Nem minden esetben lesz elég a külföldre utazáshoz a védettségi igazolvány és a magyar papíralapú igazolás

Például akkor sem, ha Görögorszába utazna. Angol nyelvű oltási igazolásra is szüksége lesz.

Számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Az ugyanakkor változó, hogy az oltás hány nappal engedélyezik a korlátozásmentes beutazást, viszont minden esetben igazolni kell az oltás napját és a vakcina típusát, amire viszont nem minden esetben megfelelő a magyar védettségi igazolvány - hívta fel a figyelmet a Turizmus.com.

Így például Görögország esetében - mely egyébként minden típusú vakcinát elfogad - a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazásig, és erről angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven kiállított oltási igazolást kérnek. Ennek az az oka, hogy a hazai védettségi igazolvány nem tünteti fel a vakcina nevét és a második dózis beadásának idejét, a papír alapú oltási igazolvány pedig csak magyarul tartalmazza ezeket.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos a lapnak elmondta, hogy az angol nyelvű formanyomtatványt az NNK az utazók kérésére eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz, de itt is letölthető.

Pixabay.com

Fontos, hogy ezt az igazolást az oltóorvos állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolás alapján. Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban - jelezte a lap, mely arra is felhívta a figyelmet, hogy Horvátország nem követeli meg az angol nyelvű igazolást, elég felmutatnunk a határon a védettséget igazoló plasztikkártyát és mellé a magyar nyelvű papíralapú oltási igazolványunkat, amelyen mindkét oltási dátum szerepel.

Frissítés

A cikk megjelenése után egy olvasónk telefonon felhívta a szerkesztőségünket, és közölte, hogy a Turizmus.com információi nem teljesen helytállóak. Ő ugyanis mind a háziorvosától, mind az oltóponttól azt az információt kapta, hogy ők nem jogosultak angol nyelvű igazolás kiállítására. Sikerült ugyan felhívnia a koronavírus-központot, de ott sem tudtak érdemleges információkkal szolgálni az igazolás kitöltéséről.

Lapunk megpróbál utánajárni az ellenmondásnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19