Itt Vasban alacsonyabbak a munkabérek, viszont fogy a népesség - Ausztria szívja el a munkaerőt

A vasi cégek 75%-a küzd munkaerőhiánnyal, és itt az országban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Nem csoda, hogy egyre több az ukrán vendégmunkás. Táblázatokban hozzuk a lényeget!

Vitaindítónak. Tudta például, hogy:

 • Vas megyében a munkáltatók folyamatos gazdasági növekedést terveznek, de jelentős visszatartó tényező számukra a munkavállalók hiánya?
 • Az átlagos nettó kereset ugyanakkor elmarad más, magas foglalkoztatási rátájú megyéktől?
 • Kevés Szombathelyen és környékén a minőségi munkahely?
 • Jó egy hónapja,

  Női energiák és csapdák

  címmel Női karrier, energiák és csapdák: amitől a legtöbb magyar nő szenved 2018. September 10. 20:33 már részt vettünk egy szombathelyi tematikus női karriernapon a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A programsorozat ennyivel nem ért véget, most októberben egy újabb tematikus napot szerveztek, ezúttal a

  Munkaerő megtartás

  , munkaerőhiány és a cégek HR-es problémái voltak a fókuszban. Amit az egy órás felvezető előadásban hallottuk, részletesen vissza nem adhatjuk, viszont jó pár friss gazdasági adat és érdekesség birtokába jutottunk. (Az előadást Kálmán Edina, szervezetfejlesztési csoportvezető tartotta, az ő anyagából származnak az adatok is.) Ezeket a hasznos információkat táblázatban is hozzuk.

  Először pillantsunk rá az európai munkanélküliségi mutatókra. Ezzel a 3,7 százalékos rátával Magyarország nagyon jó helyen áll, elmondható, európai viszonylatban alacsony nálunk a munkanélküliség. A regisztrált mindenképpen:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Ehhez képest a foglalkoztatási ráta (15-64 évesek körében) ennyire már nem ideális, Svédországban vagy Norvégiában például 80-85 százalék, ehhez képest mi az utolsó 2/3-ban kullogunk:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Ha a foglalkoztatás alakulására lennénk kíváncsiak hazánkban, akkor itt a következő összefoglalás, ami szintén magárt beszél. Érdemes megnézni a görbéket, közmunkával és közmunka nélkül:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  40 ezer informatikus hiányzik az országból

  Íme, táblázatba foglalva a hazai munkaerő-piac alakulása is - személetes lesz! Kitűnik belőle, hogy az IT-szektorból 40 ezer informatikus hiányzik, az egészségügy és szociális szférában 6800 hely betöltetlen, és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységekben és a feldolgozóiparban, valamint a kereskedelemben is nagy a munkaerő-hiány.

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Top 10. szakma, amiben krónikusan kevés a szakember

  Ha most akarnánk szakmát választani magunknak, ezt a táblázatot különösen érdemes lenne átbogarászni! Megtudhatjuk belőle, melyik az a top 10 szakma, amire a legnagyobb kereslet van manapság. Sok újat nem fogunk mondani - talán érdemes mégis megnézni, hogy ebből legalább a fele diplomás képzést igényel (és akkor gondoljunk arra, mit tervez az egyetemi szférával a kormány 2020-tól már nem hirdetnek állami férőhelyet a budapesti Corvinuson - íme, az új irány! 2018. October 06. 17:04 ):

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  A munkaerő- és szakemberhiány alakulása az elmúlt tíz évben megháromszorozódott

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Egyre kevesebb a szakember, viszont egyre több a kivándorló

  Elgondolkodtató adat, hogy a migráns magyarok 44%-a 30 év alatti, 75%-uk nem érte el a 40 éves kort sem. Többségében a fiatalok mennek el.

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Munkaerő-hiány, mint termelést gátló tényező

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA
  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  A munkaerőpiac feszítettsége és a reálbérek növekedése a versenyszférában

  Tény tehát, hogy a magyar vállalatvezetők 92%-a a szakemberhiányt jelöli meg a gazdasági növekedés legnagyobb korlátjának: 5 évvel ezelőtt még csak 46% nyilatkozott így. A munkaerő megtartása kritikus kérdéssé vált Magyarországon.

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  A népesség jelenlegi és jövőbeni iskolázottságának és készségszintjének indexe

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Vas megye foglalkoztatási helyzete

  Akkor nézzük, a munkanélküliségi ráta alakulását Vas megyére fókuszálva (2018. I. negyedév, 15-74 éves népesség körében):

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  A nyilvántartott álláskeresők száma (2018. augusztus) Vasban a második legkevesebb az országban:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma (2018. augusztus) is hasonló képet mutat:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Kevés munkanélkülire kevés álláshely jut:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Összességében érdemes rápillantani a foglalkoztatási ráta alakulására is (2018. I. negyedév, 15-74 éves népesség között):

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Vas megyében messze rosszabbul keresnek, mint például Győr-Mosonban vagy Budapesten

  A havi nettó átlagkereset (2018. I. negyedév, 15-74 éves népesség) messze elmarad Vas megyében a budapestitől. Arról azonban nincs adat, hogy hányszorosát lehet kint, a szomszédos Ausztriában keresni:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Még egy aggasztó térkép - Vas megye az egyik leginkább fogyó megye

  Íme, a népesség változása járásonként (a 2001-es és a 2011-es népszámlálás alapján):

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Főbb következtetések - Vas megyére fókuszálva

  Vas megye a többi megyénél is „szorultabb” helyzetben van, mert:

 • a megye népessége folyamatosan fogy - Ausztria szívja el a munkaerőt
 • A munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb az országban
 • Az átlagos nettó kereset ugyanakkor elmarad a magas foglalkoztatási rátájú megyéktől – kevés minőségi munkahely?
 • Aktivitást illetően a legmagasabb aktivitású megyék közé tartozik - az EU- átlaghoz képest azonban még mindig vannak jelentős tartalékok
 • Egyre magasabb fluktuáció!
 • A megoldás: a béremelés?

  Végezetül következzék egy szemléletes táblázat arról, mit lehet tenni a fluktuáció ellen - mik lehetnek a vállalkozások lehetséges lépései:

  Hazai munkaerő-piaci körkép
  IFKA

  Vagy az idegen munkaerő toborzása lehet a megoldás?

  Az elmúlt időszakban Magyarországon, így a nyugat-dunántúli multinacionális cégeknél is tömegesen jelentek meg a külföldi, főként ukrán vendégmunkások - a fentiek tükrében egyértelmű az ok-okozati következmény. A cégek így próbálják megoldani - vagy legalább enyhíteni - a krónikus munkaerőhiányt. Az ukrán vendégmunkások ittléte azonban nem csak a munkaerőpiacra, hanem a helyiek mindennapi életére is komoly hatással van - ezt a problémát egy tényfeltáró riportban mutattuk be nemrég. Mi történik itt, az ukránok elveszik a magyarok munkáját? 2018. October 12. 07:39

  A címlapképünk illusztráció

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Női karrier, energiák és csapdák: amitől a legtöbb magyar nő szenved

  Mert mi nők mindig maximálisan akarunk teljesíteni. Tökéletes anyák, házitündérek szeretnénk lenni, közben a karrier is fontos. A szerepek azonban sokszor egymással is konfliktusban állnak .

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság