Nemcsak a kormányt, de a cégvezetőket is teszteli a gazdasági válság - néhány már meg is bukott

Élesben kiderül például, kinek mennyire fontosak a munkavállalók.

Szerencsére ez nem háború, de kétségkívül nehéz hónapokat élünk.

A koronavírus-járvány teszteli a bátorságunkat, türelmünket, együttműködési és szervezési képességeinket, figyelmünket és fegyelmünket.

És persze teszteli a nemzeti kormányokat, ha már a világ valamiért úgy döntött, hogy egy globális problémát zárt határokkal, országonként célszerű megoldani.

A magyar kormány valójában most először kerül szemben igazi nagy kihívással.

Európa és a világgazdaság jó éveket tudhat maga mögött, az árvíz afféle bemelegítés volt (elég jól sikerült), a magyar migránsügy leginkább árnyékboksz, de most kiderülhet, mennyire kompetens embereket sikerült döntési pozícióba ültetni az utóbbi évtizedben.

Az egészségügyi számok mágiájáról már írtunk Mi lehet az oka, hogy Magyarországon alacsonyak a koronavírus-járvány számai? 2020. April 06. 17:04 , és valószínűleg még írni is fogunk, egyelőre még nem dőlt semmi; a figyelem központjában most a kormány gazdaságvédelmi csomagja 600 milliárd forintot fordítanak a turizmus újraindítására - jelentette be Palkovics László 2020. April 07. 11:27 áll.

Ez utóbbi azért is fontos, mert a járvány előbb-utóbb elvonul, de a nyomában fellépő gazdasági nehézségek még jó ideig, talán évekig közöttünk maradnak.

És ebben a tekintetben nem áll túl jól a csapat.

A munkavállalókat szinte minden nap értékelik - Most a cégvezetők is kitöltik a tesztet
pixabay

A gazdasági szereplők és szakértők közül jó páran osztják a véleményt Alapvető gazdasági átrendeződést hoz Magyarországon a koronaválság 2020. April 07. 14:52 , hogy ebben a műfajban eddig nemigen remekelt a kormány.

Egyrészt mert a csomagot soványsággal, a kisvállalkozások és a munkavállalók “elfeledésével” vádolják, de talán még ennél is nagyobb baj, hogy a döntések megkésve, iszonyú lassan születnek meg A koronavírus-válság hatása Vas megye gazdaságára – A helyi iparkamara sem érti 2020. April 08. 15:37 .

És bizony olyan döntések is vannak, amelyek hiába születnek meg, zavarosak és értelmezhetetlenek, amelyekre, ha dolgozatok lennének, a tanár egy egész oldalt beborító kérdőjelet tenne.

A hét közepén bejelentett 70 százalékos bérpótlék például napokig találgatásokra adott okot, Palkovics István innovációs és technológiai miniszter ugyanis némileg mást mondott a sajtótájékoztatón 600 milliárd forintot fordítanak a turizmus újraindítására - jelentette be Palkovics László 2020. April 07. 11:27 és aztán az Inforádióban . A rendelet maga nagypénteken jött ki, és bizony beigazolta, hogy a legtöbb cég nem tud mit kezdeni ezzel a segítséggel.

A cégvezetőkről is sok minden kiderül

Elismerjük, hogy nehéz helyzetben van a kormány. És nehéz helyzetben vannak a cégvezetők is.

És az utóbbiak is tesztelve vannak, és a teszt bizony nemcsak a gazdasági rátermettséget, de egész mást is teszel.

Például ebben az éles helyzetben kiderül, hogy mit is gondol az alkalmazottak fontosságáról és szerepéről, és hogy hogyan ülteti ezt az elvet a gyakorlatba.

Már a kezdet kezdetén kaptunk olyan olvasói (dolgozói) leveleket, amelyekből az derült kis, hogy egyes szombathelyi cégek - fogalmazzunk úgy - meglehetősen lazán kezelik a járványügyi helyzetet.

Az elbocsátások megkezdésével pedig a felelősségérzet mellett egyéb emberi tulajdonságok is egyre inkább napvilágra kerülnek.

Mert más a helyzet annál a kisvállalkozónál, aki hónapról-hónapra élt, maga sem keresve sokkal többet, mint az alkalmazottai, akiket bizony már szélnek kellett ereszteni.

És más a teszteredménye annak a vállalkozónak, akinek bőven “van mit a tejbe aprítania”, vígan telne a tartalékból az alkalmazottakra akár hónapokon keresztül, nem utolsósorban azért, mert ez utóbbiak sokat és jól dolgoztak a cégért. De most mégis gyorsan útilaput kötöttek a lábukra.

Hamarabb jött a lapú, mintsem kiderült, mit is akar valójában a kormány, és hamarabb, mintsem kiderült, meddig tart járványválság, mikor lehet és kell majd újraindulni a céget.

És az lesz majd az érdekes világ, amikor újra kell toborozni a csapatot, és néhány cég majd csodálkozni fog, hogy nem azok és nem olyanok állnak majd sorba a munkáért, mint egykor.

Mert bizony egyik bizonyítvány egyik tantárgyánál sem mutat jól az “elégtelen” osztályzat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény