztatót Mesterházy Attila zárta. Azzal, hogy az MSZP-ben új politikusgeneráció lépett színre, új politikával. És ez a csapat kér bizalmat és támogatást.

Aztán egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Gyurcsány Ferenccel meglévő konfliktus, mint minden ilyen, feloldható, nekik nem egymás ellen, hanem a Fidesz ellen kell küzdeniük. És nem egymás ellen kell harcolniuk, hanem a jelöltjeiket kell támogatniuk.

Fehér László azt a kérdést kapta, hogy ha egyéni képviselőjelöltként bejut a parlamentbe, könnyű szívvel hagyja-e ott Celldömölköt. Fehér azt mondta, nagy dilemma volt a döntés, és ha esetleg úgy alakul, szívesen vállalná a polgármesteri munkát is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Csődben a Nyugat-magyarországi Egyetem?

Állítólag nem tudnak béreket és ösztöndíjat sem fizetni. Az egyetem nem akar nyilatkozni.

Célba ért a Savaria-Nett Pack dolgozóinak segélykiáltása

Szombathelyi MSZP-s politikusok segítségét kérték a dolgozók, íme, az eredmény: visszaállítják a műszakpótlékot és a régi műszakbeosztást.

Befutó helyen két szombathelyi MSZP-s politikus

Nemény András és Szücs Gábor mindenféle számítás szerint 2014-ben bejut az országgyűlésbe. Ipkovich György nincs a párt listáján.

Aranyhíd alatt: 700 sérült gyerek, fejlesztés nélkül

A szombathelyi sérült gyerekek hetek óta nem kapják meg a szükséges fejlesztéseket. A szülők kétségbeestek, a probléma pedig ennél csak összetettebb.

Pápai reptér – titkosítva

Hiába próbáltunk információt szerezni arról, mikor is indul el a pápai repülőtér Hende Csaba által megígért bővítése. Nincs infó, éppúgy, mint a váti reptérnél.

Váti repülőtér - titkosítva

Többen állítják, hogy van még esély a reptér megépítésére, de mindenütt falakba ütközünk. Egy fantomcéget azért találtunk.

Vas megyében összefog az ellenzék

Az MSZP, a Szolidaritás és a DK közös célja, hogy leváltsák az Orbán-kormányt. Ez az, ami számít.

Mesterházy: Számon kell majd kérni rajtunk az ígéreteket

Az MSZP az egészségipart helyezné előtérbe a Nyugat-Dunántúlon - tudtuk meg a szombathelyi kihelyezett frakcióülésen. A frakció tagjai sétáltak is egyet a belvárosban.

Háromfelé osztják Vas megyét

Legalábbis az országgyűlési választásokon. Szombathelyt mégsem szedik több darabra, de még az utolsó pillanatban is van meglepetés.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra