Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A gazdaság újraindításának jegyében közel 3 milliárd forinttal dobták meg az új szombathelyi fociakadémiát

Közel 200 milliárdot költöttek most el a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból, amit a gazdaság helyreállítására különített el a kormány.

Az mfor.hu bukkant rá a Magyar Közlönyben arra az új rendeletre, melynek tanúsága szerint a kormány ismét hozzányúl a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alaphoz, melyet eredetileg a magyar gazdaság megóvására és újraindítására hoztak létre. Most nem kevesebb, mint 191 milliárd forintot osztanak szét, mert úgy vélik, hogy a járvány első hullámán már túl vagyunk, így most már nincs szükség ekkora tartalékra.

Egyebek mellett plusz állami pénzt kap most a Budapesti Bozsik Stadion (6,6 milliárd), a Magyar Művészeti Akadémia (1 milliárd), a Petőfi Irodalmi Múzeum (350 millió), a művészeti intézmények (833 millió), a közgyűjtemények (700 millió), a gyógyító-megelőző ellátás intézetei (404 millió) és egyéb kulturális intézmények (250 millió). De átcsoportosítanak jelentős összegeket a kiemelt közúti projekthez (85 milliárd), a vasúthálózat fejlesztéséhez (8,1 milliárd), a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra (10 milliárd), a közművelődési szakmai feladatokra (415 millió) és a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (69,3 milliárd) is.

És végül, de nem utolsó sorban 1 milliárd jut a Nemzeti Sportközpontoknak, valamint 2,6 milliárdot kap a tulajdonában álló, híres-nevezetes nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum is, ami itt épül Szombathely határában.

Józing Antal

A 6 milliárd forintos nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrummal már többször is foglalkozott lapunk mélyebben, Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 hiszen meglehetősen érdekes a története. 2014-ben dőlt el ugyanis a parlamentben, hogy fociakadémiát építenek Szombathelyen, méghozzá állami pénzből, melynek a Nemzeti Sportközpontok lesz a tulajdonosa. Ennek az új sportlétesítménynek eredetileg 2017-re kellett volna elkészülnie és bár egyetlen hivatalos dokumentumban sem említették, tulajdonképpen nyílt titok volt, hogy az Illés Akadémia bővítésének szánták.

Erre már a 2014 decemberében tartott szombathelyi közgyűlésen fény derült, amikor a terveket Illés Akadémia beruházásnak kezdték nevezni a helyi képviselők. Végül 2017-ben írták ki rá a közbeszerzést, melyre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. (5,7 milliárd) és a Tiborcz István üzlettársaként emlegetett Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. pályázott (6,1 milliárd). A pályázat azonban sikertelenül zárult, ugyanis „rendelkezésre álló anyagi fedezet nem volt elegendő a szerződés megkötéséhez”.

Közben viszont elkezdték építeni a dozmati víztározót is, aztán 2019-ben újra kiírták a közbeszerzési pályázatot a centrumra. Ismét ugyanaz a két cég pályázott és végül a ZÁÉV került ki győztesen a csatából 5,9 milliárdos ajánlatával. A munkálatok gyorsan, 2019 áprilisában el is kezdődtek és hiába tiltakoztak ellene lelkes, felháborodott civilek, Élőben az első séi virágos rét piknikről 2019. July 05. 18:27 már késő volt.

Amíg épült az akadémia, néhány kérdésünkre sikerült is választ is kapnunk. A Nemzeti Sportközpontoktól például megtudtuk, hogy tényleg egy állami beruházásról van szó, így az állam az akadémia tulajdonosa, bérlője pedig minimum 15 évre az Illés Sport Alapítvány. Ez egy rejtélyes vagyonhasznosítási pályázaton dőlt el még 2016-ban, melyre meglepő módon egyedül Illésék pályáztak, így nem volt kérdéses a végkifejlet. Mint kiderült, Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát 2019. November 05. 09:03 a sportlétesítmény teljeskörű fenntartásának és üzemeltetésének kötelezettsége és terhe mellett 400 ezer forint + áfát kell fizetniük havonta.

Nemrég megtudtuk azt is, Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 hogy bár a járvány egy kicsit lassította a munka ütemét, de nem jelentős mértékben. Jelenleg a külső munkálatokat végzik, azaz a parkosítást, a parkoló-, a kerítés-, az út-, és a pályaépítést. Értesüléseink szerint a tervek eredetileg úgy szóltak, hogy 2020 nyarára készül el az akadémia, az átadóra pedig legkésőbb ősszel, az iskolakezdéskor már sort is kerítenek. Most viszont azt válaszolta a Nemzeti Sportközpontok, hogy „a használatbavételi eljárást követően, az engedélyek beszerzése után, előre láthatólag a 2020/2021-es tanév II. félévében kezdődhet meg az oktatás” .

Józing Antal

Érdekességként megemlítjük, hogy a 2018 őszén elkészült Haladás Sportkomplexum költségei is 15,6 milliárdra emelkedtek az eredeti körülbelül 9 milliárdról. Az pedig már megint csak mellékes, hogy a veszélyhelyzet alatt, csak április végéig a Mészáros, Garancsi és Tiborcz triumvirátus összesen 253 milliárd forint állami megrendelést nyert, ez pedig az összes közbeszerzésen odaítélt megrendelés 27 százaléka.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen

Az utóbbi időben annyi pénz érkezett Szombathelyre futballra, mint a város teljes éves költségvetése. A 16 milliárdos stadion után most egy 6 milliárdos labdarúgó akadémia épül. Utánajártunk, miért is?

Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát

Nem igazán értjük, hogy miért maszatolták el ennyire a 6 milliárdos akadémia történetét, így több érintettnek is elküldtük kérdéseinket. A Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk egyedül értékelhető választ, kezd kitisztulni a kép.

Büszkén jelentjük - Országos fődíjat nyert a Nyugat tényfeltáró cikke

A rangos elismerést kedd este vehette át lapunk két újságírója a Finn Nagykövetség Rezidenciáján. Hab a tortán, hogy a Nyugat az első vidéki médium, amely bezsebelhette a díjat.

A tervek szerint 2021 elején indul be az új szombathelyi fociakadémia

Tudják, ami állami pénzből épül és már a kezdetektől fogva az Illés Akadémia bővítésének szánták.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra