Muszlim vagyok, magyar és újságíró

Akik Párizsban öltek, nem muzulmánok voltak, csak terroristák. Persze, az sokkal jobban hangzik, hogy Allah nevében, meg Mohamed nevében, mint ami a valóság: drogot meg prostituáltakat akarunk adni-venni, mocskosul meggazdagodni, és élni a világunkat.

Másfélmilliárd muszlim él a földön, és jó részük egy legyet sem lenne képes megölni, mert valakinek az életét elvenni az egyik legnagyobb bűn az Iszlám szerint, de, ha jól rémlik a Tízparancsolat közt is szerepel az a passzus, hogy „Ne ölj!”. Igaz, ezzel kevesebbet szokás foglalkozni. Muszlim újságíróként elég nehéz helyzetbe kerül az ember ilyenkor, mert egyrészt nem tud azonosulni a Charlie Hebdo féle karikatúrákkal, másrészt elítélendőnek tartja a terrorcselekményeket, gyilkosságokat, kivégzéseket is.

muslimwriters.org

Ha a vallást akarjuk hibáztatni, hát akkor vehetjük őket sorra, hogy mikor melyik nevében gyilkoltak többet. A fanatizmus minden vallásnál jelen volt, van és lesz is, mert a hit nem tesz fel kérdéseket, az csak követésre tanít – a vallási alapú oktatás így válik bűnsegéddé ebben a kusza történetben. A fanatikus pedig már nem vallásos ember, hanem bűnöző, egy beteg egyén jókora káosszal a gondolkodásában, és ha valamire, hát erre lehet alapozni, mert minden háborúhoz és bűnszervezethez katona kell. Amíg a parancsot végre tudja hajtani, addig nincs baj vele.

Charlie és a karikatúragyár

A Charlie Hebdo baloldali liberális szatirikus magazinként próbálta definiálni magát, de a karikatúráikkal gyakran lépték át a jóízlés határait, és nem csak az iszlámot kifigurázó rajzaikra gondolok, mert De Gaulle elnök halálát is humorforrásnak tekintették. 2006 óta voltak békés muszlim tüntetések a lap ellen, de például Európa ezt úgy, ahogy volt, ignorálta, vagy legalábbis a lehető legkevesebbet foglalkozott vele.

A szólásszabadság mindenkinek mást jelent, de ez így van jól
Hani Abbas

Szóval az inkorrekt vicc már nem vicces, és érthetetlen, hogy miért kellett a muszlimokat ezekkel bombázni, mikor a túloldal közel 1500 éves történelme során sokkal inkább arról volt híres, hogy más vallású emberek menedékre leltek náluk. Ilyet azért keresztényektől ritkán látni. Szóval egy-egy elmebeteg csoport miatt általánosítani primitív dolog, még akkor is, ha egy poénról van csak szó.

Másrészt arab országokban amúgy sem szokás mást a vallásával cikizni. Ezt ráhagyják az olyanokra, akik jók ebben. A George Carlin féle humoristákra például, akik komoly karriert építettek fel arra, hogy a keresztény egyházat zrikálták.

A vallás ténylegesen meggyőzte az embereket arról, hogy lakozik az égben egy láthatatlan ember, aki figyeli minden egyes tettedet minden nap minden egyes percében. Ennek a láthatatlan embernek van egy tíz pontból álló listája arról, amit elvár tőled, hogy ne tegyél. És ha mégis elkövetsz akár csak egyet is ebből a tízből, akkor van egy különleges helye, tele füsttel, tűzzel és égető, kínzó testi-lelki gyötrelmekkel, ahova leküld, hogy szenvedj, égj, fuldokolj, sikoltozz és sírj örökkön örökké, az idők végezetéig! De szeret téged! Szeret téged. Szeret téged, és pénzre van szüksége. Mindig pénzre van szüksége.

(George Carlin)

A mocskos részletek

A merénylettel kapcsolatban is akad pár érdekesség, ami legalább arra elég, hogy némi kételyt ébresszen bennünk, hogy vajon tényleg azok voltak-e az elkövetők, akiket most keresnek. Ahhoz, hogy a rendőrséget és a titkosszolgálatot is kijátszd, vérprofinak kell lenned, de egy profi nem hagyja ott a névjegykártyáját – a személyi igazolványát meg pláne nem – a helyszínen. Másrészt, elmaradni látszik az a dzsihadista terrorszervezetek számára nélkülözhetetlen videó, amiben az elkövetők elmondják, mit miért tettek. Harmadrészt pedig, azért az eléggé feltűnő látvány, ha két ember símaszkkal a fején furikázik végig Párizson, AK47-essel a vállán, és se egy járókelő, se egy utas a buszon, se egy térfigyelőkamera, vagy egy akármilyen rendőrjárőr nem szúrja ki őket.

KRAPO

Franciaország súlyos problémákkal állt szemben eddig is, és ez a mészárlás még mindig nem a legnagyobb gond a társadalmuk egészét tekintve. Attól pedig senki sem lesz muszlim, hogy ki tudja mondani: Allah Akbar, illetve helyesen Allahu Akbar. Persze, hangzatosabb egy szent háborút megvívni, mint kimondani az igazságot, főleg, ha egy iszlamista terrorszervezetet irányítunk. Az sokkal jobban hangzik, hogy Allah nevében, meg Mohamed nevében, mint ami egyébként a valóság: drogot meg prostituáltakat akarunk adni-venni, mocskosul meggazdagodni, és élni a világunkat.

A többiek

És egy kicsit visszatérve a kettősség furcsa érzéséhez - mert az egyértelmű, hogy a Charlie Hedbo munkatársai nem érdemeltek halált - én ezt a „Je suis Charlie” (én vagyok Charlie) dolgot is azért túlzónak tartom. Oroszországtól kezdve, Ukrajnán át, Kolumbiáig rengeteg oknyomozó újságírót gyilkoltat meg az ott éppen uralkodó diktatórikus rendszer, értük mégsem gyújt gyertyát senki Európában, pedig az ő életük is ugyanannyit ért, a munkásságuk pedig túlmutatott pár viccesnek szánt rajzon.

Je suis Charlie Szombathelyen...
Szombathelyi újságírók
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra