Multivitaminok helyett – A három legjobb mód, hogy formába hozzuk az immunrendszerünket

Az USA járványügyi vezetőjének javaslatait talán érdemes megfontolni. Egyszerűen és olcsón megvalósíthatók.

Nem tudjuk, mit hoz a holnap, de a legújabb koronavírus-adatok azt sugalljuk, nem lesz egyszerű az idei ősz és tél.

Habár a nagy gyógyszeripari cégek lázasan dolgoznak A kínaiak novemberre ígérik a koronavírus-vakcinát 2020. September 15. 13:56 az oltóanyagon, hogy mikor jelenik az első vakcina, még a bizonytalanság ködébe vész.

Hogy ki mennyire tartja veszélyesnek a vírust, az meghökkentően széles skálán mozog, de abban talán egyetértés van, hogy nem árt, ha szervezetünk erős immunrendszerrel rendelkezik.

Hogy hogyan lehet erősíteni az immunrendszerünket, arról számos – sokszor egymásnak is ellentmondó – tanulmány és újságcikk született.

A Business Insider írása ugyanakkor kiemelkedik a felhozatalból.

Egyrészt mert úgy tálalja a legújabb tudományos eredményeket, hogy közben közérthető marad, másrészt pedig a megszólaltatott szakember Dr. Anthony Fauci, az amerikai állam Allergia és Járványügyi Intézetének az igazgatója, akinek a szavait folyamatosan idézi a sajtó - nem egyszer kiforgatva.

Semmi értelme a multivitaminoknak. Máshol keressük a segítséget.
Pixabay.com

A szakember most igyekszik tiszta vizet önteni a pohárba az immunrendszer erősítésének ügyében.

A legfontosabb üzenete, hogy felesleges magunka étrend-kiegészítőket tömni, ehelyett három dologra figyeljünk oda, ha segíteni akarunk szervezetünk védekező mechanizmusának.

1. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű alvásra.

2. Helyes étkezés.

Az intézetigazgató ezen leginkább a mediterrán konyhát érti, sok zöldséggel, olíva olajjal, hallal, teljes kiőrlésű gabonával, gyümölccsel.

Az írás - Fauci doktor egy korábbi, a közbeszéd által kiforgatott nyilatkozata miatt - hosszan foglalkozik a vitaminok kérdésével.

A végkicsengés az, hogy nem kell falnunk a különböző multivitaminokat, mivel azoknak leginkább pusztán placebo hatása van. Ugyanakkor a tudomány mai álláspontja szerint az alacsony D-vitamin szint valóban megnöveli a fertőzés veszélyét, emellett a D-vitamin segíti a gyulladás elleni harcot, erősíti a csontokat, így ha valaki keveset van napon, érdemes a pótlásban gondolkodni.

A C-vitamin szint is fontos, de ezt sem érdemes túlzásba vinni. Napi néhány gyümölcs és némi zöldség (mondjuk zöldparika) már elég a szinten tartáshoz.

Habár kínai tudósok éppen tesztelik azt az elméletet, hogy a magas C-vitaminszint segít megelőzni a koronavírust, de eddig nem találtak erre tudományosan is alátámasztott bizonyítékot.

3. Kerüljük a stresszt, vagy legalább igyekezzünk enyhíteni azt.

Ahogy az első két pontra való odafigyelés nem pénzkérdés, úgy a harmadik sem. Ha a munkahelyünkön vagy otthon nem tudjuk elkerülni a stresszt, amely valóban aláássa az immunrendszert, éljünk az olyan könnyen megvalósítható fogásokkal, mint a rendszeres testmozgás, a meditáció, a masszázs, lazulás a melegvízzel teleengedett fürdőkádban, zenehallgatás, egyedül töltött idő, az otthonról való kimozdulás egy hozzánk közeli személlyel vagy séta a kutyánkkal.

Valóban egyszerűen és olcsón megvalósítható praktikák. Hosszú lesz az idei ősz és a tél.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech