Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Polgármesteri ígéret: jövő héten pénteken kinyit a szombathelyi Kalandváros

Nemény András online fogadóóráján arról is beszélt, hogy csökken a járvány intenzitása, és hogy az idén is lesznek útfelújítások.

Nemény András, Szombathely polgármestere szerda délután ismét online fogadóórát tartott, ahol a sajtó is tehetett fel kérdéseket előre. Lapunk ezt a két kérdést küldte, a polgármester válaszolt is:

Mi a véleménye arról, hogy a kormány egyre jobban szűkíti az önkormányzatok hatáskörét? Legutóbb az építéshatósági szabályokba nyúltak bele A kormány megtiltotta, hogy az önkormányzat az épülő lakásokhoz egynél több parkolóhelyet írjon elő April 27. 11:28 , és megtiltották, hogy az önkormányzat az épülő lakásoknál egynél több pakolóhely létesítését írja elő.

Felháborítónak tartja a helyi építési szabályzatba belenyúló kormányrendeletet, hiszen az itt élők érdekei miatt akarta előírni a lakásonkénti két parkolót az önkormányzat. Az elmúlt években sokat romlott a helyzet, az autók az utak szélén, a zöldterületeken parkolnak. Szerinte a vállalkozói érdek nem írhatja felül a lakók érdekeit.

Azt akarták elérni, hogy az autók ne összevissza álljanak a zöldterületen. Idézte a székesfehérvári fideszes polgármester hasonló véleményét A fideszes polgármester szerint is elhibázott a társasházak parkolóépítésének új, állami szabályozása April 28. 14:34 is. Szerinte a lakók kárára van a kormányrendelet, reméli, hogy lesz hatása a tiltakozásnak. Úgy véli, valami nagyon furcsa dolog történt, van olyan gyanúja, hogy ezzel a lehetőséggel élve sokan adnak be így építési kérelmet, lehet, hogy ez valakinek a sok ezer lakásos építkezését segíti.

Egyre rosszabb állapotban vannak a szombathelyi utak és utcák. Van-e esély arra, hogy a közeljövőben történik valami velük?

Kár volna tagadni, valóban rossz állapotban vannak az utak, járdák. A kormányzati elvonások és a bevételek kiesése miatt pont a fejlesztésekre nem jut elég pénz. Áttörést nem tud ígérni, de a kátyúzás zajlik, most éppen a lakossági bejelentések alapján mennek ki a munkások a helyszínekre. Az elmúlt hónapokban 8-12 millió forintot költöttek erre havonta.

Lesznek útfelújítások az idén is, de hangsúlyozottan a legrosszabb állapotban lévő utakkal kell most foglalkozni, és sok kerékpárutat is felújítanak, és folytatódik az építésük is. Uniós pályázatot is nyújtanak be erre a célra, az biztos, hogy értelmetlen látványberuházások helyett a valós problémákra költenek.

A fogadóórán megtudtuk még

 • Sokkal kevesebb információja van a járványról mint korábban, a kormányhivataltól nem kap infókat.
 • Azt megerősíti, hogy túl vagyunk a tetőzésen, kevesebben kerülnek kórházba és az intenzív osztályra.
 • A tömeges oltások idejét éljük, online regisztrációval Ha esetleg nem tudná: a kínai vakcina mellett AstraZenecára is lehet időpontot foglalni April 28. 07:22 bárki felvehet oltást, de nem jelentkeznek tömegek. Az elmúlt héten a kínai, a jövő hétre az AstraZeneca vakcinára lehet jelentkezni, mindenkit arra biztat, hogy jelentkezzen.
 • Rövid időn belül megindul a 16-18 évesek oltása Pfizerrel, kéri, hogy ez a korosztály is jelentkezzen oltásra.
 • Új időszak indul, védettségi igazolvánnyal lehet majd rendezvényekre is menni Jövő hét közepétől a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek színházba, moziba, szállodába, fürdőbe, edzőterembe April 23. 07:46 , de felhívja a figyelmet, hogy az első oltás után legalább két hét kell valamilyen védettséghez.
 • 60 önkormányzati dolgozó vesz részt az oltások leszervezésében, legalább tízezer hívást bonyolítottak le.
 • Sok a bizonytalansági tényező a mutációk miatt, reméli, a vakcinák hatásosak lesznek ellenük.
 • A Kalandváros a jövő hét pénteken megnyit.
 • Április 21-én írtak neki a háziorvosok, arról, hogy a kormány meghirdette a tömeges oltást, és van elég a vakcina. A háziorvosok jelezték, hogy a rendelők nem alkalmasak a tömeges oltásra, kérik az önkormányzati oltópontok Az államtitkár üzent Szombathelynek: nem kellenek a külső oltópontok, mert nincs elég vakcina March 17. 13:07 megnyitását. Értesítette erről a kormányhivatalt, de nem kapott választ.
 • A mozit is megnyitják, de ha engedélyt kapnak az oltópontok megnyitására, akkor lezárják.
 • A napokban várható, hogy információt kapnak az esetleges kormányzati kompenzációról, azt remélik, hogy nem kapnak kevesebbet, mint a szomszédos nagyobb városok, ha azt megkapják, kihúzzák ezt az évet, de arra is van tervük, ha nem kapnak támogatást.
 • Holnap újra tárgyalnak a város stratégiai programjáról Gulyás Gergely kancelláriaminiszter rábólintott Szombathely 2030-ig szóló stratégiai tervére April 15. 17:26 Budapesten, a megbeszélésen ott lesz Hende Csaba országgyűlési képviselő is.
 • Az önkormányzat a járványhelyzet végéig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot, az biztos, hogy senkit sem fognak kilakoltatni Szombathelyen, amíg tart a járvány.
 • A közterületi maszkviselést kormányrendelet írja elő, ő úgy gondolja, a távolságtartás elegendő a szabadtéren a védekezéshez.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra