Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elhagyta az MSZP a szegfűt, de belebolondult a felkiáltójelbe

Kongresszust tartottak a szocialisták. Nagy szavak, még nagyobb felkiáltójelek.
MTI / Balogh Zoltán

Szombaton Budapesten tartott alapszabályt módosító kongresszust a korábban a Fidesz legnagyobb riválisának számító ellenzéki párt. Ezen Tóbiás József, elnök-frakcióvezető elmondta: a magyar társadalom problémáit a kormány csak mélyítette, az ország minden téren rosszul teljesít lehetőségeihez képest. Szerinte a mélyülő szegénység, a rettenetes leszakadás, a demokrácia lebontásának gyakorlata, a jogállam szétverése, a Nyugat-ellenesség mind abból fakad, hogy

"a Fidesz Magyarország legnagyobb problémája."

Arról nem beszélve, hogy a kormánypárt magánzsebekben fialtatott tőkéért politizál, miattuk tragikusan leromlott az egészségügy és a szociális ellátórendszer, és tudatosan alacsonyan tartják a munkabéreket. Felidézte a Fidesz 2014-es választási szlogenjét: csak a Fidesz . Hozzátette, ma már érti ezt a szlogent a magyar társadalom, mert azt jelenti, csak a Fidesznek jut, mindenki más fizet.

MTI / Balogh Zoltán

Az MSZP elnöke megerősítette pártja fizetésemelési követelését, és bejelentette, hogy

országos aláírásgyűjtést kezdtek a tisztességes fizetésekért.

Kijelentette: nettó százezer forintnál egyetlen közalkalmazott sem kereshet kevesebbet, ha valaki főiskolát végzett, és a közszolgálatba lép, akkor nettó 175 ezer forintnál nem kereshet kevesebbet. Hozzátette: egyetemi végzettséggel rendelkezőknek nettó 200 ezer forintot kell kapniuk, és akkor nem lesz elvándorlás Magyarországról, ez a valós Hazaváró program.

Úgy gondolja, Magyarország jobboldalra csúszott, de a jobboldal ma már nem néz szembe a problémákkal, ezért nem is tud változtatni a krízisen. A jobboldal által okozott válságot pedig csakis az MSZP oldhatja meg.

Tóbiás József majdnem negyven perces beszédében elismerte, hogy 2010 előtt sem volt "kolbászból a kerítés", de szerinte a gazdasági válságig sokkal jobb pályán volt az ország. Most viszont szétszakadt a társadalom, a Fidesz párttagságán és klientúráján kívül az új rendszerrel mindenki veszít. 2016-ban szerinte a szocialistáknak olyan programot kell kidolgozniuk, ami megszólítja a társadalom különböző csoportjait, illetve egy igazságosabb és biztonságosabb Magyarország megteremtéséről kell szólnia.

MTI / Balogh Zoltán

Tóbiás József szerint a Fidesz leváltásához több kell a politikai szembenállásnál, a társadalmi akaratot kell megszervezni, ehhez túl kell lépni az elitek demokráciáján, lépéseket kell tenni a részvételi demokrácián alapuló társadalmi többség megszervezése felé. Apropó demokrácia, a beszéd elején köszöntötte az RTL Klub stábját is. Mint mondta, reméli, könnyen be tudtak jutni - utalva a tévé Parlamentből történő kitiltására.

Átmenetileg, a kongresszus idejére az MSZP elfelejtette a párt arculatát éveken át meghatározó szegfűlogót, és mindenhol felkiáltójelek bukkantak fel helyette: szórólapon, meghívón, falon, vetítésen, de még egyes résztvevők uniformisköpenyein is. Csak nem megunták azt az elméletet, miszerint a jól ismert logó nem véletlenül lett olyan, amilyen ?

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra